Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting De Noordzee roept op tot meer rookvrije stranden

Stichting De Noordzee roept op tot meer rookvrije stranden

VLISSINGEN - Zaterdag was de laatste Zeeuwse etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 van Stichting De Noordzee. In totaal is er in vijf dagen tijd 735 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 147 vrijwilligers. Er werd opgeruimd op de stranden van Cadzand, Vlissingen, Vrouwenpolder, Neeltje Jans en Westenschouwen. Daar werd opvallend veel klein plastic afval en plastic korrels gevonden. Ook raapten de vrijwilligers in totaal 2.067 peuken van de Zeeuwse stranden. De landelijke opruimactie gaat nog door tot 15 augustus.

De weersomstandigheden waren zwaar voor de deelnemers, maar ondanks de regen en harde wind gingen de vrijwilligers vol enthousiasme het strand op om afval op te ruimen. “We zijn al die geweldige vrijwilligers dankbaar dat ze de handen uit de mouwen steken voor een schoon strand,” zegt Sebastiaan Verkade, organisator van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “We vonden dit jaar in Zeeland veel kleine stukjes plastic en plastic korrels. De stranden lijken dan schoon, maar schijn bedriegt. Plastic korrels zijn erg lastig op te ruimen en kunnen heel schadelijk zijn voor bijvoorbeeld vogels, omdat ze dit kunnen opeten. Ik ben trots dat we samen met de vrijwilligers de Zeeuwse stranden een stuk schoner en mooier hebben achtergelaten.”

Peuken
Stichting De Noordzee vond dit jaar 2.067 peuken op de Zeeuwse stranden. De meeste peuken lagen op het strand van Cadzand, namelijk 789. “Op drukbezochte stranden zijn peuken het meest gevonden afval, hier in Zeeland vonden we ruim tweeduizend peuken. En dat is nog maar een fractie van het totaal. Peuken zijn schadelijk voor de natuur en het milieu,” legt Verkade uit. “Eén peuk bestaat voor 95 procent uit plastic, bevat meer dan zevenduizend chemicaliën en kan tot wel duizend liter water vervuilen. Te veel mensen gebruiken het strand als asbak.”


Rookvrije stranden
Om te voorkomen dat peuken in de natuur terechtkomen, roept Stichting De Noordzee kustgemeentes op om rookvrije stranden in te stellen. Verkade: “Er is echt een momentum tegen peukenafval. De Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland kwam in 2019 als eerste met een initiatief en stelde een rookvrije zone in op het strand van Renesse. Ze waren een voorloper, en ondertussen volgen steeds meer gemeentes, zoals Noordwijk, Goeree-Overflakkee en Den Haag. Dit is nodig voor schone stranden en een gezonde Noordzee.” Na het werk in Zeeland wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Wie mee wil doen kan zich nog steeds aanmelden via www.beachcleanuptour.nl.

Meer uit Vlissingen

Dorpsraad Souburg wil vinger in de pap bij bouw nieuwe kerncentrales

OOST-SOUBURG - De Dorpsraad Souburg wil betrokken worden bij de plannen voor nieuwbouw van mogelijk twee tot vier nieuwe kerncentrales in Vlissingen-Oost. Omdat de kerncentrales deels op het grondgebied van de gemeente Vlissingen worden gebouwd wil de dorpsraad, net als de gemeente Borsele, ook bij de inspraak betrokken worden. 

2 dagen geleden
Connexxion blijft komende twee jaar openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen

MIDDELBURG - Connexxion blijft de komende twee jaar het openbaar busvervoer in Zeeland verzorgen, na een recent besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om de concessie van het vervoersbedrijf te verlengen. De huidige concessie, die op 15 december 2024 zou aflopen, wordt nu verlengd tot en met 12 december 2026.

3 dagen geleden
Verdwijnt de bus nu echt uit Oost-Souburg?

OOST-SOUBURG - Als het aan de plannen van de provincie Zeeland ligt zal Oost-Souburg het in de toekomst zonder lijn 57 moeten stellen. De reden dat de provincie lijn 57 uit het vervoersplan heeft geschrapt is omdat er te weinig gebruik van de busverbinding wordt gemaakt. Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de Dorpsraad Souburg hebben bezwaar aangetekend tegen de voornemen van de provincie.

3 dagen geleden
Vanaf morgen is de kermis in de stad

VLISSINGEN - De jaarlijkse kermis wordt dit jaar gehouden van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 juli. Net als vorig jaar worden de attracties weer opgesteld in de binnenstad, op en rondom het Bellamypark. "We willen graag dat dit evenement met de tijd meegaat, veel mensen aanspreekt en dat het ook blijft passen in onze stad. Om die reden is ervoor gekozen om de Kermis dit jaar weer te organiseren op en rondom het Bellamypark", schrijft de gemeente op haar website.

3 dagen geleden
BTZ-terrein gesloten door burgemeester vanwege drugshandel

VLISSINGEN - Burgemeester Bas van den Tillaar heeft besloten het terrein van Bulk Terminal Zeeland (BTZ) voor twaalf maanden te sluiten. Dit besluit volgt na een langdurig politieonderzoek, waaruit blijkt dat het BTZ-terrein vermoedelijk al lange tijd onderdeel uitmaakt van een georganiseerde, internationale drugshandel. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli 2024.

4 dagen geleden
Padelbanen Oost-Souburg officieel in gebruik genomen

OOST-SOUBURG - Afgelopen zaterdag zijn de padelbanen van Tennis en Padel Club Souburg officieel in gebruik genomen. Wethouder Coen Bertijn verrichte de openingshandeling met het doorknippen van een lint. Het heeft wat voeten in aarde gehad voordat de twee padelbanen officieel konden worden geopend. Door het slechte weer liep de aanleg van de banen vertraging op en moest de opening drie keer worden uitgesteld.

4 dagen geleden
Duin en Strandtochten in Vlissingen

VLISSINGEN - Op de derde zaterdag in juli wordt de Duin en Strandtochten van WSV De Vrolijke Tippelaars georganiseerd.

5 dagen geleden