Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting Behoud Hoogaars krijgt eigen stek in binnenhaven

Stichting Behoud Hoogaars krijgt eigen stek in binnenhaven

VLISSINGEN - De vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars (SBH) wacht een drukke zomer. Niet alleen verzorgen ze dan rondvaarten op het Veerse Meer, die naast plezier, geld opleveren voor het doel van de stichting, ook moeten de vrijwilligers dan hun nieuwe loods klaarstomen voor het onderhoud van de schepen.

Na jaren op verschillende locaties te gast geweest te zijn, krijgt Stichting Behoud Hoogaars nu een eigen stek, in de Vlissingse binnenhaven. Ze hebben een locatie gevonden tussen de Lasloods en het Kanaal door Walcheren. Hier kunnen de vrijwilligers de schepen uit het water halen voor onderhoud en ze daarna weer te water laten.

Sanitair

Op de nieuwe locatie is dinsdag het eerste beton gestort voor de fundering van de onderhoudsloods. Wanneer de aannemer de loods wind- en waterdicht oplevert, naar verwachting in mei of juni, nemen de vrijwilligers de afronding van het werk voor hun rekening. Zij richten zelf de loods verder in, door bijvoorbeeld het sanitair en de kantine te plaatsen en elektriciteit aan te leggen.

Zware wissel

“We wisten dat ons onderkomen in de Machinefabriek op het Scheldeterrein dit jaar echt eindig was en we hebben de afgelopen twee jaar naar verhuisopties gekeken”, vertelt bestuurslid Carel Flipse van Stichting Behoud Hoogaars. “Helaas waren er geen mogelijkheden meer om ergens te gast te zijn, dus bouwen we nu voor het eerst een loods voor onszelf”, vertelt Flipse. De stichting is in 1990 opgericht en zet zich in voor het instandhouden van het varend Zeeuws cultureel erfgoed. De investering heeft volgens Flipse een behoorlijke aanslag op de reserves van de stichting, tot gevolg. “We krijgen geld binnen via sponsoring en donateurs en verdienen geld met de vaartochten. Daarnaast proberen we te sparen door zo min mogelijk geld uit te geven en zoveel mogelijk zaken met behulp van vrijwilligers te doen. Maar de loods operationeel krijgen in de tijd dat we ook varen, trekt best een zware wissel op de vrijwilligers.” Eind oktober begint de periode voor onderhoud van de schepen en dan moet de loods klaar zijn.

Nuttig

Van die helpende handen zijn er zo’n honderdvijftig paar. “Da’s een mooie groep en we hebben het gezellig met elkaar, maar we worden wel een dagje ouder.” Daarom ziet de stichting graag nieuwe mensen zich aansluiten bij de club. “Je hoeft echt geen zeiler te zijn of twee rechterhanden hebben om hier nuttig te kunnen zijn”, benadrukt Flipse. “Er is van alles te doen. Sommige vrijwilligers helpen met het onderhoud van de schepen, anderen varen ermee en sommigen doen het allebei. We hebben voor specialistisch werk vrijwilligers die goede scheepstimmerlieden zijn, maar bijvoorbeeld schuren en lakken kan iedereen.”

Erfgoed

De stichting heeft vier grotere en drie kleinere schepen in haar bezit. ‘s Zomers bieden de vrijwilligers vaartochten aan op het Veerse Meer, onder andere in samenwerking met het Museum Veere en ‘s winters plegen ze onderhoud aan de schepen. Flipse en zijn collega-vrijwilligers - de meesten zijn gepensioneerd - spenderen graag hun tijd aan de historische vloot. “Het is cultureel erfgoed. De hoogaars is een authentiek vissersschip, een platbodem, dat rond 1900 speciaal voor de Zeeuwse wateren is gemaakt.”

Kijk voor meer informatie over Stichting Behoud Hoogaars op www.hoogaars.nl.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Standbeeld Hans Lipperhey in kruidentuin Abdij Middelburg

MIDDELBURG – Wie met Hans Lipperhey op de foto wil kan naar de kruidentuin van het Abdij. Daar zit de lenzenslijper op een bankje en test zijn eerste verrekijker. Het bronzen beeld is een eerbetoon aan de ware ontdekker van de telescoop. “Het was niet Zacharias Jansen, en ook niet Galileo Galileï. Het was Hans Lipperhey die de telescoop ontdekte,” zegt Rijk-Jan Koppejan, voorzitter van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. 

2 uur geleden
Meisje gewond bij ongeluk in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing op de kruising Mortiereboulevard - Fagotweg - Tromboneweg in Middelburg is maandagochtend een meisje gewond geraakt. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
Paard na uur bevrijd uit sloot Aagtekerke

AAGTEKERKE- Een paard dat in de sloot was beland veroorzaakte maandagmorgen enige verkeershinder op de Prelaatweg in Aagtekerke. 

2 uur geleden
Brandweer rukt uit voor brand in museum Polderhuis in Westkapelle

WESTKAPELLE - In het museum Polderhuis in Westkapelle is zondagochtend brand uitgebroken. Daardoor was het museum tijdelijk gesloten.

1 dag geleden
Kennis, ervaring en inzicht bij SPFZ

MIDDELBURG – Tijdens de vakantie heb je vaak meer tijd om na te denken. Het kan zijn dat er levensvragen opkomen als: Wie ben ik? En: Wat doe ik hier op aarde? Deze en andere vragen staan centraal bij Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland (SPFZ). Een organisatie die zich bezighoudt met het verkrijgen en verspreiden van specifieke kennis, inzichten en ervaringen. 

1 dag geleden
Stadsraad Domburg over de seizoenmarkt, de pump track en voetpaden in Domburg

DOMBURG - Het had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is de seizoenmarkt terecht gekomen op het parkeerterrein bij de molen. Een mooie plaats met voldoende ruimte en met de molen op de achtergrond een sfeervolle plek.

1 dag geleden
De Drvkkery uit Middelburg wint Google Golden Pin Award

MIDDELBURG - Gisteren reikte Google voor het eerst twaalf Golden Pin Awards uit aan ondernemers in het hele land. Voor de provincie Zeeland ging de award naar boekhandel, brasserie, cadeau- en kantoorwinkel “De Drvkkery” in Middelburg. Google reikt de awards uit aan ondernemers die tijdens de moeilijke coronaperiode door creativiteit en de slimme inzet van digitale middelen hun dienstverlening wisten te continueren en hiervoor op hun online bedrijfsprofiel in Google Maps en Google Zoeken van klanten hoge review scores ontvingen.

3 dagen geleden