Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting Behoud Hoogaars krijgt eigen stek in binnenhaven

Stichting Behoud Hoogaars krijgt eigen stek in binnenhaven

VLISSINGEN - De vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars (SBH) wacht een drukke zomer. Niet alleen verzorgen ze dan rondvaarten op het Veerse Meer, die naast plezier, geld opleveren voor het doel van de stichting, ook moeten de vrijwilligers dan hun nieuwe loods klaarstomen voor het onderhoud van de schepen.

Na jaren op verschillende locaties te gast geweest te zijn, krijgt Stichting Behoud Hoogaars nu een eigen stek, in de Vlissingse binnenhaven. Ze hebben een locatie gevonden tussen de Lasloods en het Kanaal door Walcheren. Hier kunnen de vrijwilligers de schepen uit het water halen voor onderhoud en ze daarna weer te water laten.

Sanitair

Op de nieuwe locatie is dinsdag het eerste beton gestort voor de fundering van de onderhoudsloods. Wanneer de aannemer de loods wind- en waterdicht oplevert, naar verwachting in mei of juni, nemen de vrijwilligers de afronding van het werk voor hun rekening. Zij richten zelf de loods verder in, door bijvoorbeeld het sanitair en de kantine te plaatsen en elektriciteit aan te leggen.

Zware wissel

“We wisten dat ons onderkomen in de Machinefabriek op het Scheldeterrein dit jaar echt eindig was en we hebben de afgelopen twee jaar naar verhuisopties gekeken”, vertelt bestuurslid Carel Flipse van Stichting Behoud Hoogaars. “Helaas waren er geen mogelijkheden meer om ergens te gast te zijn, dus bouwen we nu voor het eerst een loods voor onszelf”, vertelt Flipse. De stichting is in 1990 opgericht en zet zich in voor het instandhouden van het varend Zeeuws cultureel erfgoed. De investering heeft volgens Flipse een behoorlijke aanslag op de reserves van de stichting, tot gevolg. “We krijgen geld binnen via sponsoring en donateurs en verdienen geld met de vaartochten. Daarnaast proberen we te sparen door zo min mogelijk geld uit te geven en zoveel mogelijk zaken met behulp van vrijwilligers te doen. Maar de loods operationeel krijgen in de tijd dat we ook varen, trekt best een zware wissel op de vrijwilligers.” Eind oktober begint de periode voor onderhoud van de schepen en dan moet de loods klaar zijn.

Nuttig

Van die helpende handen zijn er zo’n honderdvijftig paar. “Da’s een mooie groep en we hebben het gezellig met elkaar, maar we worden wel een dagje ouder.” Daarom ziet de stichting graag nieuwe mensen zich aansluiten bij de club. “Je hoeft echt geen zeiler te zijn of twee rechterhanden hebben om hier nuttig te kunnen zijn”, benadrukt Flipse. “Er is van alles te doen. Sommige vrijwilligers helpen met het onderhoud van de schepen, anderen varen ermee en sommigen doen het allebei. We hebben voor specialistisch werk vrijwilligers die goede scheepstimmerlieden zijn, maar bijvoorbeeld schuren en lakken kan iedereen.”

Erfgoed

De stichting heeft vier grotere en drie kleinere schepen in haar bezit. ‘s Zomers bieden de vrijwilligers vaartochten aan op het Veerse Meer, onder andere in samenwerking met het Museum Veere en ‘s winters plegen ze onderhoud aan de schepen. Flipse en zijn collega-vrijwilligers - de meesten zijn gepensioneerd - spenderen graag hun tijd aan de historische vloot. “Het is cultureel erfgoed. De hoogaars is een authentiek vissersschip, een platbodem, dat rond 1900 speciaal voor de Zeeuwse wateren is gemaakt.”

Kijk voor meer informatie over Stichting Behoud Hoogaars op www.hoogaars.nl.

Meer uit Middelburg

Rick Eckhardt Zeeuws Kampioen Ringrijden 2022

MIDDELBURG - Rick Eckhardt, van de afdeling Gapinge, behaalde gisteren de dubbel tijdens het Zeeuws Kampioenschap ringrijden op het Molenwater in Middelburg. Hij mag zich de Zeeuws Kampioen Ringrijden 2022 noemen.

53 minuten geleden
Persoon wordt onwel op strand Domburg

DOMBURG - Donderdagmiddag zijn strandwachten in samenwerking met ambulancemedewerkers en de KNRM ingezet voor een onwelwording op het strand in Domburg. Een badgast bleek dringend medische hulp nodig te hebben waarop de strandwachten samen met de ambulance en het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) van de KNRM Westkapelle ter plaatse zijn gegaan. 

1 uur geleden
Persoon gewond bij botsing Prelaatweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Eén persoon is vanavond gewond geraakt bij een botsing op de Prelaatweg in Aagtekerke. Twee auto’s en een aanhangwagen raakten beschadigd.

1 uur geleden
Laatste concert zomerserie Consort of Voices in de Kleine Kerk Veere

VEERE - Op woensdag 24 augustus wordt het laatste concert in de zomerserie Consort of Voices in de Kleine Kerk Veere gegeven. Dit concert staat in het teken van ‘Love songs’ van Henry Purcell (1659-1695) gezongen door countertenor Gerben van der Werf. Henry Purcell wordt door velen als Engelands grootste componist gezien. Ondanks zijn korte leven - hij werd slechts 36 jaar - schreef hij een indrukwekkend oeuvre, zowel kwantitatief als kwalitatief gezien. Zijn liederen zijn nog altijd geliefd.Op het programma staat onder andere:Strike the viol (Z.232) | If music be the food of love (Z.379) | Here the deities approve (Z.339) | One charming night (Z.629) | I lov’d fair Celia (Z.381) | Sefauchi’s Farewell (Z.656) | Sweeter than roses (Z.585) | Here, let my life (Z.544) en instrumentale muziek van tijdgenoten van Purcell, zoals Blow, Carr, Croft en Matteis.De samenstelling van Consort of Voices voor dit concert is als volgt:- Gerben van der Werf, countertenor- Marco Ketels, blokfluit- Liesje van Massenhove, blokfluit- Annelies Poortvliet, viola da gamba- Nelleke Boosman, theorbe- André Poortvliet, klavecimbelDit concert vindt plaats in de Kleine Kerk van Veere. Meer informatie op de website van de Grote Kerk Veere.

1 dag geleden
Bestelbus in greppel na botsing bij Middelburg

MIDDELBURG - Bij een frontale botsing op de Schietbaan in Middelburg is woensdagmiddag een bestelbus in een greppel beland. Er raakte niemand gewond.

1 dag geleden
Benefietconcert Luc Ponet voor Stichting De Rijckere-orgel 1776

MIDDELBURG - Zaterdagavond 20 augustus 2022 is er weer een benefietconcert ten bate van de Stichting De Rijckere-orgel 1776. Dit concert wordt verzorgd door de internationaal bekende organist Luc Ponet uit Tongeren (B). Hij bespeelt het Duyschot/Mu¨ller-orgel in de Sint Augustinuskerk te Middelburg. Inbreng van een selectie van de actieve deelnemers aan de masterclass die Luc Ponet die dag in Middelburg verzorgt zal zijn programma completeren. Het thema van deze masterclass is “17e en 18e-eeuwse orgelmuziek uit de Zuidelijke Nederlanden en het Prinsbisdom Luik”. Op het programma staat muziek van o.a. Peeter Cornet, Abraham van den Kerckhoven, Peter Philips, John Bull, Lambert Chaumont en Jacobus La Fosse.

1 dag geleden
Iedereen welkom in open atelier en expositie Kunst aan de kust in Biggekerke

BIGGEKERKE - Iedereen is van harte welkom in het atelier van Beeld in Balans in Biggekerke. Deze expositie is onderdeel van de Kunstroute Zoutelande (KUNST AAN DE KUST) waar dit jaar Biggekerke en Meliskerke een prominentere rol spelen met 8 locaties.

1 dag geleden