Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting Behoud Hoogaars krijgt eigen stek in binnenhaven

Stichting Behoud Hoogaars krijgt eigen stek in binnenhaven

VLISSINGEN - De vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars (SBH) wacht een drukke zomer. Niet alleen verzorgen ze dan rondvaarten op het Veerse Meer, die naast plezier, geld opleveren voor het doel van de stichting, ook moeten de vrijwilligers dan hun nieuwe loods klaarstomen voor het onderhoud van de schepen.

Na jaren op verschillende locaties te gast geweest te zijn, krijgt Stichting Behoud Hoogaars nu een eigen stek, in de Vlissingse binnenhaven. Ze hebben een locatie gevonden tussen de Lasloods en het Kanaal door Walcheren. Hier kunnen de vrijwilligers de schepen uit het water halen voor onderhoud en ze daarna weer te water laten.

Sanitair

Op de nieuwe locatie is dinsdag het eerste beton gestort voor de fundering van de onderhoudsloods. Wanneer de aannemer de loods wind- en waterdicht oplevert, naar verwachting in mei of juni, nemen de vrijwilligers de afronding van het werk voor hun rekening. Zij richten zelf de loods verder in, door bijvoorbeeld het sanitair en de kantine te plaatsen en elektriciteit aan te leggen.

Zware wissel

“We wisten dat ons onderkomen in de Machinefabriek op het Scheldeterrein dit jaar echt eindig was en we hebben de afgelopen twee jaar naar verhuisopties gekeken”, vertelt bestuurslid Carel Flipse van Stichting Behoud Hoogaars. “Helaas waren er geen mogelijkheden meer om ergens te gast te zijn, dus bouwen we nu voor het eerst een loods voor onszelf”, vertelt Flipse. De stichting is in 1990 opgericht en zet zich in voor het instandhouden van het varend Zeeuws cultureel erfgoed. De investering heeft volgens Flipse een behoorlijke aanslag op de reserves van de stichting, tot gevolg. “We krijgen geld binnen via sponsoring en donateurs en verdienen geld met de vaartochten. Daarnaast proberen we te sparen door zo min mogelijk geld uit te geven en zoveel mogelijk zaken met behulp van vrijwilligers te doen. Maar de loods operationeel krijgen in de tijd dat we ook varen, trekt best een zware wissel op de vrijwilligers.” Eind oktober begint de periode voor onderhoud van de schepen en dan moet de loods klaar zijn.

Nuttig

Van die helpende handen zijn er zo’n honderdvijftig paar. “Da’s een mooie groep en we hebben het gezellig met elkaar, maar we worden wel een dagje ouder.” Daarom ziet de stichting graag nieuwe mensen zich aansluiten bij de club. “Je hoeft echt geen zeiler te zijn of twee rechterhanden hebben om hier nuttig te kunnen zijn”, benadrukt Flipse. “Er is van alles te doen. Sommige vrijwilligers helpen met het onderhoud van de schepen, anderen varen ermee en sommigen doen het allebei. We hebben voor specialistisch werk vrijwilligers die goede scheepstimmerlieden zijn, maar bijvoorbeeld schuren en lakken kan iedereen.”

Erfgoed

De stichting heeft vier grotere en drie kleinere schepen in haar bezit. ‘s Zomers bieden de vrijwilligers vaartochten aan op het Veerse Meer, onder andere in samenwerking met het Museum Veere en ‘s winters plegen ze onderhoud aan de schepen. Flipse en zijn collega-vrijwilligers - de meesten zijn gepensioneerd - spenderen graag hun tijd aan de historische vloot. “Het is cultureel erfgoed. De hoogaars is een authentiek vissersschip, een platbodem, dat rond 1900 speciaal voor de Zeeuwse wateren is gemaakt.”

Kijk voor meer informatie over Stichting Behoud Hoogaars op www.hoogaars.nl.

Meer uit Middelburg

Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie 'Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving'. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

1 dag geleden
Marcel Fränzel waarnemend burgemeester in Middelburg

MIDDELBURG - De commissaris van de Koning in de provincie Zeeland, de heer drs. J.M.M. (Han) Polman, heeft de heer M.A. (Marcel) Fränzel MSc. (1960) benoemd als waarnemend burgemeester van Middelburg. Zijn benoeming gaat in op 13 maart 2024. Dit besluit volgt op de benoeming van de heer mr. H.M. (Harald) Bergmann als burgemeester van de gemeente Schiedam per diezelfde datum.

2 dagen geleden
Oekraïense klanken vanaf de stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Het is deze week twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om de Oekraïense vluchtelingen te laten weten dat Nederland meeleeft, laat stadsbeiaardier David van der Vlies op donderdag 22 februari van 12.00 tot 13.00 uur. Oekraïense muziek horen van het carillon in Veere.

2 dagen geleden
Traumahelikopter ingezet voor reanimatie in Middelburg

MIDDELBURG - De Rotterdamse traumahelikopter is woensdagmorgen ingezet voor een reanimatie in Middelburg. De patiënt is per traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Sloop en nieuwbouw van 16 eengezinswoningen in de Stromenwijk in Middelburg

MIDDELBURG - Woongoed Middelburg werkt aan de energietransitie van haar woningvoorraad: gasloze en energiezuinige woningen. Voor de 16 woningen in de Oosterscheldestraat Stromenwijk kiest Woongoed voor sloop en nieuwbouw.

2 dagen geleden
Ontmoeting en uitwisseling rondom dementie

MIDDELBURG - Er zijn ruim 260 Alzheimer Cafés en Trefpunten verspreid door het land, georganiseerd door de vrijwilligers van Alzheimer Nederland. Elke bijeenkomst heeft een thema dat door de gespreksleider wordt uitgediept met een (ervarings)deskundige.

2 dagen geleden
Vleeshal lanceert programma Team V voor jonge kunstliefhebbers

MIDDELBURG - Vleeshal in Middelburg nodigt jongeren tussen de 15 en 21 jaar uit om deel te nemen aan het programma Team V programma.

2 dagen geleden