Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stichting begint proefproces over 'fouten in pensioenwet'

Stichting begint proefproces over 'fouten in pensioenwet'

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat kan volgens stichting PensioenVoldoen.NL op termijn een miljardenclaim tegemoetzien, omdat jarenlang fouten zouden zijn gemaakt in de pensioenwetgeving. Volgens de claimstichting heeft de overheid in 2007 verzuimd een Europese richtlijn op te nemen in de wet. Volgens advocaat Jos Wouters heeft dat geleid tot "indexatieschade". Hij wil proberen dat op 7 juni aan te tonen tijdens een kort geding voor de rechtbank in Den Haag. Dat proefproces voert hij namens een gepensioneerde man uit Leeuwarden.

De 84-jarige eiser meent recht te hebben op 26.000 euro. Het argument daarvoor is dat de Nederlandse overheid fouten zou hebben gemaakt in de pensioenwet. Daardoor zouden berekeningen op basis waarvan bepaald wordt in hoeverre pensioenuitkeringen mogen stijgen al sinds 2008 worden gemaakt op basis van verkeerde uitgangspunten. En dat zou volgens PensioenVoldoen.NL en advocaat Wouters ongunstig uitpakken voor gepensioneerden van nu, maar ook voor mensen die nu nog werken.

Al met al hebben door "een kardinale fout" van de overheid volgens de eisers wel 10 miljoen Nederlanders recht op een schadevergoeding. Het kort geding van de man uit Friesland is wat hen betreft een eerste stap in die richting.

"Als de rechter de eis tot schadevergoeding toekent, zijn de financiƫle gevolgen ongekend groot", stelt de organisatie, waar onder meer oud-politicus Henk Krol bij is betrokken. Het totale schadebedrag zou oplopen tot 137 miljard euro. "Exclusief de wettelijke rente", klinkt het. De organisatie denkt overigens wel dat de overheid "te goeder trouw" heeft gehandeld.

Meer uit Financieel

Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

3 minuten geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenĀ­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

20 minuten geleden
VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

AMSTERDAM (ANP) - VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

2 uur geleden
Samsung blijft koploper op wereldwijde smartphonemarkt

SINGAPORE (ANP) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het tweede kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt behouden, meldt onderzoeksbureau Canalys. De Amerikaanse iPhone-maker Apple bleef op de tweede plaats. Het Chinese Xiaomi volgde op de voet en kende afgelopen kwartaal de sterkste groei van de top vijf smartphonefabrikanten in de wereld.

2 uur geleden
IT-concern Atos bereikt overeenkomst met meerderheid schuldeisers

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-concern Atos heeft een overeenkomst bereikt met een meerderheid van zijn schuldeisers. De deal zorgt ervoor dat de schuldeisers na de herstructurering van het bedrijf de controle over Atos in handen krijgen. Schuldeisers die de overeenkomst nog niet hebben getekend, hebben tot 22 juli de tijd om dit te doen.

3 uur geleden
Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

4 uur geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Topman Peter Wakkie van Centric verwacht dat het bedrijf met de overeenkomst "definitief in rustiger vaarwater" komt.

4 uur geleden