
Stevige koersval Wall Street door dalende techsector
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag flink gezakt. Met name de techsector, die de laatste weken de drijfveer was achter een opmars die tot records leidde voor de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq, kreeg het zwaar te verduren. Beleggers op Wall Street vragen zich af of de koersen niet te hoog zijn gestegen en pakken hun winst. Ook wordt door sommige analisten gewezen op het relatief lage handelsvolume waarmee de stijging van de afgelopen weken tot stand kwam. Nu de zomermaanden voorbij zijn en er weer meer gehandeld wordt, volgt de correctie, menen zij.
De Dow-Jonesindex sloot 2,8 procent in de min op 28.292,73 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 3,5 procent lager gezet op 3455,06 punten en techbeurs Nasdaq leverde 5 procent in tot 11.458,10 punten. De daling is de grootste sinds juni.
Techbedrijven als Apple (min 8 procent), Microsoft (min 6,2 procent), Google-moeder Alphabet (min 5 procent), webwinkelreus Amazon (min 4,6 procent) en streamingvideodienst Netflix (min 4,9 procent) daalden stevig. Ook chipbedrijven als Nvidia, Intel en Qualcomm leverden tot 9,3 procent in.
Tesla
Maker van elektrische auto's Tesla ging 9 procent omlaag. Het bedrijf verloor de afgelopen drie dagen al ruim 18 procent van zijn beurswaarde.
Qua bedrijfsnieuws opende levensmiddelenproducent Campbell Soup (min 7,5 procent) de boeken. Beleggers maken zich zorgen over problemen in de toeleveringsketen van de onderneming. PVH, het moederbedrijf van modemerken als Calvin Klein en Tommy Hilfiger, kwam ook met cijfers. Het modeconcern werd 3,3 procent hoger gezet. Amerikanen geven geld dat ze besparen doordat ze niet op vakantie of uit eten gaan onder meer uit aan luxeartikelen.
Macro-economische cijfers
Verder keken beleggers naar macro-economische cijfers. Zo viel het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering mee. Met 881.000 lag dat cijfer voor de tweede keer sinds half maart onder de 1 miljoen aanvragen per week. Wel zijn de cijfers vertekend, omdat een wijziging werd doorgevoerd in de correctie voor seizoensinvloeden. Cijfers over de Amerikaanse dienstensector wijzen op een iets minder harde groei.
De euro was 1,1858 dollar waard, tegen 1,1827 dollar bij het slot op de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 41,33 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 43,99 dollar per vat.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
11 minuten geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
14 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
19 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
21 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
23 uur geleden