Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stevige koersval Wall Street door dalende techsector

Stevige koersval Wall Street door dalende techsector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag flink gezakt. Met name de techsector, die de laatste weken de drijfveer was achter een opmars die tot records leidde voor de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq, kreeg het zwaar te verduren. Beleggers op Wall Street vragen zich af of de koersen niet te hoog zijn gestegen en pakken hun winst. Ook wordt door sommige analisten gewezen op het relatief lage handelsvolume waarmee de stijging van de afgelopen weken tot stand kwam. Nu de zomermaanden voorbij zijn en er weer meer gehandeld wordt, volgt de correctie, menen zij.

De Dow-Jonesindex sloot 2,8 procent in de min op 28.292,73 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 3,5 procent lager gezet op 3455,06 punten en techbeurs Nasdaq leverde 5 procent in tot 11.458,10 punten. De daling is de grootste sinds juni.

Techbedrijven als Apple (min 8 procent), Microsoft (min 6,2 procent), Google-moeder Alphabet (min 5 procent), webwinkelreus Amazon (min 4,6 procent) en streamingvideodienst Netflix (min 4,9 procent) daalden stevig. Ook chipbedrijven als Nvidia, Intel en Qualcomm leverden tot 9,3 procent in.

Tesla

Maker van elektrische auto's Tesla ging 9 procent omlaag. Het bedrijf verloor de afgelopen drie dagen al ruim 18 procent van zijn beurswaarde.

Qua bedrijfsnieuws opende levensmiddelenproducent Campbell Soup (min 7,5 procent) de boeken. Beleggers maken zich zorgen over problemen in de toeleveringsketen van de onderneming. PVH, het moederbedrijf van modemerken als Calvin Klein en Tommy Hilfiger, kwam ook met cijfers. Het modeconcern werd 3,3 procent hoger gezet. Amerikanen geven geld dat ze besparen doordat ze niet op vakantie of uit eten gaan onder meer uit aan luxeartikelen.

Macro-economische cijfers

Verder keken beleggers naar macro-economische cijfers. Zo viel het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering mee. Met 881.000 lag dat cijfer voor de tweede keer sinds half maart onder de 1 miljoen aanvragen per week. Wel zijn de cijfers vertekend, omdat een wijziging werd doorgevoerd in de correctie voor seizoensinvloeden. Cijfers over de Amerikaanse dienstensector wijzen op een iets minder harde groei.

De euro was 1,1858 dollar waard, tegen 1,1827 dollar bij het slot op de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 41,33 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 43,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

7 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreƫerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californiƫ.

7 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

8 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

9 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

11 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

11 uur geleden