
Steun voor Nederlands voorstel voor EU-onderzoek naar Israël
BRUSSEL (ANP) - Er is voldoende steun voor het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot EU-onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël. EU-buitenlandchef Kaja Kallas heeft besloten het onderzoek uit te voeren.
Dat zei minister Veldkamp na afloop van de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. "Dit is een heel belangrijk en krachtig signaal", zei Veldkamp.
Zeventien EU-lidstaten steunden het verzoek van Veldkamp, negen niet.
'Duidelijk signaal'
Volgens Veldkamp geeft Europa hiermee een "heel duidelijk signaal af dat het ons echt menens is. We zijn echt heel bezorgd over de humanitaire situatie in Gaza". Daarnaast is de boodschap van de EU aan Israël dat het "nu moet stoppen met de militaire actie en de humanitaire blokkade volledig moet opheffen", zei Veldkamp.
"Uit de discussie van vandaag blijkt duidelijk dat er een grote meerderheid is voor beoordeling van artikel 2 van ons associatieverdrag met Israël", zei Kallas in een afsluitende persconferentie. "Dus we gaan hiermee van start en in de tussentijd is het aan Israël om de humanitaire hulp te deblokkeren."
Vervolgstappen onduidelijk
In artikel 2 van het EU-Israël Associatieverdrag staat dat mensenrechten en de democratische principes moeten worden gerespecteerd. Het onderzoek richt zich op de vraag of Israël die voorwaarden schendt. Dat verdrag levert handelsvoordelen op.
Duitsland, Italië, Griekenland, Hongarije, Cyprus, Tsjechië, Bulgarije, Kroatië en Litouwen waren tegen het onderzoek.
Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek van start gaat en wat de vervolgstappen zijn als wordt vastgesteld dat Israël de voorwaarden schendt.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een Europees onderzoek naar schending van het humanitair recht door Israël is "een welkome eerste stap" maar wel een die "verwoestend laat" komt, vindt Eve Geddie van Amnesty International. Zeventien EU-lidstaten steunden dinsdag het verzoek van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) tot een dergelijk onderzoek. Daarop besloot EU-buitenlandchef Kaja Kallas het onderzoek uit te voeren.
1 uur geledenFINSTERWOLDE (ANP) - De politie merkt dat burgers graag willen helpen zoeken naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8). Dinsdagmiddag meldden tientallen mensen zich bij het buurthuis in Finsterwolde, van waaruit de zoektocht wordt gecoördineerd. Onder hen ook veel inwoners van de omliggende dorpen. "Dat waarderen we zeer."
2 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël meldt dat dinsdag 93 vrachtwagens van de Verenigde Naties zijn toegelaten tot de Gazastrook. De wagens vervoerden humanitaire hulp, waaronder meel voor bakkerijen, babyvoeding, medische apparatuur en medicijnen.
3 uur geledenDELFZIJL (ANP) - "We hopen op een goede afloop, maar we bevinden ons tussen hoop en vrees", verwoordde burgemeester Ben Visser de gevoelens in Delfzijl over de vermissing van Jeffrey (10) en Emma (8). In navolging van de oproep van de familie van de kinderen bij het gemeentehuis vroeg ook hij te blijven zoeken naar de kinderen, die zaterdagmiddag werden meegenomen door hun vader.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De NAVO vraagt Nederland om minstens 16 tot 19 miljard euro extra in defensie te steken. Nederland komt dan uit op 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), schrijft defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) aan de Tweede Kamer. De forse verhoging is volgens het bondgenootschap nodig om de verdediging van de alliantie op peil te houden. Het is nog wel aan het kabinet om erover te beslissen.
5 uur geledenLEER (ANP) - De Duitse politie vraagt mensen die in de buurt van de grens met Groningen wonen om ook uit te kijken naar de vermiste kinderen Jeffrey (10) en Emma (8). Mogelijk zijn ze door hun vader meegenomen richting Duitsland, meldt de politie van de plaatsen Leer en Emden dinsdag.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een nieuw voorstel van de Europese Commissie voor versoepeling van het terugkeerbeleid voor asielzoekers zal leiden tot verdere verzwakking van de toegang tot asiel in Europa. Dat denkt Amnesty International. De Commissie wil het makkelijker maken voor EU-lidstaten om asielzoekers zonder asielprocedure direct terug te sturen naar een land dat als veilig wordt beschouwd.
5 uur geleden