Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterrenregen opkomst: Aankomend weekend spot je tot 50 vallende sterren per uur

Sterrenregen opkomst: Aankomend weekend spot je tot 50 vallende sterren per uur

THOLEN - Voor liefhebbers van vallende sterren, staat er dit weekend iets bijzonders te wachten. Het aankomende weekend zal namelijk de Perseïdenregen plaatsvinden, waardoor je de mogelijkheid hebt om tussen de 38 en 50 vallende sterren per uur te bewonderen. 


Vorig jaar waren de Perseïden nauwelijks te zien omdat er tijdens het hoogtepunt van de regen een volle maan was. Gelukkig belooft het dit jaar anders te zijn en moeten de vallende sterren juist goed zichtbaar zijn. Volgens Weeronline is de Perseïdenregen gunstig vanwege de zomervakantieperiode. “Veel mensen hebben vrije tijd, blijven wat langer op en krijgen zo de kans om naar de nachtelijke hemel te kijken. Dat is de reden waarom deze meteorenzwerm zo geliefd is. De kans is groot dat ze dit jaar goed te zien zullen zijn.”

Dit jaar waren er tot nu toe niet zoveel vallende sterren te zien, behalve de Boötiden. Maar dat gaat veranderen met de Perseïden. In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 augustus kun je tussen de 38 en 50 vallende sterren per uur zien van de Perseïden. Dezelfde hoeveelheid sterren kun je zien in de nacht van 13 op 14 augustus. Als je de andere vallende sterren ook meetelt, zijn dat in totaal ongeveer 48 tot 65 sterren per uur. 

Beste kijkmoment
Het beste moment om te kijken is op zondag 13 augustus om 04.00 uur. Dan zijn er ongeveer 44 vallende sterren per uur te zien. “Kijk schuin omhoog naar het oosten of noordoosten voor de beste kans. Je ziet heldere, snelle strepen met licht die nalichten. Ze bewegen heel snel, bijna 214.000 km/uur”, aldus Rico Schröder van Weeronline.

Als je dit weekend geen tijd hebt om te kijken, zijn er drie dagen voor en na het hoogtepunt ook nog mogelijkheden om vallende sterren te spotten. De nacht van 10 op 11 augustus zijn er al zes zichtbaar en de nacht daarna twaalf. In alle gevallen is het beste moment om rond 04.00 uur ‘s ochtends te kijken.


Lees ook

Zomerse temperaturen op komst met kans op enkele buien

Meer uit Tholen

Zomers weer slaat om: Vanavond code geel vanwege onweer en hagel

ZEELAND - Donderdag gaat rustig en zonnig van start, maar vanavond geldt code geel in Zeeland. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 21.00 uur. 

44 minuten geleden
Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

17 uur geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

19 uur geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

1 dag geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

1 dag geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

1 dag geleden
In beeld: Koningsdag in Stalland, Flupland en Oud-Vossemeer [FOTOALBUM]

OUD-VOSSEMEER/SINT-ANNALAND/SINT PHILIPSLAND - Koningsdag begon voor de vroege verkopers met een somber weertje, maar eindigde met een lekker zonnetje. De inwoners van Stalland, Flupland en Oud-Vossemeer maakten er afgelopen zaterdag een groot feest van.

2 dagen geleden