Sterkste daling Chinese consumentenprijzen sinds 2009
BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het dagelijks leven in China is in januari 0,8 procent goedkoper geworden dan een jaar geleden, meldde het Chinese statistiekbureau. De consumentenprijzen lieten daarmee de sterkste daling zien sinds 2009. Met een inflatiecijfer van onder de nul procent blijft de op een na grootste economie ter wereld kampen met deflatie, wat erop wijst dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.
Het was de vierde maand op rij van deflatie in China. De prijsdaling viel ook groter uit dan de afname met 0,5 procent die economen hadden voorzien. Daarmee gaat China in tegen de trend in andere delen van de wereld, waar de inflatie wel is afgekoeld, maar de consumentenprijzen nog altijd een stijging laten zien.
De risico's van een negatieve inflatie ofwel deflatie voor de economie zijn ernstig. Als China er niet in slaagt die trend te keren dreigt dit te leiden tot een neerwaartse spiraal, waarbij mensen hun aankopen uitstellen omdat ze verwachten dat de prijzen zullen blijven dalen. Dat zou de totale consumptie aantasten. Een gebrek aan vraag kan bedrijven dan dwingen de productie te verlagen, het aannemen van personeel te bevriezen of werknemers te ontslaan.
Renteverlagingen
De aanhoudende prijsdaling zal waarschijnlijk bijdragen aan de oproep aan de Chinese overheid om meer te doen om de economie aan te jagen en het consumentenvertrouwen te herstellen. Tot nu toe hebben renteverlagingen van de Chinese centrale bank en maatregelen om de kredietverlening in het land te stimuleren weinig impact gehad.
Het Chinese statistiekbureau kwam ook met nieuwe gegevens over de producentenprijzen. De prijzen die fabrikanten voor hun goederen vragen daalden in januari met 2,5 procent, na een daling van 2,7 procent in december. De producentenprijzen nemen al zestien maanden op rij af. Economen hadden voor januari gerekend op een prijsdaling met 2,6 procent.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eigen cryptotoken gelanceerd, waarvan de marktwaarde snel is gestegen tot enkele miljarden dollars. Op zijn socialemediaplatform Truth Social deed Trump een aankondiging van "de enige officiële Trump Meme", een zogenoemde memecoin met zijn afbeelding erop.
1 uur geledenCULVER CITY (ANP/RTR) - Video-app TikTok is zaterdagavond uit de lucht gehaald in de Verenigde Staten. Het moederbedrijf achter de app, ByteDance, had al aangekondigd dat de app zondag "op zwart" zou gaan.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De koopkracht van de meeste huishoudens verbetert dit jaar, al is die verbetering wel gering. Zelfstandigen en gepensioneerden gaan er gemiddeld genomen juist op achteruit. Dat meldt het Nibud. De koopkrachtstijging komt volgens de voorlichter voor geldzaken onder andere doordat de lonen meer stijgen dan de prijzen.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis noemt de verklaring van TikTok dat de app 'zondag op zwart gaat' als de Amerikaanse regering niet ingrijpt in een geschil over de eigendomsverhoudingen in de VS "een stunt". Het is volgens een woordvoerster van het Witte Huis nergens voor nodig dat TikTok of soortgelijke bedrijven actie ondernemen voordat de regering van Donald Trump maandag aantreedt. De komende regering zal de toepassing van de omstreden wetgeving verder beoordelen en behandelen, aldus een woordvoerster.
16 uur geledenSINGAPORE (ANP) - De bitcoin is in de week voorafgaand aan de inauguratie van Donald Trump ruim 10 procent meer waard geworden. Volgens cryptoplatform CoinMarketCap was een bitcoin zaterdagmiddag rond de 104.000 dollar waard. 's Werelds bekendste cryptomunt nadert daardoor het record van ruim 108.000 dollar dat in december werd gevestigd.
19 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Commerzbank overweegt duizenden banen te schrappen. Dat melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hen wil de Duitse bank daarmee ongewenste toenadering afweren van UniCredit, de grootste bank van Italië.
19 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten, in aanloop naar de inauguratie van aankomend president Donald Trump op maandag. Beleggers maken zich op voor een reeks beleidsveranderingen onder de nieuwe regering. Sinds de herverkiezing van Trump in november zijn de Amerikaanse beurzen flink gestegen door het vooruitzicht van lagere belastingen en soepelere regels voor Amerikaanse bedrijven onder zijn regime.
1 dag geleden