Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterkste daling Chinese chipimport sinds 2004 door sancties VS

Sterkste daling Chinese chipimport sinds 2004 door sancties VS

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese import van chips is vorig jaar het sterkst gedaald sinds het begin van de metingen in 2004. De invoer van halfgeleiders door China wordt geraakt door de Amerikaanse exportbeperkingen van chips aan het land en het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld.

De waarde van de door de grootste chipmarkt ter wereld geïmporteerde chips daalde in 2023 met ruim 15 procent tot 349,4 miljard dollar (zo'n 319 miljard euro). Het is het tweede jaar op rij dat de Chinese invoer van chips afneemt en de scherpste daling sinds de Chinese douane in 2004 begon met het bijhouden van de gegevens.

De scherpe neergang onderstreept de aanhoudende zwakte in de wereldwijde chipindustrie, die moeite heeft om uit een diep dal te komen. Vooral de Chinese vraag heeft te lijden gehad onder de strenge coronamaatregelen in het land en het zwakke herstel na de pandemie. Vorig jaar kreeg de chipmarkt een nieuwe klap door het besluit van de Amerikaanse regering om de export van geavanceerde chips die in staat zijn om modellen voor kunstmatige intelligentie te trainen, aan China te verbieden.

De Amerikaanse sancties hebben ook gevolgen voor ASML. Zo mag de Nederlandse chipmachinemaker zijn geavanceerde machines niet leveren aan Chinese bedrijven. De Amerikanen willen namelijk dat er geen geavanceerde chiptechnologie naar China wordt geëxporteerd om te voorkomen dat de Chinezen de chips kunnen gebruiken voor militaire doeleinden.

Meer uit Financieel

AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

1 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

1 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

2 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

2 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

3 uur geleden
Techbedrijf Yandex verbreekt banden met Rusland

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Techbedrijf Yandex heeft de verkoop van zijn Russische activiteiten afgerond. Dat heeft het formeel in Nederland gevestigde moederconcern van het bedrijf maandag bekendgemaakt. Yandex wil verder onder de naam Nebius Group en zich richten op eigen projecten, zoals de ontwikkeling van technologie voor zelfrijdende auto's en cloudopslag.

5 uur geleden
Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

5 uur geleden