Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sterke economische data zetten Dow-Jonesindex op record

Sterke economische data zetten Dow-Jonesindex op record

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten de handel uitgegaan. Daarbij sloot de Dow-Jonesindex op een nieuwe recordstand. Daar zag het in eerste instantie niet naar uit. Beleggers putten moed uit sterke economische data en meevallende kwartaalcijfers van verschillende grote bedrijven. Farmaceuten en enkele techbedrijven verloren nadat de VS zich achter het vrijgeven van patenten op coronavaccins hadden geschaard.

De Dow-Jonesindex maakte een eerder verlies goed en sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger op 34.230,34 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 4.167,59 punten. Techgraadmeter Nasdaq eindigde de sessie met een verlies van 0,4 procent op 13.582,42 punten.

Farmaceut Pfizer, bekend van zijn coronavaccin, zag een eerdere winst vrijwel geheel verdampen en sloot een fractie hoger. Ook partner BioNTech (min 3,5 procent) en sectorgenoot Moderna (min 6,2 procent), een andere ontwikkelaar van een succesvol coronavaccin, kregen een tik door de ommezwaai in het Amerikaanse patentbeleid.

Autoconcerns winnen

General Motors (GM) won 4,1 procent aan beurswaarde. Het autoconcern zette in het eerste kwartaal een hogere winst in de boeken dan een jaar eerder. Toen ondervond het bedrijf veel last van het begin van de coronapandemie. Verder hield de fabrikant van auto's van merken als Chevrolet en Cadillac vast aan financiële verwachtingen ondanks het chiptekort in de auto-industrie.

Ook branchegenoot Stellantis (plus 7 procent) kwam met cijfers. Het moederbedrijf van onder meer Fiat, Jeep en Peugeot zei dat het een deal met Tesla om de CO2-uitstoot van beide bedrijven samen te voegen, gaat stopzetten. Dat betekent voor de producent van elektrische auto's dat het een inkomstenbron kwijtraakt. Deals met andere autoconcerns zorgden er de afgelopen jaren voor dat Tesla (min 0,4 procent) winst maakte.

Peloton Interactive verloor bijna 15 procent aan beurswaarde. De fabrikant van dure hometrainers moest twee modellen loopbanden terugroepen na de melding van zeventig ongelukken met de apparaten. Bij een van de ongevallen is een kind overleden.

Olie werd minder waard ondanks een daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie, nadat bleek dat de benzinevoorraden waren opgelopen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent minder waard en kostte 66,27 dollar. Een vat Brentolie ging voor 69,55 dollar van de hand, een daling van 1 procent.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

3 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

3 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

4 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

5 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

8 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

8 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

8 uur geleden