
Stemmentellers aan de slag in Jaarbeurs en Ahoy
UTRECHT/ROTTERDAM (ANP) - Bij de Jaarbeurs in Utrecht en Ahoy in Rotterdam zijn woensdagavond stemmentellers aan de slag gegaan. Beide complexen behoren tot de locaties in Nederland waar centraal stemmen geteld gaan worden. Wegens de coronaregels is dat in sommige stemlokalen namelijk niet mogelijk.
In Utrecht gaat het om 25 stembureaus die niet coronaproof zijn om te tellen. Behalve deze stemmen, worden in de Jaarbeurs ook stemmen geteld die zijn uitgebracht op 15 en 16 maart. Evenals de briefstemmen die uitgebracht zijn door 70-plussers.
Vanwege corona moeten ook de stemmentellers zich aan de coronamaatregelen houden. Daarom brengen enkele gemeenten de stembussen naar grotere locaties. Om veilig te kunnen tellen moet minimaal 60 vierkante meter per stembureau beschikbaar zijn, zo meldde eerder onder meer de gemeente Den Haag. Die gemeente brengt vanuit ruim honderd te kleine locaties stemmen naar grotere plaatsen zoals de Fokker Terminal (Binckhorst), het World Forum (Scheveningen), Sportcampus Zuiderpark (Escamp) of het GIA Trade & Exhibition Center (Kerketuinen).
Stembureaus
In Rotterdam zijn er ruim vierhonderd stembureaus, waarvan er 66 kleiner zijn dan 60 vierkante meter. De stemmen van die 66 bureaus worden in Ahoy geteld. Jongeren die zich online hebben aangemeld, worden in groepjes ingezet om de stembureauleden te versterken. De jongeren krijgen daarvoor van begin tot eind een vergoeding van ongeveer 50 euro.
In Rotterdam begon het tellen onder het toeziend oog van burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Een hele indrukwekkende logistieke operatie. Maar Rotterdam is een stad die logistiek heel sterk is. Studenten die zich hebben aangemeld, hebben een biertje van me tegoed", aldus Aboutaleb. De eerste van de 66 aangevoerde stembussen die werden geteld was nummer 629 van een korfbalvereniging in Charlois. Een groot deel van de tellers is nog niet aan de slag gegaan, onder meer omdat nog niet alle stembussen op de juiste plek staan.
Utrecht
In Utrecht zijn er 2700 vrijwilligers beschikbaar voor het tellen. Bij normale verkiezingen zijn dat er ongeveer 1100. Bij elke teller wordt een uitgebreide gezondheidscheck gedaan. Ook de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, bracht een bezoek aan de Jaarbeurs en onderging daarom de gezondheidscheck.
Zij kon zien hoe de vrijwilligers in de grote hal, in groepjes van zes op gepaste afstand, serieus en geconcentreerd aan het tellen zijn. De vrijwilligers zijn afkomstig van de 25 bureaus waar niet geteld kon worden. Woensdag wordt geteld hoe op de partijen is gestemd, later in de week wordt naar specifieke kandidaten gekeken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
8 uur geleden