
Stemmentellers aan de slag in Jaarbeurs en Ahoy
UTRECHT/ROTTERDAM (ANP) - Bij de Jaarbeurs in Utrecht en Ahoy in Rotterdam zijn woensdagavond stemmentellers aan de slag gegaan. Beide complexen behoren tot de locaties in Nederland waar centraal stemmen geteld gaan worden. Wegens de coronaregels is dat in sommige stemlokalen namelijk niet mogelijk.
In Utrecht gaat het om 25 stembureaus die niet coronaproof zijn om te tellen. Behalve deze stemmen, worden in de Jaarbeurs ook stemmen geteld die zijn uitgebracht op 15 en 16 maart. Evenals de briefstemmen die uitgebracht zijn door 70-plussers.
Vanwege corona moeten ook de stemmentellers zich aan de coronamaatregelen houden. Daarom brengen enkele gemeenten de stembussen naar grotere locaties. Om veilig te kunnen tellen moet minimaal 60 vierkante meter per stembureau beschikbaar zijn, zo meldde eerder onder meer de gemeente Den Haag. Die gemeente brengt vanuit ruim honderd te kleine locaties stemmen naar grotere plaatsen zoals de Fokker Terminal (Binckhorst), het World Forum (Scheveningen), Sportcampus Zuiderpark (Escamp) of het GIA Trade & Exhibition Center (Kerketuinen).
Stembureaus
In Rotterdam zijn er ruim vierhonderd stembureaus, waarvan er 66 kleiner zijn dan 60 vierkante meter. De stemmen van die 66 bureaus worden in Ahoy geteld. Jongeren die zich online hebben aangemeld, worden in groepjes ingezet om de stembureauleden te versterken. De jongeren krijgen daarvoor van begin tot eind een vergoeding van ongeveer 50 euro.
In Rotterdam begon het tellen onder het toeziend oog van burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Een hele indrukwekkende logistieke operatie. Maar Rotterdam is een stad die logistiek heel sterk is. Studenten die zich hebben aangemeld, hebben een biertje van me tegoed", aldus Aboutaleb. De eerste van de 66 aangevoerde stembussen die werden geteld was nummer 629 van een korfbalvereniging in Charlois. Een groot deel van de tellers is nog niet aan de slag gegaan, onder meer omdat nog niet alle stembussen op de juiste plek staan.
Utrecht
In Utrecht zijn er 2700 vrijwilligers beschikbaar voor het tellen. Bij normale verkiezingen zijn dat er ongeveer 1100. Bij elke teller wordt een uitgebreide gezondheidscheck gedaan. Ook de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, bracht een bezoek aan de Jaarbeurs en onderging daarom de gezondheidscheck.
Zij kon zien hoe de vrijwilligers in de grote hal, in groepjes van zes op gepaste afstand, serieus en geconcentreerd aan het tellen zijn. De vrijwilligers zijn afkomstig van de 25 bureaus waar niet geteld kon worden. Woensdag wordt geteld hoe op de partijen is gestemd, later in de week wordt naar specifieke kandidaten gekeken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."
8 uur geleden