Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stefan van Hoogen: 'Doe het goed, of doe het niet. Dat is mijn motto'

Stefan van Hoogen: 'Doe het goed, of doe het niet. Dat is mijn motto'

HEINKENSZAND - Op het bedrijventerrein van Heinkenszand vind je de Aquariumplantenshop. Zoals de naam doet vermoeden worden er aquariumplanten verkocht. Maar de eigenaar is ook specialist in aquariumvissen en heeft zo’n tweehonderd soorten en alle benodigdheden voor een koud- of warmwateraquarium te koop. Wie is de man achter dit bijzondere bedrijf? We gaan in gesprek met Stefan van Hoogen.

Hoe ben je ooit begonnen met de Aquariumplantenshop?
“Ik ben geboren in Goes, maar opgegroeid in Wissenkerke. Mijn ouders hadden een vijver in de tuin en ik kon uren kijken naar de vissen. Ik volgde mbo-detailhandel aan het ROC in Middelburg en ben daarna op mezelf gegaan in Goes. Ik had niet veel ruimte maar wilde wel graag vissen. Het begon met één bak guppen. Al snel werden dat er meer. Nog een bak erbij en nog een. Ik ging ook andere vissen houden. Zo leerde ik de verschillende soorten kennen en wat ze nodig hebben. Het waren zoveel bakken en zoveel vissen dat ik wel moest gaan verkopen. Zo begon mijn handel.”

Kon je toen gelijk een bedrijfspand huren?
“Nee, dat heeft wel even geduurd. De handel groeide, overal in huis stonden aquaria. Alleen in de badkamer en slaapkamer kwamen geen klanten. Het liep uit de hand. Gelukkig vond ik een pandje in Heinkenszand, maar ook dat was al snel te klein. We zijn toen nog een keer wat pandjes opgeschoven en ook daar stond het snel te vol. Het was een geluk dat we het naastgelegen pand ook konden gebruiken. Totaal had ik toen ongeveer 250 m2. In 2020 kwam bij Noordland een pand vrij. Ik heb niet getwijfeld. Hier heb ik een ruimte van 495m2 en inmiddels meer dan 100 aquaria. De stellages hebben we zelf gemaakt met energiezuinige verlichting en filters. Sommige vissen kunnen bij elkaar, andere juist weer niet. Mannetjes en vrouwtjes gescheiden of juist bij elkaar. Hier is genoeg plek en kan ik lekker mijn ding doen.”

Dat klinkt alsof je de vissen nodig hebt.
“Vroeger kon ik uren naar een aquarium staren. Daar heb ik nu geen tijd meer voor, maar de vissen geven me nog altijd rust. Mijn leven is niet altijd zo goed geweest als nu. Ik heb een huis, een lieve vrouw, twee katten en een zaak waar ik trots op ben. In de vakanties komen onze nichtjes logeren en gaan we met hen op pad, naar bijvoorbeeld een dierentuin. Dan maak ik graag foto’s van de dieren. Ik ben een levensgenieter en houd er niet van als er te veel gezeur aan mijn hoofd is. Het nabootsen van een goede levensomgeving voor de vissen is een leuke uitdaging. Als klanten bij mij komen met vragen, neem ik de tijd om ze te helpen. Samen zoeken we uit wat er aan de hand is en voorzie ik hen van advies.”

Heb je favoriete vissen?
“Toen ik in huis begon met kweken waren de Malawi-Cichliden mijn favorieten. Dat zijn ze nog steeds, maar ik hou ook van Zuid-Amerikaanse vissen. Wist je dat de meeste vissoorten afkomstig zijn uit het Amazonegebied? De diversiteit is enorm.”

Kun je wel eens vrij nemen?
“Wanneer je kiest voor een bedrijf met levende have, is het altijd lastig om dat achter te laten. De dieren zijn afhankelijk van jouw zorg. Gelukkig heb ik twee mensen in dienst die goed weten wat er nodig is en wat er moet gebeuren. Daardoor kunnen mijn vrouw en ik af en toe een dagje weg. Ik vind het belangrijk om dieren te helpen. Zo kwam ik op het idee om knuffeldieren te verkopen voor een goed doel. Een deel van de opbrengst gaat dit jaar naar de rode panda’s van Blijdorp. Vorig jaar hebben we gedoneerd aan GaiaZoo, voor de eikelmuizen.”

Met wie zou jij wel eens rond de keukentafel willen zitten?
“Met iemand van grote ketens in de dierenbranche om van gedachten te wisselen over hun aquariumafdeling. Ik ben benieuwd naar hun beweegredenen, want ik hoor en zie dingen die ik zelf nooit zou doen. Dat wil niet zeggen dat het per definitie fout is. Je moet goed weten waar je mee bezig bent, want het zijn wel levende dieren. ‘Doe het goed, of doe het niet.’ Dat is mijn motto.”

PASPOORT:

Naam:
Stefan van Hoogen

Leeftijd:
38 jaar

Beroep:
eigenaar Aquariumplantenshop

Burgerlijke staat:
samenwonend

Hobby’s:
Gamen

Meer uit Beveland

Jaarlijkse dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

8 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

12 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

17 uur geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

19 uur geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden
Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: 'Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden'

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem 'Import-Zeeuw' noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. "Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk", vertelt Rogier.

1 dag geleden