
Steeds meer Tories willen stemming over toekomst Johnson
LONDEN (ANP) - Bij de Conservatieve Partij van Boris Johnson komen nog steeds brieven binnen van parlementariërs die het vertrek van hun premier eisen. Het prominente parlementslid Tobias Ellwood vertelde bij Sky News dat hij woensdag schriftelijk gaat vragen om een stemming over de politieke toekomst van Johnson.
Het premierschap van Johnson loopt gevaar door het zogenoemde partygate-schandaal. Er komen steeds weer nieuwe berichten naar buiten over feestjes met overheidspersoneel tijdens coronalockdowns. Zo schreef de krant The Guardian dinsdag dat de premier tijdens een lockdown een afscheidsfeestje bijwoonde waar de prosecco rijkelijk vloeide.
De oppositie eist al langer dat Johnson opstapt, maar heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Daar heeft de Conservatieve Partij van de premier het voor het zeggen. Hij loopt daardoor vooral het risico dat boze partijgenoten besluiten hem te vervangen als partijleider. Dan moet hij ook als regeringschef plaatsmaken voor een partijgenoot zonder dat nieuwe verkiezingen worden gehouden.
Onvermijdelijk
Om een stemming over zijn positie aan te vragen, is de steun nodig van 15 procent van de conservatieve parlementariërs. Dat betekent dat minstens 54 partijgenoten van de premier een brief moeten sturen naar het zogeheten 1922 Committee van de partij. Sky News bericht dat al een "handjevol" brieven is verstuurd, maar het exacte aantal is alleen bekend bij de voorzitter van het comité.
Ellwood noemt het "onvermijdelijk" dat uiteindelijk de grens van 54 brieven wordt gehaald. Hij roept Johnson op dat niet af te wachten en zelf om een vertrouwensstemming te vragen. "Het is tijd om dit definitief op te lossen, zodat de partij het land weer kan gaan besturen."
De conservatieve parlementariër Peter Aldous had een dag eerder al schriftelijk het vertrouwen opgezegd in Johnson. Hij zei onomwonden dat de premier moet opstappen en verwacht niet dat Johnson dat ooit vrijwillig gaat doen. Aldous vertelde de BBC dat hij door zijn kiezers is aangesproken op de affaire en tot het inzicht is gekomen dat er "geen weg terug" meer is.
Meer uit Buitenland
PRETORIA (ANP/BLOOMBERG) - De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa is van plan om op 21 mei in Washington gesprekken te voeren met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump, zo laat zijn kantoor weten. Hij hoopt zo een diplomatieke ruzie tussen de twee landen te sussen.
3 uur geledenISTANBUL (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat niet naar Turkije voor onderhandelingen met Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had gezegd dat hij persoonlijk met Poetin wilde praten, maar de president behoort niet tot de delegatie die donderdag naar Istanbul afreist.
7 uur geledenMOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin is niet van plan om donderdag naar Turkije af te reizen voor gesprekken met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. Dat schrijft de onafhankelijke krant The Moscow Times op basis van anonieme bronnen rond het Kremlin.
8 uur geledenAMMAN (ANP) - Jordanië heeft vier kankerpatiënten en twaalf van hun familieleden uit de Gazastrook geëvacueerd voor een behandeling, meldt staatspersbureau Petra. Het betreft de tweede groep kinderen uit het door oorlog verwoeste gebied, die wordt opgevangen. In februari kondigde de Jordaanse koning Abdullah, toen op bezoek in het Witte Huis, aan om voor in totaal tweeduizend zieke kinderen uit Gaza een medische behandeling te faciliteren.
8 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky weet nog steeds niet wie donderdag namens Rusland naar Turkije komt voor de geplande onderhandelingen met Oekraïne. Zelensky wil alleen meedoen aan de gesprekken als president Vladimir Poetin zelf komt, maar die heeft zijn aanwezigheid nog niet bevestigd.
9 uur geledenPAU (ANP/AFP) - De Franse premier François Bayrou ontkent dat hij al in de jaren negentig op de hoogte was van grootschalig misbruik op een katholieke school. Hij moest getuigen voor een parlementaire commissie over wat hij wist over het schandaal toen hij minister van Onderwijs was, van 1993 tot 1997.
11 uur geledenGRANADA (ANP/RTR) - De enorme stroomstoring in Spanje en Portugal van twee weken geleden is ontstaan in een onderstation in de zuidelijke stad Granada, meldt de Spaanse minister van Energie Sara Aagesen. Het is nog altijd niet duidelijk wat de oorzaak was van de stroomuitval.
13 uur geleden