Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Steeds meer ICT-banen in Zeeland, maar personeelstekort blijft

Steeds meer ICT-banen in Zeeland, maar personeelstekort blijft

MIDDELBURG - De vraag naar ICT’ers in Zeeland blijft toenemen, en de ICT wordt de komende jaren naar verwachting de sterkst groeiende sector. Die verwachte groei gaat echter samen met personeelstekorten: nergens is de arbeidsmarkt zo krap als voor ICT-beroepen.

Er zijn nog altijd werkzoekenden met een ICT-achtergrond, maar in veel gevallen voldoen zij niet aan de eisen die werkgevers stellen. Creatieve oplossingen zijn nodig om deze mismatch op te lossen en het potentieel van deze beroepsklasse volledig te benutten. “In Zeeland is er al sinds 2017 sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt voor ICT-beroepen”, stelt Milou Audenaerd, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “Hoewel het aantal ICT’ers nog altijd stijgt, had die groei sterker kunnen zijn als er meer personeel beschikbaar zou zijn. Toch zijn er nog altijd kansen. Zo zijn er in Zeeland relatief veel vacatures voor software-ontwikkelaars, terwijl er ook nog werkzoekende ICT’ers staan ingeschreven als software-ontwikkelaar. Hoe dat kan? Een kwalitatieve mismatch. Bedrijven zoeken vooral naar jonge hbo’ers of wo’ers met recente ervaring, terwijl de mensen die aan de kant staan relatief vaker mensen met een mbo-diploma zijn, en 55-plussers die in een verder verleden in de ICT hebben gewerkt. Gezien de snelle technologische ontwikkelingen kun je dan niet zomaar weer direct aan het werk. Er ligt voor iedereen een uitdaging om die kloof te dichten.”

Kwantitatieve en kwalitatieve mismatch
Het aantal banen in de ICT groeit in Zeeland al jaren, en ook in 2023 en 2024 worden er weer tientallen extra banen verwacht. In 2015 waren er nog 1.200 ICT-banen in Zeeland, in 2024 zijn dat er naar verwachting 1.600. Hoewel de ICT de kleinste Zeeuwse banensector is, is het de komende jaren in verhouding één van de sterkst groeiende sectoren in de regio. Die verwachte banengroei van enkele tientallen gaat samen met een nog veel grotere vraag naar ICT’ers. In het eerste kwartaal van 2023 stonden er 230 ICT-vacatures open. Aan de andere kant waren er in juli 2023 slechts 40 WW-uitkeringen voor mensen met een ICT-achtergrond. De krapte neemt in de ICT dus toe, en het wordt steeds moeilijker om met de direct inzetbare werkzoekenden de vacatures te vervullen.

Deze tekorten worden versterkt door een kwalitatieve mismatch: de meeste werkgevers vereisen minimaal een hbo- of wo-diploma, terwijl ongeveer de helft van de mensen met een WW-uitkering en een ICT-achtergrond als hoogste opleiding mbo niveau 2, 3 of 4 heeft. Daar komt bij dat de ICT een sector is met relatief veel jonge werknemers. 57% van de werknemers in de Zeeuwse ICT-sector is tussen de 27 en 50 jaar. De keerzijde daarvan is dat ICT’ers van 55 jaar en ouder oververtegenwoordigd zijn in de groep werkzoekenden. Bijna een derde van de Zeeuwse ICT’ers met een WW-uitkering is 55 jaar of ouder. Dit is hoog in verhouding tot het aandeel 55-plussers onder werkende ICT’ers (landelijk 14%).

Werkzoekenden omscholen en bijscholen
Hoewel het aantal direct inzetbare werkzoekenden niet voldoende is om het grote aantal vacatures te vervullen, zijn er nog wel degelijk kansen om de groep werkzoekenden aan te spreken. Veel werkgevers zijn al intensiever en anders gaan werven. Zo zetten zij headhunters in, laten ze vacatures langer openstaan of benaderen ze kandidaten rechtstreeks via sociale media. Maar om de kwalitatieve mismatch op te lossen zijn ook andere oplossingen nodig, zoals een grotere focus op vaardigheden in plaats van diploma’s. Ook het om- en bijscholen van werkzoekenden kan uitkomst bieden, waarbij Aan de Slag in Zeeland kan ondersteunen.

Meer uit Beveland

Koningsdag druk en gezellig in Goes

GOES - De weersvoorspellingen waren niet ideaal, maar Goes beleeft een prima Koningsdag.

4 uur geleden
Hotelgast (42) uit Kloetinge mishandelt agenten bij aanhouding

GOES- Een 42-jarige man uit Kloetinge is vrijdagmiddag aangehouden bij een hotel aan de Grote Markt. Hij weigerde het hotel te verlaten nadat hij zich daar niet kon legitimeren. De politie werd gewaarschuwd maar toen zij ter plaatse kwam wilde de man het hotel nog steeds niet verlaten. De politie besloot daarop de man aan te houden maar de verdachte verzette zich hevig. Hij beet een agent in zijn hand en gaf een andere agent een vuistslag. De man is overgebracht naar het politiebureau en zal verder verhoord worden. 

9 uur geleden
Oranje activiteiten en lekkernijen: Koningsdag 2024 van start

GOES - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Goes, Noord-Beveland en Borsele kleuren oranje. 

11 uur geleden
Goes viert Koningsdag zaterdag én zondag

GOES - In Goes is het zaterdag én zondag genieten van feestelijke Koningsdag-activiteiten.

1 dag geleden
Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden
Lintjesregen 2024: koninklijke onderscheiding voor 89 Zeeuwen

MIDDELBURG - De lintjesregen heeft vrijdag 89 Zeeuwen een koninklijke onderscheiding opgeleverd.

1 dag geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden