Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Startsein werkzaamheden Kanaalweg en Stationsgebied Middelburg

Startsein werkzaamheden Kanaalweg en Stationsgebied Middelburg

MIDDELBURG - Op woensdag 16 juni hebben wethouder Chris Dekker van gemeente Middelburg en dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen samen officieel het startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Kanaalweg en het Stationsgebied in Middelburg.

Zeeland heeft ook te maken met de gevolgen van de klimaatverandering waaronder droogte, hitte en hittestress. Warmterecords worden regelmatig verbroken. Dit komt steeds vaker voor. Binnen het Interreg 2 Seas project Cool Towns wordt hierop ingespeeld door de gevoelstemperatuur te meten om meer inzicht te krijgen op welke manier het probleem van hitte voor Zeeland en Middelburg in het bijzonder verminderd kan worden door de openbare ruimte klimaat- en hittestressbestendig in te richten.

Een voorbeeldproject is de herinrichting van de Kanaalweg en het Stationsgebied in Middelburg. Het werk bestaat uit de herinrichting van het Stationsplein met aansluiting op de gerenoveerde Stationsbrug, de aansluiting van de studentenhuisvesting op Kanaalweg en de aanpak van de slechte kwaliteit van de voet- en fietspaden vanwege de wortelopdruk. De aanpak van dit gebied maakt onderdeel uit van een plan om negatieve effecten van klimaatverandering tegen te gaan. De gemeenteraad van Middelburg heeft budget beschikbaar gesteld voor deze werkzaamheden. De werkzaamheden maken tevens onderdeel van uit van het Europese Interreg-project Cool Towns.

Waterschap Scheldestromen
Waterschap Scheldestromen is een belangrijke partner in de aanpak van klimaatadaptatie. Klimaat is de rode draad in het beleid en handelen van het Waterschap en is daarom observer partner van het project Cool Towns. Het aanpassen van de omgeving rondom het Waterschapsgebouw in een groene aantrekkelijke ruimte past bij dit beleid.

Vergroenen
Uitgangspunt voor het ontwerp is dat de verkeersfunctie van de Kanaalweg niet verdwijnt. In het ontwerp is de oversteek van fietsers en voetgangers gebundeld op 2 locaties, aan weerszijden van het Stationsplein. Om het gebied te vergroenen is gekozen voor minder verharding en meer groen. Meer groen leidt tot meer schaduwwerking, minder hitte en minder overlast bij hevige neerslag. Bijkomende voordelen zijn dat het gebied een aangenamere leefomgeving wordt om te verblijven, te wandelen en te fietsen.

Maatregelen
Om het groenoppervlak te vergroten wordt de verharde strook tussen de bestaande bomenrij langs het kanaal ingericht als groenstrook. Ook de opstelruimten voor afslaand verkeer voor het station (nu niet meer als zodanig in gebruik) en de strook tussen fietspad en rijbaan worden ingericht als groenstrook. Tot slot wordt ook de strook tussen de bestaande bomen voor het station als groenperk ingericht. Per saldo kan de gemeente Middelburg hiermee een oppervlak van circa 2.700 m2 ontharden.

Schaduwwerking
Daarnaast treft de gemeente een aantal maatregelen om het gebied te verkoelen. De groeiplaatsen van de bestaande bomen langs het kanaal worden verbeterd. Hierdoor nemen de bomen in omvang toe en wordt de schaduwwerking vergroot. Daarnaast planten we extra bomen voor het station om tot meer schaduwwerking te komen. Door van het bestaande glazen dak van de bushalte een groen dak te maken en de kantineruimte voor buschauffeurs te voorzien van groene wanden, creëren we hier verkoeling.

Verbinding met de binnenstad
Tot slot is er aandacht voor de verbinding met de binnenstad. Alle monumentale gebouwen in de binnenstad zijn omzoomd met een speciaal type bestrating: de zogenaamde Middelburgse mix. Door ook rond het (binnenkort te renoveren) stationsgebouw deze bestrating toe te passen, maakt de gemeente het gebouw herkenbaar onderdeel van de binnenstad(sbeleving). Er is gekozen, in lijn met de visie Kanaalzone, voor behoud van de bestaande verharding langs het kanaal.

Dit project is gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer uit Middelburg

Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

2 uur geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

16 uur geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

16 uur geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

17 uur geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

18 uur geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

18 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

1 dag geleden