
Startsein werkzaamheden Kanaalweg en Stationsgebied Middelburg
MIDDELBURG - Op woensdag 16 juni hebben wethouder Chris Dekker van gemeente Middelburg en dijkgraaf Toine Poppelaars van Waterschap Scheldestromen samen officieel het startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de Kanaalweg en het Stationsgebied in Middelburg.
Zeeland heeft ook te maken met de gevolgen van de klimaatverandering waaronder droogte, hitte en hittestress. Warmterecords worden regelmatig verbroken. Dit komt steeds vaker voor. Binnen het Interreg 2 Seas project Cool Towns wordt hierop ingespeeld door de gevoelstemperatuur te meten om meer inzicht te krijgen op welke manier het probleem van hitte voor Zeeland en Middelburg in het bijzonder verminderd kan worden door de openbare ruimte klimaat- en hittestressbestendig in te richten.
Een voorbeeldproject is de herinrichting van de Kanaalweg en het Stationsgebied in Middelburg. Het werk bestaat uit de herinrichting van het Stationsplein met aansluiting op de gerenoveerde Stationsbrug, de aansluiting van de studentenhuisvesting op Kanaalweg en de aanpak van de slechte kwaliteit van de voet- en fietspaden vanwege de wortelopdruk. De aanpak van dit gebied maakt onderdeel uit van een plan om negatieve effecten van klimaatverandering tegen te gaan. De gemeenteraad van Middelburg heeft budget beschikbaar gesteld voor deze werkzaamheden. De werkzaamheden maken tevens onderdeel van uit van het Europese Interreg-project Cool Towns.
Waterschap Scheldestromen
Waterschap Scheldestromen is een belangrijke partner in de aanpak van klimaatadaptatie. Klimaat is de rode draad in het beleid en handelen van het Waterschap en is daarom observer partner van het project Cool Towns. Het aanpassen van de omgeving rondom het Waterschapsgebouw in een groene aantrekkelijke ruimte past bij dit beleid.
Vergroenen
Uitgangspunt voor het ontwerp is dat de verkeersfunctie van de Kanaalweg niet verdwijnt. In het ontwerp is de oversteek van fietsers en voetgangers gebundeld op 2 locaties, aan weerszijden van het Stationsplein. Om het gebied te vergroenen is gekozen voor minder verharding en meer groen. Meer groen leidt tot meer schaduwwerking, minder hitte en minder overlast bij hevige neerslag. Bijkomende voordelen zijn dat het gebied een aangenamere leefomgeving wordt om te verblijven, te wandelen en te fietsen.
Maatregelen
Om het groenoppervlak te vergroten wordt de verharde strook tussen de bestaande bomenrij langs het kanaal ingericht als groenstrook. Ook de opstelruimten voor afslaand verkeer voor het station (nu niet meer als zodanig in gebruik) en de strook tussen fietspad en rijbaan worden ingericht als groenstrook. Tot slot wordt ook de strook tussen de bestaande bomen voor het station als groenperk ingericht. Per saldo kan de gemeente Middelburg hiermee een oppervlak van circa 2.700 m2 ontharden.
Schaduwwerking
Daarnaast treft de gemeente een aantal maatregelen om het gebied te verkoelen. De groeiplaatsen van de bestaande bomen langs het kanaal worden verbeterd. Hierdoor nemen de bomen in omvang toe en wordt de schaduwwerking vergroot. Daarnaast planten we extra bomen voor het station om tot meer schaduwwerking te komen. Door van het bestaande glazen dak van de bushalte een groen dak te maken en de kantineruimte voor buschauffeurs te voorzien van groene wanden, creëren we hier verkoeling.
Verbinding met de binnenstad
Tot slot is er aandacht voor de verbinding met de binnenstad. Alle monumentale gebouwen in de binnenstad zijn omzoomd met een speciaal type bestrating: de zogenaamde Middelburgse mix. Door ook rond het (binnenkort te renoveren) stationsgebouw deze bestrating toe te passen, maakt de gemeente het gebouw herkenbaar onderdeel van de binnenstad(sbeleving). Er is gekozen, in lijn met de visie Kanaalzone, voor behoud van de bestaande verharding langs het kanaal.
Dit project is gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Basisschool Cypressenhof opende op woensdag 25 juni haar nieuwe schoolbibliotheek. Na ruim een jaar aan voorbereidingen is de bibliotheek gerealiseerd in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek.Wethouder Willemien Treurniet opende samen met Jorden (groep 6a) de bieb. Ook werd de naam onthuld: de Bieb van Cyp. De opening werd gevierd met een vossenjacht, waarbij kinderen op zoek gingen naar verklede figuren uit bekende kinderboeken. 's Middags genoten de leerlingen van een voorstelling over lezen en boeken door Tijl Damen. Dankzij twee leescoördinatoren en een betrokken vrijwilligers is de uitleen nu wekelijks mogelijk. Zo krijgt leesplezier op Cypressenhof extra aandacht.
1 uur geledenWESTKAPELLE - Sarah Hengst en Ivana Minderhoud van gymnastiekvereniging Hygiëa uit Westkapelle zijn Nederlands Kampioen geworden op het onderdeel airtrack tijdens het NK in Ahoy Rotterdam.
5 uur geledenZOUTELANDE - De derde editie van de Coast Challenge van de Nierstichting vond dit weekeinde plaats. Een fietstocht van 500 kilometer in 24 uur van Zoutkamp naar Zoutelande. Bij aankomst in Zeeland werd door ambassadeurs Maarten Tjallingii en Hein Otterspeer het opgehaalde bedrag bekend gemaakt: ruim 224.000 euro.
7 uur geledenMIDDELBURG - Vanaf dinsdag 1 juli 2025 worden alle Zeeuwse Bibliotheken boetevrij. Dat betekent dat leden geen boetes meer hoeven te betalen wanneer ze geleende materialen te laat inleveren. Met deze stap willen de bibliotheken de drempel verlagen om gebruik te maken van hun diensten.
1 dag geledenVROUWENPOLDER - Op het strand geniet je nog meer als je er de natuur, zoals zeeraket, kunt beleven. Dat is een gedachte achter het project Groene Strand Wimpels. De stranden bij natuurgebied Oranjezon (Vrouwenpolder), Neeltje Jans en de Verklikkerplaat (Renesse) hebben deze wimpels deze week weer toegekend gekregen. Op deze stranden geven partijen de natuur gezamenlijk meer ruimte. "We zien bijvoorbeeld het aantal broedende vogels, zoals de bontbekplevier en strandplevier, op het strand toenemen", vertelt Paul Verhoeff van Stichting Het Zeeuwse Landschap.
1 dag geledenMIDDELBURG - In Middelburg heeft de politie maandagochtend twee mannen aangehouden. Na de arrestaties werden ook doorzoekingen gedaan.
1 dag geledenVEERE - Op 10 mei stapte Martijn de Ridder in zijn woonplaats Veere op zijn trekkingfiets. Niet voor een rondje Walcheren maar voor een rit van 2400 kilometer naar Tarifa, Spanje. Martijn ging twintig dagen lang, 120 kilometer per dag fietsen om geld op te halen voor onderzoek naar de zenuwziekte MS. Hoe kijkt hij terug op zijn bijzondere reis?
1 dag geleden