Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Starters hebben geen baat bij uitpondgolf, zegt vastgoedadviseur

Starters hebben geen baat bij uitpondgolf, zegt vastgoedadviseur

AMSTERDAM (ANP) - De meeste huurwoningen die door beleggers van de hand worden gedaan liggen buiten het bereik van starters en middeninkomens. Vastgoedadviseur CBRE concludeert dit in een nieuw rapport. Deze groepen zijn daarom niet geholpen met het nieuwe koopaanbod dat op de woningmarkt komt.

Het in de verkoop doen van huizen of appartementen als de huidige huurders zijn vertrokken wordt ook wel 'uitponden' genoemd. CBRE heeft onderzocht dat het maximale bedrag dat een gemiddeld huishouden tussen de 25 en 35 jaar kan lenen "ver onder" de prijs van een gemiddelde uitpondwoning ligt. Dat is zo in veel steden, waaronder Utrecht, Amsterdam en Almere. Uitgeponde huurwoningen zijn daarmee niet bereikbaarder of betaalbaarder. Alleen goedverdienende starters zouden gebaat zijn bij uitponden, volgens de vastgoedadviseur.

Steeds meer huurwoningen worden door verhuurders verkocht aan particuliere gebruikers, stelt CBRE. Dit komt volgens het bedrijf onder meer door hogere financieringslasten voor beleggers en huurregulering die het verhuren van woningen steeds minder aantrekkelijk maakt. Woonminister Hugo de Jonge zei eerder dat er geen sprake is van een zogeheten uitpondgolf onder woningbeleggers.

Bevoordeling geprivilegieerde huishoudens

Volgens CBRE hebben mensen met een "sleutelberoep" zoals politieagenten, verpleegkundigen en medewerkers in de kinderopvang over het algemeen geen toereikend salaris voor de gemiddelde uitpondwoning, terwijl het woningtekort bij die groepen in steden als Utrecht of Amsterdam groot is. Pas bij twee fulltime werkende HBO-verpleegkundigen komen de meeste woningen binnen bereik, aldus CBRE.

"Het voorgestelde woonbeleid van minister De Jonge herverdeelt hetzelfde aantal woningen, maar zoals ons onderzoek laat zien worden reeds geprivilegieerde huishoudens daarbij bevoordeeld", stelt Thomas Westerhof van CBRE in een toelichting. "De huurmarkt wordt voor starters, middeninkomens, en huishoudens met maatschappelijke beroepen nog kleiner, competitiever en duurder. Zij worden vooral geholpen door het aanbod te vergroten."

Beter samenwerken

Westerhof wil daarom dat de overheid zorgt voor een aantrekkelijk investeringsklimaat, soepele planprocedures en betere samenwerking tussen de overheid en marktpartijen om te zorgen voor een beter betaalbaar aanbod.

Meer uit Financieel

Experts betwijfelen slaapapneu-schikking Philips op lange termijn

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Ook na Philips' schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten zijn er nog open eindjes in de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Experts vragen zich af of de schikking, die moet voorzien in het afhandelen van gezondheidsclaims die al zijn binnengekomen, ook betrekking heeft op toekomstige claims voor lichamelijke aandoeningen die later ontstaan. Kankersoorten die volgens onderzoekers kunnen ontstaan door afbrokkelend schuim van de machines, kunnen zich pas over jaren aandienen.

10 minuten geleden
PostNL: onze onderaannemers runnen hun bedrijf wel zelfstandig

ANTWERPEN (ANP) - PostNL benadrukt dat de onderaannemers met wie het bedrijf samenwerkt zelfstandig hun onderneming runnen en medewerkers aansturen. Daarmee reageert het postbedrijf op de aanklacht tegen de Belgische tak van PostNL. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie zou PostNL te veel gezag hebben over medewerkers in dienst van onderaannemers.

14 minuten geleden
50.000 euro boete voor maken illegaal middel tegen tomatenvirus

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie legt twee bedrijven in Zuid-Holland elk een geldboete op van 50.000 euro voor het maken en gebruiken van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel. Dit middel was bedoeld tegen het zeer besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

1 uur geleden
Justitie eist boete van ruim 24 miljoen euro voor PostNL België

ANTWERPEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie in België heeft in een zaak tegen de Belgische tak van PostNL een boete geëist van 24,4 miljoen euro. Volgens de aanklager hebben twee onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten, enkele jaren op een onwettige manier personeel van derden ingezet. Zo werd een beroep gedaan op werknemers van een ander bedrijf, maar was het PostNL die het meeste gezag over hen had.

1 uur geleden
Voor onder meer KLM en Air France dreigt boete om 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP/RTR) - Onder meer KLM en zustermaatschappij Air France hebben een brief ontvangen van de Europese toezichthouders met een dreigende boete voor 'groenwassen'. Dat hebben de maatschappijen bevestigd na berichtgeving van de Belgische omroep RTBF. Europese toezichthouders als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vinden dat de maatschappijen zich te groen voordoen en eisen dat ze deze claims binnen dertig dagen aanpassen.

2 uur geleden
VodafoneZiggo hoopt met voetbalrechten meer klanten te behouden

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo hoopt met het verwerven van de uitzendrechten van de UEFA-voetbalwedstrijden vanaf het najaar meer klanten met een vaste aansluiting aan zich te kunnen binden. Het telecombedrijf raakte de laatste tijd opnieuw veel van deze klanten kwijt.

2 uur geleden
Opkomst Chinese webshops leidt tot omzetdaling in Europa

BRUSSEL (ANP) - De vijfhonderd grootste Europese webshops hebben vorig jaar een lagere omzet behaald dan het jaar daarvoor. Dit meldt Cross-Border Commerce Europe, een platform voor de Europese onlineretail, in zijn jaarlijkse onderzoek naar de grootste webwinkels van het continent. De omzetdaling komt volgens de studie onder meer door de instabiele economie wereldwijd en door stevige concurrentie van Amerikaanse en opkomende Chinese webshops als Shein en Temu.

2 uur geleden