
Start-up Lightyear begint productie 's werelds eerste zonneauto
HELMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het eerste model van de Nederlandse zonneautofabrikant Lightyear is in productie gegaan. Van de Lightyear 0, met een prijskaartje van 250.000 euro, zijn er al zo'n 150 vooraf besteld. Het is de eerste auto in de wereld die direct energie opwekt door middel van zonnepanelen
Lightyear is van plan ongeveer duizend exemplaren van het model te maken in een fabriek in Finland. In eerste instantie zal er iedere week een auto van de band rollen. In de loop van volgend jaar moeten dat er vijf per week zijn, vertelde topman en medeoprichter Lex Hoefsloot in een interview met Bloomberg.
De auto, met gebogen zonnepanelen op de motorkap en het dak, zou in staat zijn om bijvoorbeeld in Amsterdam twee maanden te rijden zonder op te hoeven laden. In zonnigere oorden zoals Portugal zou de auto zeven maanden niet aan de stekker hoeven. Zonne-energie zorgt er dagelijks voor dat het bereik van de auto met 70 kilometer toeneemt.
Prototypefase
Volgens Hoefsloot is het een hele kluif geweest om met de auto op zonne-energie voorbij de prototypefase te komen. Dat komt vooral door het relatief grote oppervlakte dat nodig is voor de zonnepanelen. "De fondsenwerving in de begindagen was een uitdaging omdat investeerders terughoudend waren om hun geld in een nieuw concept te steken", zei Hoefsloot. "Op dit moment zijn we in een veel volwassener stadium."
Lightyear haalt het meeste van zijn investeringen uit Nederland. In september wist het bedrijf 81 miljoen euro binnenlandse investeringen te halen. Een volgende serie met grotere aantallen, de Lightyear 2, moet in 2024 of 2025 de weg op gaan.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Unilever zegt opnieuw kritische gesprekken aan te gaan met een Indonesische palmolieleverancier die beschuldigd wordt van mensenrechtenschendingen. Op de aandeelhoudersvergadering werd een brief voorgelezen namens gemeenschappen die zeggen hun land op Sulawesi te zijn kwijtgeraakt aan AAL, dat er palmolieplantages op aanlegde.
41 minuten geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - Microsoft legt zich niet zomaar neer bij een eventueel Amerikaans bevel om met zijn Europese clouddiensten te stoppen, belooft Microsoft-president Brad Smith. Hij sluit rechtszaken niet uit.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen maanden flink meer verzoeken gekregen van mensen die hun guldens willen omwisselen voor euro's. Aanleiding lijkt de deadline van woensdag: dan kunnen mensen voor het laatst een omwisselverzoek indienen voor hun 5 guldenbriefjes en 25 guldenbiljetten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De achttien Nederlandse zaken van de failliete interieurwinkelketen CASA blijven voorlopig dicht. Of er een doorstart in zit voor het bedrijf is nog onbekend. "De activiteiten liggen nu even stil, ik ga de komende tijd onderzoeken wat we moeten doen om het faillissement goed af te wikkelen", zegt curator Bart Louwerier.
3 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese elektronicafabrikant Xiaomi komt met zijn eigen AI-model dat lijkt op dat van de Chinese chatbot DeepSeek. Hiermee voegt Xiaomi zich bij het groeiende aantal Chinese bedrijven die in de ontwikkeling van AI-toepassingen zijn gestapt sinds de opmars van DeepSeek in januari.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan verwacht. Volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat groeide de economie van het eurogebied met 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Economen hadden gerekend op een groei van 0,2 procent, na een groei van eveneens 0,2 procent in het laatste kwartaal van 2024.
4 uur geledenDEURNE (ANP) - Het aandeel van elektrische bussenfabrikant Ebusco is woensdagochtend in elkaar gestort, nadat duidelijk werd dat het bedrijf opnieuw in acute geldproblemen verkeert. Ebusco ging, na een vertraagde opening, 76 procent onderuit. Het aandeel ging van 58 cent naar 14 cent, het laagste niveau ooit.
4 uur geleden