Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Start pilot Welzijn op Recept

Start pilot Welzijn op Recept

MIDDELBURG - Twee huisartsenpraktijken, Welzijn Middelburg en de gemeente zijn 25 oktober gestart met de pilot Welzijn op Recept. Dit is voor Middelburg een nieuwe aanpak voor patiënten met geestelijke en maatschappelijke klachten, die mogelijk iets anders nodig hebben dan een medische behandeling.

De medische wereld en het sociaal domein werken in deze pilot nauw samen om gezondheid en welzijn van mensen op langere termijn te verbeteren. Daarmee voorkomen ze dat mensen met dezelfde klachten steeds naar de huisartsen komen.

Niet altijd een pilletje
Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende problemen een rol, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een partner, het verlies van werk of eenzaamheid. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts of de praktijkondersteuner huisarts (POH) deze patiënten door naar een welzijnscoach van Welzijn Middelburg. De welzijnscoach gaat in gesprek met de patiënt en samen zoeken ze naar mogelijkheden die iemands situatie kunnen verbeteren.

Door Welzijn op Recept doen mensen weer mee
Een uitkomst van een gesprek met de welzijnscoach kan zijn dat iemand een sociaal netwerk zoekt of graag een activiteit wil bezoeken. Of bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het op orde brengen van financiën. De welzijnscoach brengt iemand dan in contact met een geschikte ‘activiteit’. Als iemand de eerste stap niet durft te zetten, gaat de welzijnscoach of een vrijwilliger mee om de drempel te verlagen. Inwoners worden zo meer betrokken bij hun wijk en sommigen worden zelfs vrijwilliger.

Nieuwe aanpak in Middelburg
Middelburg heeft preventie hoog in het vaandel staan. Zo ook de verbinding van het medisch en het sociale domein. Een belangrijke schakel hierin is de welzijnscoach. Dit is een nieuwe functie binnen Welzijn Middelburg, gefinancierd door de gemeente. Het starten met de pilot Welzijn op Recept is één van de investeringen om de verbinding tussen beide domeinen te stimuleren in het voordeel van de gezondheid en het welzijn van de burger. Welzijn op Recept is een nieuwe aanpak in Middelburg. Dit concept bestaat al langere tijd en is gestart in Nieuwegein. In Middelburg zijn PeriScaldes, de huisartsenpraktijken De Dolfijn (huisarts mw. C. Greeven) en Roozenburglaan-Middelburg (huisarts mw. K. Adams) betrokken bij de pilot. Alle deelnemende partijen zijn enthousiast om na heel wat voorwerk nu daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Meer uit Middelburg

Man aangehouden voor openbare dronkenschap na melding over steekincident

MIDDELBURG - Politiemensen hielden in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 december 2023 op de Markt een 21-jarige man uit Middelburg aan vanwege openbare dronkenschap. De agenten waren daar eigenlijk voor een melding over een mogelijk steekincident. Ze wilden hulp verlenen aan de 21-jarige man, die gewond was, maar hij maakte het de agenten erg lastig hem te helpen. Er bleek geen sprake te zijn van een steekincident.

2 uur geleden
Bekeuring voor beschonken toerist na plassen tegen een voordeur

MIDDELBURG- Een toerist heeft in de nacht van zaterdag op zondag een bekeuring gekregen in het centrum van Middelburg. De man had tegen een voordeur geplast. Ook was hij lastig geweest nabij een horecazaak. 

1 dag geleden
Daar gaan ze..! Domburgse Koppen & Domburgse Impressies

DOMBURG - Vanaf 17 december sieren 21 door de Stichting Stad Domburg 800 Jaar bijeen verzamelde Domburgse Koppen de muren van De Galerij van het MTVP Museum Domburg. Met als boegbeeld twee Domburgers die eind jaren 1960 op een Zündapp de wijde wereld in trokken, tot Westkapelle dan. 

1 dag geleden
Hemelse taal: een bijzondere uitvoering van 'La Nativité du seigneur' in de Koorkerk in Middelburg

MIDDELBURG - In aanloop naar de viering van Kerst, voert Rien Balkenende op vrijdagavond 22 december de orgelcyclus 'La Nativité du Seigneur' van Olivier Messiaen (1908-1992) uit in de Koorkerk in Middelburg.

1 dag geleden
AVV Beheer nieuwe eigenaar voormalig PZC-pand 'De Drvkkery' op Markt in Middelburg

MIDDELBURG - AVV Beheer verwerft het markante pand, waarin sinds 25 jaar het zijn tijd ver vooruit zijnde boekwinkelconcept 'De Drvkkery' is én blijft gevestigd. Op 1 december jl. heeft de eigenaarswissel plaatsgevonden. Arnold en Monique van Velzen van AVV Beheer spreken van “een prachtige locatie, huurder en pand."

1 dag geleden
Santa Fun Run Middelburg 2023

MIDDELBURG - Op zaterdagmiddag 16 december organiseren de drie Walcherse Rotaryclubs de Santa Run in Middelburg. De deelnemers aan deze fun run rennen of wandelen in kerstmanpak 3 kilometer door het centrum. De start en finish zijn bij de ijsbaan op de Markt.Op zaterdag 16 december is er alweer de derde kerstmannenloop in Middelburg. De Santa Run is een fun run in kerstmanpak voor iedereen die mee wil doen. Deelnemers kunnen de Santa Run alleen lopen of met hun gezin, familie, collega's, klas, team, elftal of vriendengroep. Alle deelnemers, van jong tot oud, rennen of wandelen in hun kerstmanpak het parcours door de binnenstad. Start en finish zijn bij de ijsbaan op de Markt.Kerst-dj en erwtensoep met worstMeedoen aan de Santa Run is dé manier om alvast in kerststemming te komen. Daar zorgt de kerst - dj Bert van Leerdam wel voor met een ware X-mas party op de Markt. Na afloop van de Santa Run kun je voor €9,50 erwtensoep, een broodje worst en wat te drinken krijgen bij de ijsbaan.Lopen voor het goede doelMeedoen doe je voor de fun, maar zeker niet alleen voor jezelf. Er wordt gelopen voor het goede doel, een mooie kerstgedachte. Dit jaar is het goede doel de Stichting Leergeld. De kosten voor de organisatie van het evenement Deze Stichting zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen met geldzorgen mee kunnen doen met onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Zo nemen zij bijvoorbeeld de kosten voor schoolspullen, contributie, sportkleren of -materiaal, muziek- of dansles of het vieren van een verjaardag voor hun rekening.Deelname en inschrijvingIedereen, jong en oud, getraind of ongetraind kan meedoen aan de Santa Run. Het parcours is niet lang en mag rennend of wandelend afgelegd worden. Alle deelnemers gaan tegelijk, in kerstmanpak, om 16.00 uur van start op de Markt in Middelburg. Het totale parcours loopt door de binnenstad en is 3 kilometer lang. Inschrijven kan via www.middelburg.rotarysantarun.nl. Deelname voor kinderen bedraagt €10 en voor volwassenen €15. De kaartjes zijn inclusief kerstmanpak. Inschrijven kan tot 16 december.Ophalen kerstmanpakkenAlle deelnemers kunnen hun kerstmanpak ophalen bij Koole Sport (Armeniaans Schuitvlot 20 in Middelburg) of op de dag van de Santa Run (zaterdag 16 december tussen 14:00 uur en 16:00 uur) bij de ijsbaan. De pakken passen iedereen en voor kinderen is er een speciaal kinderkerstmanpak. Iedereen krijgt na de Santa Run een medaille.Santa Runs in de rest van Nederland en de wereldMiddelburg is niet de enige stad in Nederland waar een Rotary Run is. De Santa Run werd in 2008 voor het eerst georganiseerd in Gorinchem. Dit initiatief is ondertussen door veel Rotaryclubs in het land overgenomen. De eerste Santa Run in Middelburg was in 2019, de tweede, na de coronaperiode, in 2022.

2 dagen geleden
Peetman bezingt de Kerstnacht van 1914

MIDDELBURG - “Het Kerstbestand van 1914 toont ons het mooie van Kerst en de waanzin van oorlog", aldus de Middelburgse singer songwriter Peetman. Het inspireerde hem tot het schrijven van zijn nieuwe single 'Kerstnacht 1914'. Het is een Kerstnummer met een boodschap, waarvoor een bijzondere gebeurtenis uit de Eerste Wereldoorlog als inspiratie diende.

2 dagen geleden