Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stap in de hoofdreiscoupé mét zeelucht in Goes

Stap in de hoofdreiscoupé mét zeelucht in Goes

GOES - Bij woonzorgcentrum Ter Weel in Goes staat vanaf donderdag een hoofdreiscoupé. Hierin kunnen mensen met dementie ‘op reis’ gaan. 

De hoofdreiscoupé is een idee van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Alzheimer Nederland. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. ‘Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt’, laat NS weten. ‘Met de hoofdreiscoupé willen we mensen met dementie even afleiding bieden om positieve herinneringen op te halen. En Goes heeft een primeur: het is de eerste hoofdreiscoupé die een eigen geur heeft, van zeelucht.’

Twee maanden geleden is de hoofdreiscoupé geopend in Haarlem en daarna naar Rotterdam gegaan. Met de hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. In de coupé in Goes, die een maand blijft, ruikt het straks naar de zee. Linda Keemink van SEC Airdesign benaderde NS om de zeelucht ‘beachhouse’ toe te voegen aan de coupé. ‘Ik zie wat geurbeleving kan doen bij mensen met dementie’, zegt Keemink. ‘Ik ben erg betrokken bij zorginstellingen, omdat mijn opa en vader ook aan dementie lijden.’ 

De hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Goes gaat de hoofdreiscoupé naar Roosendaal en Weert.

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel medewerkers als reizigers in het openbaar vervoer. ‘In Nederland hebben ongeveer 290.000 mensen dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.’ Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Meer uit Beveland

35e Zeeuwse fietsvierdaagse trapt dinsdag 23 juli af

GOES - Hij gaat door: eind juli vindt de, inmiddels 35e, Zeeuwse Fietsvierdaagse plaats vanuit Goes.

3 uur geleden
Hulpdiensten bevrijden automobilist na ongeval op Europaweg Zuid

NIEUWDORP - Een automobilist kwam zaterdagochtend vast te zitten in zijn auto na een eenzijdig ongeluk op de Europaweg Zuid. Na een uur wisten de hulpdiensten het slachtoffer uit de auto te bevrijden. Daarna is hij met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

4 uur geleden
Activiteiten voor kids tijdens het Vakantiefestival van Bibliotheek Oosterschelde

GOES - In de zomervakantie is er weer van alles te beleven in de Bibliotheek Oosterschelde. In verschillende vestigingen worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Van uitdagende workshops tot gezellige voorleesfeestjes: er is van alles te ontdekken.

4 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Waar kijkt zij naar?

Komende weken zijn weer volop evenementen bij te wonen rond de Goese beschermheilige Maria Magdalena. Kijk op mariamagdalenagoes.nl voor het volledige programma. Ondertussen beschouwen wij deze Maria Magdalena. Zij staat niet bepaald op gelijke voet met ons, maar op zo'n zeven meter hoogte tegen de Heilige Maria Magdalenakerk aan, boven de ingang. Dus, voorbijlopers: kijk 's omhoog, want het is een fraai beeld. Het is van gietijzer, omstreeks 1890 gegoten in Noord-Frankrijk, naar een model van de Parijse beeldhouwer Thenon-Meunier. Het staat sinds 1908, toen deze kerk werd gewijd, op deze verheven plek. Eerder stond het in de kleine voorloper van deze kerk, op dezelfde plek. 

20 uur geleden
Treinverkeer ligt stil na aanrijding tussen Goes en Middelburg

ZEELAND - Het treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal ligt vrijdagmiddag stil. Oorzaak is een aanrijding tussen Goes en Middelburg. 

21 uur geleden
Driedaags muziekfestival Nisse vrijdag van start

NISSE - Drie dagen vol muziek, eten, proeven en drinken, kunst, vintage en klassiekers in een historische omgeving. Dat is het Festival Weekend Nisse, dat vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli wordt gehouden in het hart van het dorp.

1 dag geleden
Looprek, rolstoel en kruk komen voortaan uit de muur bij ziekenhuis Adrz in Goes

GOES - Ziekenhuis Adrz in Goes heeft een nieuwe hulpmiddelenautomaat. Daarmee kunnen patiënten voortaan op ieder gewenst tijdstip looprekken en krukken uit de muur te halen.

1 dag geleden