Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stap in de hoofdreiscoupé mét zeelucht in Goes

Stap in de hoofdreiscoupé mét zeelucht in Goes

GOES - Bij woonzorgcentrum Ter Weel in Goes staat vanaf donderdag een hoofdreiscoupé. Hierin kunnen mensen met dementie ‘op reis’ gaan. 

De hoofdreiscoupé is een idee van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Alzheimer Nederland. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. ‘Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt’, laat NS weten. ‘Met de hoofdreiscoupé willen we mensen met dementie even afleiding bieden om positieve herinneringen op te halen. En Goes heeft een primeur: het is de eerste hoofdreiscoupé die een eigen geur heeft, van zeelucht.’

Twee maanden geleden is de hoofdreiscoupé geopend in Haarlem en daarna naar Rotterdam gegaan. Met de hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. In de coupé in Goes, die een maand blijft, ruikt het straks naar de zee. Linda Keemink van SEC Airdesign benaderde NS om de zeelucht ‘beachhouse’ toe te voegen aan de coupé. ‘Ik zie wat geurbeleving kan doen bij mensen met dementie’, zegt Keemink. ‘Ik ben erg betrokken bij zorginstellingen, omdat mijn opa en vader ook aan dementie lijden.’ 

De hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Goes gaat de hoofdreiscoupé naar Roosendaal en Weert.

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel medewerkers als reizigers in het openbaar vervoer. ‘In Nederland hebben ongeveer 290.000 mensen dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.’ Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.

Meer uit Beveland

Voor gezellig paasfeest pakt Heinkenszand weer uit met Paasfestival

HEINKENSZAND - Winkelcentrum Heinkenszand houdt zaterdag en maandag, tweede paasdag, de derde editie van het Paasfestival.

1 uur geleden
Zonnige en winderige opening seizoen Oosterscheldekreeft

KORTGENE - Het nieuwe seizoen voor de Oosterscheldekreeft is donderdag feestelijk geopend. Burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland en kreeftenkoningin Margot Dubelaar uit Kortgene namen de eerste gevangen Oosterscheldekreeft in ontvangst.

2 uur geleden
Handbal in de lift op de Bevelanden

HEINKENSZAND - De handbalsport begint weer op te bloeien in de Bevelandse gemeenten en dat smaakt naar meer voor handbalvereniging GSC in Heinkenszand. Bij de club begint dinsdag (2 april) een nieuw jeugdelftal.

16 uur geleden
Buurtsuper in Borssele feestelijk geopend

BORSSELE - Borssele heeft eindelijk weer een eigen supermarkt. Meer dan een jaar heeft Coöperatie Dorpswelzijn Borssele hieraan gewerkt.

22 uur geleden
Nieuwe campagne om technici naar Zeeland te trekken gelanceerd

TERNEUZEN - Terwijl de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen groot. De Provincie Zeeland heeft daarom de handen ineengeslagen en start samen met Talent Service Zeeland en zes Zeeuwse bedrijven een campagne. Het doel van de campagne genaamd 'Break Out' is om technici uit binnen- en buitenland te verleiden om naar Zeeland te komen. Op donderdag 28 maart werd de campagne gelanceerd bij Dow in Terneuzen.

23 uur geleden
Avondvierdaagse Heinkenszand begint op maandag 8 april

HEINKENSZAND - Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april organiseert de Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run weer de avondvierdaagse en hardloopwedstrijd in en om het mooie Heinkenszand.

23 uur geleden
Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

1 dag geleden