Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stallandse Vincent Jansen bouwt gitaren

Stallandse Vincent Jansen bouwt gitaren

SINT-ANNALAND- Het is een hobby die al vele jaren teruggaat. 29 jaar, om precies te zijn. Vincent Jansen bouwt gitaren. Hij vertelt: “In 1992 zag ik een oproep van iemand die een 12-daagse cursus gitaarbouwen gaf. Dit sprak mij enorm aan. Drie maanden lang volgde ik elke zaterdag de cursus en het heeft me nooit meer los gelaten. Soms ben ik er een poosje wat minder mee bezig, maar over het algemeen werk ik toch zo’n 15 tot 20 uur per week aan het bouwen van een gitaar.”


De liefde voor instrumenten zat er bij Vincent al van kinds af aan in. “Toen ik elf jaar oud was, ben ik op gitaarles gegaan. Sindsdien heb ik altijd gitaar gespeeld. Mijn grootste voorbeeld is Andrés Segovia. Deze gitarist leefde begin vorige eeuw en was een Spaans klassiek gitarist en wordt gezien als de man die de gitaar naar de grote concertpodia bracht. Ook Tommy Emmanuel is een voorbeeld van mij.”

Toen Vincent ouder werkt, ging hij naar het conservatorium. “Ik heb daar ontzettend veel geleerd. Maar het vroeg ook echt een offer van je. Je werd geacht vele uren te studeren op je muziekspel, buiten je schooluren om. Uiteindelijk ben ik ermee gestopt. Maar gitaar spelen ben ik altijd blijven doen. Daardoor weet ik ook waar ik op moet letten om een goede gitaar te bouwen.”

Vincent gebruikt verschillende soorten hout voor zijn gitaren, afhankelijk van waar de gitaar voor bedoeld is. “Wil je een gitaar ter ondersteuning van zang? Of een gitaar die je aan kan sluiten op een versterker? Elke houtsoort produceert zijn eigen klank. Ook de dikte van de houten platen die je gebruikt voor de klankkast en de grootte van de klankkast zelf, bepaalt hoe de gitaar klinkt. Door de gitaar volledig zelf te maken, kan je het helemaal naar je eigen wens maken.”

“Het bouwen van een gitaar doe je niet zomaar even. Gemiddeld doe ik 100 tot 140 uur over één gitaar. Het is echt precisiewerk. Neem de klankkast, deze moet precies dik genoeg zijn. Ik schaaf de plaat en beklop hem tot ik de juiste klank hoor. Daar moet je een gehoor voor ontwikkelen. Daarnaast moet je ook zorgen voor de juiste klimaatomstandigheden. De ideale luchtvochtigheid ligt op 40%. Als je luchtvochtigheid te hoog is, barst het hout als het daarna, eenmaal verwerkt als gitaar, in een droge woonkamer staat. Is de luchtvochtigheid te laag, dan zet hij later teveel uit.”

“Je hebt natuurlijk ook fabrieken waar op grote schaal gitaren geproduceerd worden; de aanschafprijs ligt dan vele malen lager. Maar je moet dan wel genoegen nemen met de standaard klank. Ik maak een gitaar volledig naar de wensen van de persoon die de gitaar wil. Voor de voorzijde van de klankkast maak ik meestal de keuze uit 3 soorten hout; het gangbare vurenhout, het Canadese cederhout, of hout van de Sequoia. Bij deze laatste houtsoort ligt de houtprijs tot wel 10x hoger dan het gangbare vuren maar het produceert wel een erg mooie klank en de kleur is schitterend.”

Voorlopig denkt Vincent nog niet aan stoppen. “Ik hoop over 30 jaar nog altijd bezig te zijn met bouwen. Een beetje op de bank zitten, daar heb je toch niks aan?”

Meer uit Tholen

Mogelijke gaslek in dorpskerk van Sint-Annaland, brandweer doet metingen

SINT-ANNALAND - In de hervormde dorpskerk aan de Ring van Sint-Annaland is gisteravond mogelijk een gaslekkage ontstaan. De brandweer en een speciaal nutsbedrijf werden ingeschakeld om onderzoek te doen naar de omgeving.

1 uur geleden
Thoolse Elke (13) haalt finale van internationale zwemwedstrijd

THOLEN - Elke Kriesels (13) uit Tholen presteerde uitstekend tijdens een internationale zwemwedstrijd in België, waar ze de finale wist te halen. In de categorie junioren meisjes behaalde ze uiteindelijk de zevende plaats op de 100 meter vlinderslag.

19 uur geleden
Smerdiek stelt Thoolse titelfeest uit, Stavenisse verliest nipt [SPEELRONDE 20]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 20 april allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 20.

22 uur geleden
Genieten van (kinder)kunst tijdens de tweedaagse kunstroute van Tholen

THOLEN - Het centrum van Tholen-stad is dinsdag 16 april opgeschrikt door een explosie. De knal was te horen van de Brede School tot in hartje centrum. Het ging gelukkig niet om een ongeluk, maar om een uitbundige kleurexplosie van kinderkunst, als bijdrage aan de kunstroute.

1 dag geleden
Op de werkvloer bij Dek Opleidingen: 'Alles op het gebied van veiligheid en logistiek' [WERKVLOER]

HALSTEREN - Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Dek Opleidingen. 

1 dag geleden
UWV: 'Iets meer ruimte op de arbeidsmarkt in Zeeland'

ZEELAND - De spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland is in het vierde kwartaal van 2023 afgenomen. Dat is voor het tweede kwartaal op rij. Naar verwachting daalt de spanning in 2024 verder. Dat komt doordat het aantal vacatures afneemt en het aantal personen met een WW-uitkering stijgt. Toch wordt de arbeidsmarkt in onze provincie nog altijd als zeer krap getypeerd. Voor veel werkgevers blijft het lastig om geschikt personeel te vinden. De grootste krapte is er bij zorg- en dienstverlenende beroepen en in de ICT. 

2 dagen geleden
Wisselvallig en vrij koud weekend, mogelijk spectaculaire luchten

THOLEN - We krijgen dit weekend te maken met een mix van zon, wolken en enkele buien. De meeste buien zijn weggelegd voor de zaterdag en de meeste zonuren zien we terug op de zondag. Beide dagen liggen de maxima rond een graad of 10 en daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Gebruikelijke waarden voor deze tijd van het jaar zijn 13 tot 17 graden.

3 dagen geleden