
Stakingen in leerlingen- en zorgvervoer om betere cao
DEN HAAG (ANP) - Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer gaan volgende week staken om een betere cao te krijgen. Dat meldt de FNV. Waar en wanneer er gestaakt wordt, moet nog worden besloten.
De vakbonden CNV en FNV hadden de werkgevers een ultimatum tot vrijdag 12.00 uur gesteld om dit te voorkomen, maar ze hebben volgens de FNV nog geen antwoord naar hun zin binnengekregen.
De cao geldt voor circa 22.000 werknemers. De bonden willen niet alleen een hoger loon, maar ook graag een betere regeling bij ziekte en een goede regeling voor pauzes. Ook eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat zou dit jaar 12,5 procent zijn. Werkgevers boden 12 procent uitgesmeerd over twee jaar.
Laatste middel
Meindert Gorter, bestuurder van FNV Zorgvervoer en taxi: "Zeker in deze sector, met zeer betrokken medewerkers, is staken een laatste middel. Het liefst willen de chauffeurs hun passagiers veilig van a naar b brengen, maar ze kunnen niet meer rondkomen van hun salaris, er wordt loon ingehouden voor pauzes die niet opgenomen kunnen worden en als chauffeurs ziek worden, worden ze een dag niet uitbetaald en daarna worden ze 30 procent gekort."
De werkgevers, verenigd in Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), noemden de eisen van de vakbonden eerder onrealistisch. Ze zouden ook een stijging van de kosten van 40 procent veroorzaken. De KNV zei vrijdagmiddag verbaasd te zijn over de actie "over de rug van de groep die men zegt te willen helpen". De werkgevers vinden hun bod, 8 procent erbij in 2023 en nog eens 4 procent in 2024, gewoon heel goed. Ze blijven erbij en wachten verder af.
Ellendig
Ouders & Onderwijs, een organisatie voor alle ouders van scholieren, vindt de stakingen "ellendig" voor de kinderen om wie het gaat en hun moeders en vaders. De club snapt de ontevredenheid bij de chauffeurs echter best. "Dat ze een keer flink aan de bel trekken en daarmee de problemen in dit vervoer op de kaart zetten, daar kan je eigenlijk wel blij mee zijn", aldus Lobke Vlaming van de organisatie.
Genoemde chauffeurs hebben volgens haar "geen aantrekkelijke baan" en daarom is het "niet zo heel raar" dat er een personeelstekort is. Ze doelt onder meer op uren die onhandig verspreid over de week moeten worden gewerkt.
Acties beperken
Vlaming hoopt wel dat er "iets verzonnen" wordt om de gevolgen van de acties te beperken. De kinderen in kwestie krijgen door de tekorten al te veel voor de kiezen als gevolg van het personeelstekort, zegt ze. Ze worden bijvoorbeeld niet of te laat opgehaald, zijn veel te lang onderweg of raken soms zelfs even zoek.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
2 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
5 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden