
Staking buschauffeurs op Schiphol deert passagiers niet
SCHIPHOL (ANP) - Reizigers hebben geen last gehad van de staking van buschauffeurs op Schiphol, zeggen de luchthaven en vervoersbedrijf Arriva Touring. Twintig werknemers van die laatste onderneming legden volgens vakbond FNV tussen 11.00 en 15.00 het werk neer om hun eisen voor een betere cao voor besloten busvervoer kracht bij te zetten.
Het ging om chauffeurs van de bussen die passagiers naar het vliegtuig brengen voor hun vlucht of juist ophalen. Dat reizigers geen hinder ondervonden van de staking, komt doordat slechts een minderheid van de chauffeurs staakte. Daardoor was er volgens Arriva voldoende capaciteit om de bussen te laten rijden. Daarnaast rijdt personeel van Schiphol ook zelf een deel van de ritten die passagiers naar het vliegtuig brengen of ophalen.
Volgens FNV-bestuurder Lutz Kressin wilden aanvankelijk meer chauffeurs staken, maar krabbelden ze uiteindelijk terug. Hij wijt dit aan druk vanuit Arriva, maar een woordvoerster van dat bedrijf zegt dat werknemers vrij zijn om te staken. "Dat is ieders recht. Wij vinden de staking wel verrassend", zegt ze, daarbij verwijzend naar de Schiphol-bonus die chauffeurs deze zomer kregen wegens de drukte op het vliegveld.
Vakbonden en werkgevers zijn al maanden in overleg over een nieuwe cao voor chauffeurs in het niet-openbare busvervoer. De chauffeurs willen meer loon en volledige uitbetaling van alle diensten. Verder willen de chauffeurs een werkdag van maximaal twaalf uur en aanpassing van de contracturen bij structureel overwerk. In de touringcarsector werken ongeveer 3000 mensen, maar door het grote personeelstekort is de werkdruk hoog.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
23 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
25 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden