Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staking bij NXP is niet in belang personeel, zeggen andere bonden

Staking bij NXP is niet in belang personeel, zeggen andere bonden

NIJMEGEN (ANP) - De door FNV georganiseerde staking bij chipmaker NXP in Nijmegen is niet in het belang van het personeel, vinden andere vakbonden. NXP heeft laten weten dat de staking gevolgen kan hebben voor de investeringen in Nederland.

Volgens onderhandelaar Amilde Schuur van VHP2, vakbond voor technisch personeel, is dat "geen loos dreigement". De looneis van FNV, een salarisverhoging van 9 procent, is "niet realistisch", stelt zij. "De belangen van het NXP-personeel zijn hier niet mee gediend."

Onderhandelaar John Kapteijn van De Unie is evenmin verbaasd over het dreigement van NXP. "Onze leden zullen het niet in hun hoofd halen om bij NXP te gaan staken", zegt Kapteijn. "Zij weten hoe moeilijk de markt momenteel is. Een staking is niet goed voor het imago van zo'n bedrijf." De Unie wijst erop dat het NXP-personeel vorig jaar al een salarisverhoging kreeg. "En dit is toch al geen sector die onderbetaald wordt, mensen verdienen er goed."

Onderhandeling

FNV onderhandelt al maanden over een nieuwe cao voor de circa 2500 NXP-medewerkers in Nederland. Ook vakbond CNV vindt de salariseisen van FNV "aan de hoge kant".

Eerder dreigden chipmachinemaker ASML en baggeraar Boskalis (deels) uit Nederland te vertrekken. NXP, actief in meer dan dertig landen, maakt zich eveneens al enige tijd zorgen over maatregelen die het voor buitenlandse kenniswerkers minder aantrekkelijk maken naar Nederland te komen. "Meer dan de helft van onze nieuwe medewerkers komt uit het buitenland", benadrukt een woordvoerder.

De FNV-leden bij NXP staken omdat ze van hun huidige salaris niet of nauwelijks kunnen rondkomen, zegt Bernard van Iren, bestuurder FNV Metaal. "De directie vergeet voor het gemak dat het personeel niet alleen uit hoogopgeleide, goedbetaalde werknemers bestaat. Er werken ook mensen in de fabrieken en die moeten rondkomen van heel wat minder salaris dan hun collega's op kantoor."

Meer uit Financieel

Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

14 minuten geleden
Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

AMSTELVEEN (ANP) - In Europa is het totale bedrag aan durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd. Dat meldt het advies- en accountantsconcern KPMG in zijn kwartaalonderzoek naar de investeringen van durfinvesteerders. Die investeerders nemen vaak grotere risico's door geld te steken in bijvoorbeeld startende ondernemingen.

16 minuten geleden
Experts betwijfelen slaapapneu-schikking Philips op lange termijn

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Ook na Philips' schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten zijn er nog open eindjes in de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Experts vragen zich af of de schikking, die moet voorzien in het afhandelen van gezondheidsclaims die al zijn binnengekomen, ook betrekking heeft op toekomstige claims voor lichamelijke aandoeningen die later ontstaan. Kankersoorten die volgens onderzoekers kunnen ontstaan door afbrokkelend schuim van de machines, kunnen zich pas over jaren aandienen.

31 minuten geleden
PostNL: onze onderaannemers runnen hun bedrijf wel zelfstandig

ANTWERPEN (ANP) - PostNL benadrukt dat de onderaannemers met wie het bedrijf samenwerkt zelfstandig hun onderneming runnen en medewerkers aansturen. Daarmee reageert het postbedrijf op de aanklacht tegen de Belgische tak van PostNL. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie zou PostNL te veel gezag hebben over medewerkers in dienst van onderaannemers.

35 minuten geleden
50.000 euro boete voor maken illegaal middel tegen tomatenvirus

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie legt twee bedrijven in Zuid-Holland elk een geldboete op van 50.000 euro voor het maken en gebruiken van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel. Dit middel was bedoeld tegen het zeer besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

1 uur geleden
Justitie eist boete van ruim 24 miljoen euro voor PostNL België

ANTWERPEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie in België heeft in een zaak tegen de Belgische tak van PostNL een boete geëist van 24,4 miljoen euro. Volgens de aanklager hebben twee onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten, enkele jaren op een onwettige manier personeel van derden ingezet. Zo werd een beroep gedaan op werknemers van een ander bedrijf, maar was het PostNL die het meeste gezag over hen had.

1 uur geleden
Voor onder meer KLM en Air France dreigt boete om 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP/RTR) - Onder meer KLM en zustermaatschappij Air France hebben een brief ontvangen van de Europese toezichthouders met een dreigende boete voor 'groenwassen'. Dat hebben de maatschappijen bevestigd na berichtgeving van de Belgische omroep RTBF. Europese toezichthouders als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vinden dat de maatschappijen zich te groen voordoen en eisen dat ze deze claims binnen dertig dagen aanpassen.

2 uur geleden