Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Stakende werknemers mogen geen waarschuwing krijgen van baas'

'Stakende werknemers mogen geen waarschuwing krijgen van baas'

LELYSTAD (ANP) - Een bedrijf dat officiële waarschuwingen uitdeelde aan zijn personeel omdat de werknemers staakten moet die waarschuwingen uit het personeelsdossier halen. Ook mag de onderneming geen loon inhouden omdat medewerkers de afgelopen tijd gestaakt hebben, heeft de kortgedingrechter in Lelystad bepaald.

Het gaat om een fabrikant van vuilniswagens uit Emmeloord, de precieze naam van de onderneming is niet naar buiten gebracht. Net als bij veel bedrijven in de metaalsector werden hier afgelopen tijd vakbondsacties aangekondigd. Het bedrijf gaf medewerkers vervolgens te kennen dat staken zou leiden tot een officiële waarschuwing en een deel van het loon zou niet uitbetaald worden. Daarop besloot vakbond FNV de acties bij het bedrijf op te schorten en stapte naar de rechter.

Normaal worden bij een staking de niet-gewerkte uren niet door de werkgever betaald. Alleen is hier sprake van een bijzondere situatie, vindt de rechter. Dat komt omdat het bedrijf er zelf voor koos om een zogeheten urenbank in te zetten. Die had het bedrijf vorig jaar ingevoerd om de werktijd van medewerkers wegens de coronacrisis tijdelijk in te korten. Personeel moest die uren dan later weer inhalen en loon zou worden doorbetaald.

Bij de staking dacht het bedrijf uren uit de urenbank zodanig te verrekenen, dat werknemers daarvan volgens de rechter financieel nadeel zouden ondervinden. Daarmee ging de onderneming haar boekje te buiten, komt naar voren uit het vonnis.

Meer uit Financieel

Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

1 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

17 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

20 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

21 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

22 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

23 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

1 dag geleden