Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stadshaven wordt vernieuwd, kijkje in de historie

Stadshaven wordt vernieuwd, kijkje in de historie

GOES - De Goese stadshaven is sinds 1974 een passantenhaven. Bijna was de haven er niet meer, want met slechts één stem verschil besloot de gemeenteraad in de jaren vijftig van de vorige eeuw de haven niet te dempen om er een parkeerplaats van te maken, vertelt Frank de Klerk van het Gemeentearchief Goes. “De ‘s-Heer Hendrikskinderenstraat en Nieuwstraat waren nog winkelgebied en ondernemers daar waren voor extra parkeerruimte”, legt De Klerk uit.

Maar de haven bleef behouden en werd in ere hersteld. Daarmee groeide weer de trots van de Goesenaren op hun stadhaven, die onder meer het decor werd voor Kadefeesten. “Eeuwenlang was de haven gekoesterd, Goes groeide uit tot havenstad, maar in de jaren dertig van de vorige eeuw raakte dat idee even kwijt. Tussen 1860 en 1938 was er een draaiburg op de plek van de Sint Maartenburg. Toen die versleten was, vond men renovatie te duur, want het was niet meer nodig om met schepen tot de Turfkade te varen.” De Goese beurtvaarder Frans Naerebout (foto) was het laatste schip dat de haven uitvoer. Om haar teleurstelling te uiten, voerde de bemanning de vlag halfstok. “Vervolgens was er een kleine veertig jaar een vaste verbinding tussen de grote en kleine kade, waar met hangen en wurgen een kano onderdoor kon. Toen kwam de haven er zielig bij te liggen, als een dichtgeslibde vijver.” 

Maar het is goedgekomen. “In 1974 kwam de ophaalbrug, nu de Sint Maartenbrug, en is de jachthaven gerealiseerd, omdat de welvaart toenam en daarmee ook het aantal mensen met een boot.”

Meer uit Beveland

Open weekeinde bij Radioclub de Bevelanden in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Radioclub de Bevelanden houdt deze zaterdag en zondag open dag in haar clubhuis in Wilhelminadorp.

4 uur geleden
Misstanden ontdekt bij supermarktcontroles Goes

GOES - De gemeente Goes voerde donderdag controles uit bij verschillende Goese supermarkten. "De controle verliep rustig", laat burgemeester Cees van den Bos weten. "We constateerden een beperkt aantal misstanden. Hiernaar gaan we nader onderzoek doen."

8 uur geleden
Provincie gaat aan de slag met ontwerp voor aanpakken drukke Deltaweg

GOES - Provincie Zeeland zet een volgende stap om de verkeersveiligheid en doorstroming op de Deltaweg (N256) aan te pakken. Er wordt al langer nagedacht hoe deze weg tussen Goes en Colijnsplaat kan worden verbeterd.

8 uur geleden
Jonge gewonde bij ongeval met scooter in Goes

GOES - Een jongedame is donderdagavond in Goes gewond geraakt bij een ongeval met een scooter. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

8 uur geleden
36e Zeelandiarun gaat van start op 11 mei

VLISSINGEN - Op 11 mei 2024 wordt voor de zesendertigste keer de Zeelandiarun verreden. De deelnemers rijden in de ochtend over Walcheren en in de middag door Zuid-Beveland.

11 uur geleden
Eendracht in Hansweert wint textielrace voor basisscholen

HANSWEERT - Basisschool de Eendracht in Hansweert heeft de textielrace voor Bevelandse en Thoolse basisscholen gewonnen. Deze school zamelde het meeste textiel in: 2006 kilo. De drie beste scholen winnen een geldbedrag.

1 dag geleden
Waterschap houdt bijeenkomsten over grootscheepse dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

HOEDEKENSKERKE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met de verkenningsfase voor het versterken van de Westerscheldedijk van de Zak van Zuid-Beveland. Dit werk begint naar verwachting in 2029. Inwoners van de Borselse dorpen en andere belangstellenden zijn donderdag 23 mei en woensdag 29 mei welkom bij twee informatiebijeenkomsten over dit meerjarenproject.

1 dag geleden