Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Stadiondirecteur: na dit onderzoek hopelijk snel weer volle ArenA

Stadiondirecteur: na dit onderzoek hopelijk snel weer volle ArenA

AMSTERDAM (ANP) - "Kijk", zegt facilitair directeur Henk van Raan van de Johan Cruijff ArenA als hij naar allerlei sensoren, generatoren en een luchtreinigingssysteem op een deel van de hoofdtribune wijst. "Meten is weten. Als deze testen nu uitwijzen dat het kan, dan kunnen hier snel weer fans zitten."

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven meten vanaf donderdag op de thuisbasis van Ajax hoe aerosolen, en daarmee mogelijk het coronavirus, zich verspreiden op sportlocaties. Ze doen dat binnenkort ook op sportcentra CTO Papendal, CTO Den Haag en Maaspoort Sports and Event. Dat moet kennis opleveren om stadions en sporthallen veilig te krijgen voor fans tijdens pandemieën. "En theaters en evenementen kunnen daar dan ook hun voordeel mee doen", stelt Van Raan.

Kunstmatige aerosolgeneratoren op de tribunes van de lege ArenA verspreiden tijdens de testen een vergelijkbaar aantal aerosolen als enthousiaste voetbalfans. Met dank aan sensoren hopen onderzoekers een goed beeld te krijgen van de verspreiding van kleine speekseldruppels. Ook wordt onderzocht of aerosolen uit de lucht gefilterd kunnen worden. Dat gebeurt met een luchtreinigingssysteem, dat naast de stoelrijen is geplaatst.

Testen

Verder kijken de onderzoekers naar de dosis en de levensduur van het virus in aerosolen. Ze willen ook meer te weten komen over het infectierisico, de aerosolenconcentraties en de bewegingen van mensenmassa’s in stadions of sporthallen. Naar verwachting zijn begin volgend jaar de eerste resultaten beschikbaar.

"Dit is indoor al in Eindhoven getest op een sportlocatie", vertelt Van Raan. "Dat filtersysteem werkte. Hopelijk functioneert het ook in een groot stadion als de ArenA. We willen dit ook snel hier testen met 730 mensen die geen afstand houden en doen wat ze altijd doen als Ajax scoort. Als dat veilig blijkt, dan kunnen we wat mij betreft terug naar steeds meer toeschouwers. Eerst 10.000, dan 20.000 en op naar 55.000, die stuk voor stuk voor binnenkomst getest worden op corona."

Teleurstelling

Ook voor Van Raan was het een teleurstelling dat voetbalfans sinds eind september alle duels weer vanaf tv moeten volgen. De overheid vond het niet verstandig dat grote aantallen bezoekers naar stadions reisden. "Dat was jammer, want we hadden het in het begin van het seizoen prima voor elkaar hier met beperkt publiek", weet Van Raan. "Iedereen hield zich aan de regels. Volgens de GGD is hier ook geen coronacluster geweest. In supermarkten en winkels is het minder veilig."

De overheid roept nog steeds op zo weinig mogelijk te reizen, omdat het coronavirus nog lang niet in verslagen. Is het dan wel realistisch om te denken dat er weer fans op de tribune zitten als Ajax op 10 januari de tweede helft van het seizoen aftrapt met een thuiswedstrijd tegen PSV? "Waarom niet", zegt Van Raan. "Als deze testen nu uitwijzen dat het veilig en verantwoord is? Ook het betaald voetbal en de fans hebben perspectief nodig."

Meer uit Voetbal

FC Volendam legt zich neer bij uitstel duel met Ajax

VOLENDAM (ANP) - FC Volendam gaat geen verdere stappen ondernemen om te proberen de wedstrijd tegen Ajax van komende woensdag te laten doorgaan. De Amsterdamse club liet eerder al weten af te zien van juridische stappen. "FC Volendam sluit zich hierbij aan en legt zich zodoende neer bij het besluit van de KNVB", aldus een verklaring van de club.

18 minuten geleden
Tottenham Hotspur haalt 16-jarig talent uit Kroatië

LONDEN (ANP) - Tottenham Hotspur heeft een akkoord bereikt over de transfer van de pas 16-jarige Luka Vuskovic van Hajduk Split. De Kroatische jeugdinternational komt over twee jaar naar Londen en zal een contract tekenen tot de zomer van 2030. De reglementen van de FIFA schrijven voor dat een speler 18 jaar oud moet zijn, voordat hij de overstap naar Engeland kan maken.

36 minuten geleden
Ajax stapt niet naar de rechter en speelt woensdag tegen Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Ajax ziet af van een gang naar de rechter om af te dwingen dat het woensdag niet tegen Feyenoord, maar FC Volendam moet voetballen. De club uit Amsterdam overwoog maandag juridische stappen tegen de KNVB, maar heeft daar na overleg met FC Volendam toch van afgezien.

1 uur geleden
Jong Ajax geeft in extra tijd voorsprong weg tegen FC Eindhoven

AMSTERDAM (ANP) - Jong Ajax is er niet in geslaagd de eerste competitiezege te boeken in de Keuken Kampioen Divisie. De Amsterdammers van trainer Dave Vos leken lang met 1-0 te gaan winnen van FC Eindhoven, maar de bezoekers kwamen in de extra tijd op gelijke hoogte.

12 uur geleden
Feyenoord-directeur wilde 3-0-stand Klassieker als einduitslag

HILVERSUM (ANP) - Als het aan algemeen directeur Dennis te Kloese van Feyenoord had gelegen was de 3-0-tussenstand bij de gestaakte Klassieker in Amsterdam ook de eindstand geworden. "De enige juiste uitkomst was geweest, het is 3-0. Dit is dusdanig slecht, dit is hét moment om dit een keer te doen", zei hij bij het programma Rondo op Ziggo over de incidenten die de aanleiding vormden voor het staken van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA.

13 uur geleden
KNVB houdt vast aan datum restant Klassieker ondanks onvrede

ZEIST (ANP) - De KNVB houdt vast aan komende woensdag voor het uitspelen van de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. De onvrede van Ajax en FC Volendam, die oorspronkelijk tegen elkaar zouden spelen op woensdag, heeft geen invloed op het besluit. "Vanuit onze kant is woensdag definitief", zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de voetbalbond, over de nieuwe datum voor het restant van de Klassieker.

16 uur geleden
Ook fans Ajax tegen het verplaatsen van duel met FC Volendam

AMSTERDAM (ANP) - De supportersvereniging van Ajax wil niet dat het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord woensdagmiddag wordt uitgespeeld en dat het voor woensdagavond geplande duel met FC Volendam een andere datum krijgt.

16 uur geleden