Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

Staatssecretaris wacht gesprek met Meta af voor Facebook-besluit

DEN HAAG (ANP) - De overheid blijft voorlopig via Facebook communiceren met burgers. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) wil wel in gesprek met moederbedrijf Meta na een advies van waakhond Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zegt in een advies dat de eerder vastgestelde "hoge risico's" weggenomen moeten worden.

De AP adviseert het gebruik van Facebookpagina's te staken "nu er onduidelijkheid bestaat over een aantal fundamentele vragen". Die vragen gaan vooral over de verwerking van gegevens van burgers die Facebookpagina's van de overheid bezoeken. Die verwerking moet volgens de wet gaan en "de noodzaak, doeleinden, rolverdelingen en grondslagen van deze verwerkingen" moeten duidelijk worden.

Van Huffelen benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid via Facebookpagina's wel veel burgers bereikt, en "op een zo laagdrempelig mogelijke manier" burgers kan informeren en met hen kan communiceren. Daarom wil de overheid het liefst door met Facebook.

In gesprek

Van Huffelen gaat in gesprek met het moederbedrijf van het sociale netwerk en zal de adviezen van de AP voorleggen aan de techgigant. Als Meta niet wil meewerken aan het verminderen van alle hoge risico's "zal het gebruik van Facebook Pages moeten worden beperkt of gestaakt", aldus de bewindsvrouw. Ze wil zo snel mogelijk, uiterlijk voor het zomerreces, duidelijkheid van Meta.

Volgens de AP is het niet duidelijk wat Meta doet met de gegevens van mensen die een Facebookpagina van de overheid bezoeken. "Dat het hierbij ook kan gaan om informatie over kinderen en jongeren, maakt dit nog belangrijker. Zij zijn online kwetsbaar en hebben extra bescherming nodig", verklaart voorzitter Aleid Wolfsen. Volgens hem zouden overheidsorganisaties zulke platforms "niet moeten inzetten als communicatiekanaal als zij concluderen dat zij niet zeker weten wat er met de gegevens van mensen gebeurt".

Meta zegt het "fundamenteel oneens" te zijn met het uitgebrachte advies. "Het onderzoek is gebaseerd op onjuiste feiten en geeft blijk van een fundamenteel verkeerd begrip van de manier waarop onze producten werken", reageert een woordvoerder. "We lopen continu alle Meta-producten na om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de wetten in de regio's waarin we onze diensten aanbieden, en zullen blijven samenwerken met de overheid om ervoor te zorgen dat ze sociale media kunnen gebruiken om met mensen te communiceren."

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden