Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris raakt Kamer met verhaal van eigen aanrandingen

Staatssecretaris raakt Kamer met verhaal van eigen aanrandingen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen stil en dankten Coenradie voor haar uitzonderlijke ontboezeming.

De 36-jarige Coenradie is onder meer verantwoordelijk voor de bestrijding van zedendelicten en femicide en ander geweld tegen vrouwen. Ze beschreef aan het begin van het belangrijke debat over de justitiebegroting de aanranding van een 13-jarig meisje en de littekens die dat naliet. En over de tweede keer dat het haar overkwam, een paar jaar later. Over de eenzaamheid, de machteloosheid en de schaamte die volgden. "Dit is niet zomaar een verhaal: dit is mijn verhaal. Dit meisje was ikzelf", zo sloot ze af.

De PVV-staatssecretaris had "erover getwijfeld" om haar verhaal te vertellen, ook al deed ze dat al eerder in interviews. In de Kamer staan immers beleid en wetten centraal. Maar er moeten juist ook persoonlijke verhalen klinken, concludeerde ze, om niet te vergeten dat het Kamerwerk uiteindelijk om mensen gaat.

Bij uitstek geschikt

Kamerleden van coalitie en oppositie prezen de dapperheid van Coenradie en noemden haar, juist als ervaringsdeskundige, bij uitstek geschikt voor haar taak. "Voor slachtoffers is het heel belangrijk dat iemand met deze empathie en daadkracht aan het roer staat", zei D66'er Hanneke van der Werf. "Met uw kwetsbaarheid toont u juist uw kracht", vond CDA-collega Derk Boswijk, die "alle vertrouwen" uitsprak in Coenradie. "De juiste persoon op de juiste plek", zag NSC'er Faith Bruyning nog eens bevestigd.

Coenradie toonde met haar persoonlijke woorden haar grote motivatie voor haar taak, merkte de Kamervoorzitter op.

Meer uit Politiek

Ook woningcorporaties willen uitstel stemming over regiewet wonen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer moet niet donderdag, maar op een later moment stemmen over de zogeheten Wet versterking regie volkshuisvesting. Dat stelt woningcorporatiekoepel Aedes, in navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die woensdag met een soortgelijke oproep kwam. Volgens de branchevereniging van woningcorporaties moet de Raad van State eerst beoordelen wat de gevolgen zijn van een wijzigingsvoorstel over statushouders dat dinsdag werd aangenomen.

1 minuut geleden
Kamer stemt donderdagavond laat hoofdelijk over asielwetten

DEN HAAG (ANP) - De stemming over de strenge asielwetten is uitgesteld van donderdagmiddag naar de late avond. Dat komt doordat SP'er Michiel van Nispen heeft aangevraagd om hier hoofdelijk over te stemmen, bevestigt hij na berichtgeving van RTL Nieuws. Het Kamerlid vindt het passend dat voor zulke ingrijpende wetten elk Kamerlid zich voor of tegen uitspreekt, in plaats van per partij te stemmen.

20 minuten geleden
Organisaties in advertentie: Kamer, stem tegen de asielwet

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.

4 uur geleden
VNG tegen politiek: stem niet in met asielnoodmaatregelenwet

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.

16 uur geleden
Veldkamp: eenzijdig stappen tegen Israël als het in EU niet lukt

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.

18 uur geleden
Struycken trekt transgenderwet in

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.

19 uur geleden
Yeşilgöz: tweet over Douwe Bob hielp niet om dialoog te voeren

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."

20 uur geleden