Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris: ACM houdt energiebedrijven scherp in de gaten

Staatssecretaris: ACM houdt energiebedrijven scherp in de gaten

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt scherp in de gaten of energiebedrijven zich aan de regels houden, nu de internationale gasprijzen hard zijn gestegen. Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft daar naar eigen zeggen "dagelijks" contact over met de toezichthouder.

Bedrijven mogen de recente prijsschommelingen niet aangrijpen om contracten eenzijdig op te zeggen of te wijzigen van vast naar variabel, benadrukt Yesilgöz. Alleen als mensen frauderen of hun rekeningen niet betalen, mogen zij worden afgesloten. De ACM neemt signalen van wangedrag "voortvarend en serieus op", aldus de staatssecretaris.

De opgelopen marktprijzen kunnen de energierekening komende winter met vele tientallen euro's per maand doen stijgen. Het demissionaire kabinet studeert nog op maatregelen om huishoudens daarvoor te compenseren. Mogelijk valt daarover in de ministerraad van vrijdag een besluit.

Ingewikkelde puzzel

Yesilgöz wil in een commissiedebat over klimaat en energie nog niet vooruitlopen op waar het kabinet mee komt. Zij benadrukt dat het een ingewikkelde puzzel is, omdat niet eenvoudig is vast te stellen welke groepen in welke mate getroffen worden. Dat is afhankelijk van veel variabelen, zoals het inkomen, de woonsituatie en de gezinssamenstelling.

Sommige partijen in de Tweede Kamer dringen erop aan dat in ieder geval de mensen met de kleinste beurs volledig worden gecompenseerd. Zij hebben vaak al moeite de vaste lasten te betalen en wonen veelal in slecht geïsoleerde huurwoningen waardoor zij zelf weinig kunnen doen om hun verbruik te matigen.

Belastingen

Maar Yesilgöz wil ook op dat vlak nog geen toezeggingen doen. Zij wil ruimte overhouden om ook iets te betekenen voor groepen die weliswaar meer te besteden hebben, maar die toch in de problemen kunnen komen door een plotselinge stijging van de energierekening. "Ik wil zo veel mogelijk mensen op een goede manier helpen."

Aangezien de energierekening voor een groot deel uit belastingen bestaat, ligt het voor de hand dat het kabinet daar naar kijkt. Zo zou de btw op energie tijdelijk kunnen worden verlaagd. Ook kan in bredere zin iets gedaan worden om het besteedbaar inkomen van huishoudens te vergroten. Verder valt te denken aan extra geld voor woningisolatie, hoewel dat waarschijnlijk geen verlichting biedt op korte termijn.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Porjus 3 dagen geleden
Maar doet het AMC er ook wat mee, scherp in de gaten houden zet geen zode aan de dijk. Er is iets of iemand die op het moment onbeschoft veel verdiend aan die krankzinnige energie prijzen, Maar dat ben ik niet ik ben maar een gewone gebruiker, die blij mag zijn dat hij mee helpt om een enkeling miljonair te laten worden met deze energie diefstal. Trouwens die staats secretaris heeft boter op d'r hoofd voor elke € 0,10 die de gebruiker meer betaald steekt de overheid er € 0,18 ban in de staatskas, vooral leuk voor Brussel.

Meer uit Binnenland

Extra raadsvergadering over overvol aanmeldcentrum Ter Apel

WESTERWOLDE (ANP) - De raadsfracties in het Groningse Westerwolde willen dat in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel niet meer dan 2000 mensen worden opgevangen. Omdat die afspraak volgens de zeven fractievoorzitters consequent niet wordt nagekomen door het Rijk, en het azc overvol zit, is er maandagavond een extra raadvergadering.

2 uur geleden
Ruim driehonderd Afghaanse kinderen gaan naar school

NIJMEGEN (ANP) - De Afghaanse kinderen die in de noodopvang in Heumensoord tussen Nijmegen en Heumen verblijven, gaan vanaf maandag naar school. Volgens de gemeenten gaan 116 kinderen naar het primair onderwijs en 210 leerlingen naar het voortgezet onderwijs. De lessen duren in elk geval tot aan de kerstvakantie.

2 uur geleden
Eerste openbare rechtbankzitting over moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam behandelt maandag voor het eerst openbaar de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gaat nog niet om een inhoudelijke zitting, maar om een voorbereidende. Dan worden eventuele onderzoekswensen besproken en beslist de rechtbank of de verdachten in hechtenis moeten blijven.

2 uur geleden
Onderzoek naar instorten tribune NEC, aanhoudingen na rellen

NIJMEGEN (ANP) - De eerste voetbalderby na ruim vier jaar tussen NEC en Vitesse is zondag flink uit de hand gelopen. Bij het Goffertstadion in Nijmegen braken rellen uit, waarbij vele tientallen NEC-aanhangers de confrontatie met de politie zochten na de verloren wedstrijd (0-1). Vitesse-supporters kwamen met de schrik vrij toen het onderste deel van de tribune waarop ze aan het springen waren, instortte.

10 uur geleden
Acht aanhoudingen bij woondemonstratie Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij de woondemonstratie in Rotterdam zijn acht mensen mensen door de politie aangehouden wegens opruiing, belediging en verboden wapenbezit. Na de aanhoudingen keerde de rust weer.

13 uur geleden
Honderden demonstranten Nederland in Verzet trekken door Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ongeveer vijfhonderd demonstranten zijn zondagmiddag met Nederlandse vlaggen, gele paraplu's en borden met teksten als 'Unvaccinated Lives Matter' door de binnenstad van Utrecht getrokken. Ze werden daarbij begeleid door de politie, die een groot deel van het centrum van de stad voor fietsers tijdelijk had afgezet.

16 uur geleden
Nederlandse oorlogsveteraan voltooit monstertocht op blote voeten

SYDNEY (ANP) - De Nederlandse Afghanistanveteraan Anton Nooteboom (34) heeft zondag een monstertocht van 3000 kilometer op zijn blote voeten door Australië voltooid. De uit het Zeeuwse Goes afkomstige 'Barefoot Dutchman', die in 2015 naar Australië vertrok, liep vijf maanden lang gemiddeld 25 kilometer per dag en haalde 75.000 Australische dollar (ongeveer 48.000 euro) op voor de mentale gezondheid van mannen.

17 uur geleden