Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatssecretaris: ACM houdt energiebedrijven scherp in de gaten

Staatssecretaris: ACM houdt energiebedrijven scherp in de gaten

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt scherp in de gaten of energiebedrijven zich aan de regels houden, nu de internationale gasprijzen hard zijn gestegen. Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft daar naar eigen zeggen "dagelijks" contact over met de toezichthouder.

Bedrijven mogen de recente prijsschommelingen niet aangrijpen om contracten eenzijdig op te zeggen of te wijzigen van vast naar variabel, benadrukt Yesilgöz. Alleen als mensen frauderen of hun rekeningen niet betalen, mogen zij worden afgesloten. De ACM neemt signalen van wangedrag "voortvarend en serieus op", aldus de staatssecretaris.

De opgelopen marktprijzen kunnen de energierekening komende winter met vele tientallen euro's per maand doen stijgen. Het demissionaire kabinet studeert nog op maatregelen om huishoudens daarvoor te compenseren. Mogelijk valt daarover in de ministerraad van vrijdag een besluit.

Ingewikkelde puzzel

Yesilgöz wil in een commissiedebat over klimaat en energie nog niet vooruitlopen op waar het kabinet mee komt. Zij benadrukt dat het een ingewikkelde puzzel is, omdat niet eenvoudig is vast te stellen welke groepen in welke mate getroffen worden. Dat is afhankelijk van veel variabelen, zoals het inkomen, de woonsituatie en de gezinssamenstelling.

Sommige partijen in de Tweede Kamer dringen erop aan dat in ieder geval de mensen met de kleinste beurs volledig worden gecompenseerd. Zij hebben vaak al moeite de vaste lasten te betalen en wonen veelal in slecht geïsoleerde huurwoningen waardoor zij zelf weinig kunnen doen om hun verbruik te matigen.

Belastingen

Maar Yesilgöz wil ook op dat vlak nog geen toezeggingen doen. Zij wil ruimte overhouden om ook iets te betekenen voor groepen die weliswaar meer te besteden hebben, maar die toch in de problemen kunnen komen door een plotselinge stijging van de energierekening. "Ik wil zo veel mogelijk mensen op een goede manier helpen."

Aangezien de energierekening voor een groot deel uit belastingen bestaat, ligt het voor de hand dat het kabinet daar naar kijkt. Zo zou de btw op energie tijdelijk kunnen worden verlaagd. Ook kan in bredere zin iets gedaan worden om het besteedbaar inkomen van huishoudens te vergroten. Verder valt te denken aan extra geld voor woningisolatie, hoewel dat waarschijnlijk geen verlichting biedt op korte termijn.

Meer uit Binnenland

Onrustig in grote steden na WK-overwinning Marokko

AMSTERDAM (ANP) - Na de winst van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar is het zondagavond in de grote steden onrustig. Op het Mercatorplein in Amsterdam grijpt de ME zondagavond in. De politie doet een "dringend verzoek" aan mensen om het plein te verlaten. Er zijn daar volgens een woordvoerder zo'n vijfhonderd mensen op de been. Er zijn brandjes uitgebroken en mensen steken vuurwerk af.

1 uur geleden
Veel mensen de straat op in Den Haag na voetbalwinst Marokko

DEN HAAG (ANP) - Een grote groep mensen is zondagmiddag in de Schilderswijk in Den Haag de straat op gegaan na de winst van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar. Hierbij wordt feest gevierd en veel vuurwerk afgestoken. Op beelden op sociale media zijn op straat veel joelende mensen en toeterende auto's en scooters te zien. Sommige mensen dragen de Marokkaanse vlag met zich mee.

2 uur geleden
Ed Nijpels vindt rol NPO-zendercoördinatoren griezelig

HILVERSUM (ANP) - Ed Nijpels is kritisch over de rol van de zendercoördinatoren bij de NPO. De VVD-coryfee en oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van de TROS en later AVROTROS noemt het "griezelig" dat "één man of vrouw uitmaakt wat wij als kijker te zien krijgen".

5 uur geleden
Voorzitter staatscommissie racisme: snel praten over excuses

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de komende tijd gebruiken om nog eens goed in gesprek te gaan over de excuses voor de slavernij. Dat zei Joyce Sylvester, voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, in Buitenhof. Ze sprak ook de hoop uit dat naast de premier en andere leden van het kabinet ook de koning nog excuses zal aanbieden.

6 uur geleden
Stichting: koning moet excuses slavernij maken

DEN HAAG (ANP) - De stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname wil dat koning Willem-Alexander de excuses maakt voor het slavernijverleden in het land. Vrijdag meldden ingewijden na berichtgeving van de NOS dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname. De stichting vindt dat ongepast, Weerwind is volgens hen "nazaat van slaafgemaakten in Paramaribo".

8 uur geleden
Nog vijf demonstranten Extinction Rebellion vast na blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - Vijf van de 150 actievoerders van Extinction Rebellion die zaterdag waren opgepakt, zitten nog vast, laat de politie weten. Ze worden nog vastgehouden omdat hun identiteit niet vastgesteld kan worden en omdat ze dit proces bemoeilijken, aldus een woordvoerster. De politie kon nog niet zeggen wanneer de vijf worden vrijgelaten.

9 uur geleden
Illegaal feest Ammerzoden beëindigd na oproep politie

AMMERZODEN (ANP) - Na een oproep van de politie is een illegaal feest in het Gelderse Ammerzoden (gemeente Maasdriel) beëindigd. De meeste bezoekers vertrokken al snel nadat de muziek was uitgezet, aldus de politie.

10 uur geleden