Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staatsschuld eurolanden blijft hoog ondanks daling in 2023

Staatsschuld eurolanden blijft hoog ondanks daling in 2023

LUXEMBURG (ANP) - De staatsschulden van de eurolanden zijn vorig jaar licht gedaald, maar waren aan het einde van 2023 nog altijd torenhoog. Het totaal aan schulden in de eurozone was even hoog als 88,6 procent van de omvang van de economie, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. In 2022 bedroegen de staatsschulden nog 90,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor de economische groei, van de eurolanden.

De schulden zijn flink opgelopen doordat overheden veel geld moesten bijlenen om alle economische steunmaatregelen te bekostigen na de uitbraak van de coronapandemie. Ook de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne zorgden voor extra uitgaven. In 2020 en 2021 bedroegen de staatsschulden nog respectievelijk 97,2 en 94,8 procent van het bbp.

De staatsschuld is nog altijd veel hoger dan EU-lidstaten hebben afgesproken in hun stabiliteits- en groeipact uit 1997. Die begrotingsregels, die een staatsschuld van hoogstens 60 procent voorschrijven, zijn sinds de coronapandemie opgeschort om grootscheepse overheidssteun mogelijk te maken.

De norm

Griekenland, Italië, Frankrijk, Spanje en België hadden eind vorig jaar de hoogste staatsschulden. In Estland, Bulgarije, Luxemburg en Denemarken was die het laagst. In Nederland nam de staatsschuld af tot 46,5 procent, van 50,1 procent eind 2022. Daarmee voldoet Nederland dus wel ruimschoots aan de norm van Brussel.

Het gemiddelde begrotingstekort van de eurolanden nam in 2023 licht af tot 3,6 procent van het bbp. Dat komt onder meer door iets lagere overheidsuitgaven. In 2022 bedroeg het tekort 3,7 procent. Van de twintig eurolanden lieten alleen Cyprus, Denemarken, Ierland en Portugal een begrotingsoverschot zien. Italië, Hongarije en Roemenië hadden de grootste begrotingstekorten. In Nederland bedroeg het begrotingstekort 0,3 procent, tegen een tekort van 0,1 procent in 2022.

Meer uit Financieel

Terughoudendheid op Wall Street na eerdere recordstanden

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.

2 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta ondertekent AI-gedragscode EU niet

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.

3 uur geleden
Damen Shipyards wil dat OM afziet van verdenking sanctieomzeiling

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.

4 uur geleden
FT: Trump dringt aan op heffing van minstens 15 procent voor EU

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).

4 uur geleden
AEX-index eindigt lager, opnieuw koersverlies voor ASML

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.

6 uur geleden
Ruim 100.000 aanvragen voor Noodfonds Energie goedgekeurd

ROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.

8 uur geleden
Pechtold stopt bij Nederlandse Loterij om burgemeesterschap

RIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.

9 uur geleden