Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat verkleint belang in ABN AMRO naar ongeveer 30 procent

Staat verkleint belang in ABN AMRO naar ongeveer 30 procent

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft het belang in ABN AMRO teruggebracht tot minder dan een derde. Dat melden beide partijen dinsdag. In oktober vorig jaar liet de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI) al weten het belang in de bank te willen verkleinen van 40,5 procent tot zo'n 30 procent.

ABN AMRO werd tijdens de kredietcrisis van 2008 genationaliseerd door de overheid om de bank van de ondergang te redden. In 2015 keerde de bank al terug naar de beurs. Maar daarbij werden niet meteen alle stukken aangeboden. In de afgelopen jaren heeft de Nederlandse staat het belang in de bank geleidelijk afgebouwd.

Nu het belang van de Staat tot onder een derde is gedaald, vervalt een aantal rechten van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert. Dit betekent onder andere dat NLFI geen recht meer heeft op voorafgaande goedkeuring voor de uitgifte of verwerving van aandelen van de bank. Ook hoeft de bank NLFI niet meer te informeren over investeringen van 50 miljoen euro of meer.

Beschermingsconstructie

Met het verder uitstappen van de Staat wordt ABN AMRO echter geen makkelijkere prooi voor mogelijke vijandige overnamepogingen. Volgens NLFI is bij de beursgang in 2015 een beschermingsconstructie opgetuigd en die blijft bestaan. Die constructie houdt in dat een onafhankelijke stichting een drempel kan opwerpen. Nu het staatsbelang onder een derde is uitgekomen, is er echter geen instemming van NLFI meer nodig voor het opwerpen van die drempel.

NLFI doet geen mededelingen over de exacte omvang van het huidige staatsbelang in ABN AMRO. "We hebben de een derde van het totale belang net onderschreden. Dat is een drempel die relevant is in de relatieovereenkomst tussen ABN AMRO en NLFI, dus daarom hebben we dat gemeld. We doen geen mededelingen over waar we op enig moment staan", aldus een woordvoerder van NLFI. De dagelijkse verkoop van kleine plukjes certificaten van ABN AMRO op de markt wordt volgens hem gewoon voortgezet. "Wanneer deze is afgelopen, is nog niet bekend. Als het zover is, publiceren we dat."

Meer uit Financieel

Eis om meer informatie over lng-strategie Shell weggestemd

LONDEN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft tegen een voorstel gestemd dat het gas- en olieconcern oproept om zijn plannen voor gas beter te onderbouwen. Shell wil tot en met 2030 fors meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verkopen. Maar kritische aandeelhouders vrezen dat Shell veel te optimistisch is over de vraag naar lng en wilden dat het bedrijf onder andere toelicht hoe de plannen over de fossiele brandstof overeenkomen met Shells belofte om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

55 minuten geleden
Shell verdedigt opvoeren lng-verkoop tegenover aandeelhouders

LONDEN (ANP) - Shell heeft zijn plannen om de komende jaren meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te verkopen fel verdedigd tegenover kritische aandeelhouders. De fossiele brandstof speelt volgens het concern een belangrijke rol bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, beweerden topman Wael Sawan en voorzitter Andrew Mackenzie op de aandeelhoudersvergadering in Londen.

1 uur geleden
Knot over verlaging kredietrating VS: don't shoot the messenger

AMSTERDAM (ANP) - Klaas Knot ziet dat kredietbeoordelaars "wel degelijk" een vooruitkijkende blik hebben. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) reageert daarmee op uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën over het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. Scott Bessent stelde dat Moody's achter de feiten aanloopt.

3 uur geleden
Grotere risico's voor financiële stabiliteit door handelsonrust

AMSTERDAM (ANP) - De vooruitzichten voor de financiële stabiliteit in Nederland zijn verslechterd door geopolitieke spanningen en grote economische onzekerheid door het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nederland heeft echter buffers om schokken op te vangen en staat ons land er financieel gezien relatief gunstig voor. Dat volgt uit verschillende rapporten die De Nederlandsche Bank (DNB), het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag hebben gepresenteerd.

3 uur geleden
DNB: betaalmarkt te afhankelijk van niet-Europese aanbieders

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich steeds meer zorgen over de afhankelijkheid van niet-Europese bedrijven, bijvoorbeeld als het gaat om het betaalverkeer in Europa. "De achterkant van betaalpassen wordt volledig door twee Amerikaanse aanbieders verzorgd die meer dan 60 procent van de Europese betaalmarkt in handen hebben", aldus DNB-president Klaas Knot.

3 uur geleden
Funderingsbedrijf Sif wint op Damrak na doorgang windproject VS

AMSTERDAM (ANP) - Sif Holding behoorde dinsdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een groot windproject voor de oostkust van de Verenigde Staten dat vorige maand werd stilgelegd door de Amerikaanse regering mag toch doorgaan. De funderingen voor die windturbines worden geleverd door Sif. Sif verscheepte onlangs nog de eerste funderingen, zogeheten monopiles, voor het project en liet al weten door te gaan met de productie voor het windmolenproject. Het aandeel werd 9 procent hoger gezet

5 uur geleden
Bestaanszekerheid veel Nederlanders afgelopen acht jaar verbeterd

AMSTERDAM (ANP) - De bestaanszekerheid van veel Nederlanders is de afgelopen acht jaar verbeterd, ondanks de gestegen energieprijzen en hoge inflatie. De inkomens zijn sinds 2017 harder gestegen dan de vaste lasten, meldt ABN AMRO na een analyse van de geanonimiseerde bankrekeningen van 340.000 huishoudens.

6 uur geleden