
Staat stelt bedrijf 3M aansprakelijk voor PFAS in Westerschelde
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat vindt dat het Amerikaanse chemieconcern 3M de schade moet vergoeden die de schadelijke PFAS in de Zeeuwse Westerschelde heeft aangericht. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het bedrijf aansprakelijk gesteld, zo heeft de landsadvocaat in een brief aan 3M laten weten.
De provincie Zeeland roept bedrijven, organisaties en bewoners al langer op om zich te melden als ze schade hebben opgelopen door PFAS in de Westerschelde. Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld blusschuim en waterafstotende kleding. De stoffen kunnen zich ophopen in het lichaam en de werking van het immuunsysteem verminderen.
Chemieconcern 3M in het Belgische Zwijndrecht, in de buurt van Antwerpen, heeft jarenlang PFAS in de Schelde geloosd. De rivier stroomt naar de Westerschelde in Zeeland. Vorig jaar stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde zulke hoge concentraties PFAS bevatten dat het raadzaam was die zo min mogelijk te eten.
Financiële schade
Minister Harbers wijst erop dat PFAS leidt tot zorgen bij omwonenden en financiële schade bij bijvoorbeeld vissers en Rijkswaterstaat. "Ik vind dat de vervuilers moeten betalen, niet de gebruikers en beheerders. Het aansprakelijk stellen van 3M past bij dat uitgangspunt."
3M laat in een reactie weten de inhoud van de brief van de landsadvocaat te bestuderen. Wel geeft het bedrijf aan het voorstel van het kabinet om het gesprek aan te gaan te "verwelkomen", aangezien 3M begin dit jaar het ministerie al had uitgenodigd om de "PFAS-situatie in de Westerschelde" te bespreken. Verder meldt het concern te willen toewerken "naar het stopzetten van het gebruik van PFAS in onze productportfolio. Dit betreft ook de productie van PFAS op de site in Zwijndrecht".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ochtendspits verloopt maandagochtend een stuk rustiger dan gebruikelijk, ondanks de diverse verkeersmaatregelen voor de NAVO-top. Op het drukste moment stond er volgens de ANWB 223 kilometer file, maandag een week geleden was dat 400.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In diverse gemeenten worden volgende week boetes uitgedeeld als bestelauto's en vrachtwagens een uitstootvrije zone binnenrijden als ze daar niet mogen komen. De waarschuwingsperiode eindigt dan, meldt het programma Op weg naar ZES (Zero Emissie Stadslogistiek). Dat is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het verkeer rijdt maandagochtend vooralsnog goed door, ondanks de diverse wegafsluitingen door de NAVO-top. Dat ziet de ANWB Verkeersinformatie. Rond 07.40 uur stond er op de A- en N-wegen zo'n 180 kilometer file.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er wordt momenteel gewerkt aan het weghalen van een deel van de Nederlandse militairen uit Irak. Dat zei demissionair defensieminister Ruben Brekelmans aan tafel bij Café Kockelmann op NPO 1. De minister zei dat hij mogelijk op zeer korte termijn al meer kan melden, als de militairen veilig zijn geland.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het protest in Den Haag tegen de NAVO, die dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse top in de stad houdt, is geëindigd op het Malieveld. De demonstranten kwamen daar even voor 18.00 uur aan na een wandeling langs het Vredespaleis. De organisatie schatte dat ongeveer 5000 mensen deelnamen aan het protest, dat zonder grote problemen is verlopen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan het Nationaal Burgerberaad Klimaat presenteren hun advies over het klimaatbeleid twee maanden later dan gepland aan het demissionaire kabinet en de Tweede Kamer. De aanbieding van hun advies stond gepland voor 29 september, maar is uitgesteld tot eind november, een maand na de verkiezingen. De organisatie zegt het advies graag te willen aanbieden aan een nieuw gekozen Tweede Kamer, "met een frisse blik en een nieuw mandaat".
17 uur geleden