Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalbedrijven zetten Nikkei flink hoger door hoop op herstel

Staalbedrijven zetten Nikkei flink hoger door hoop op herstel

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging donderdag flink vooruit op de eerste handelsdag na de lange vakantieperiode in Japan. Vooral de staalbedrijven en andere producenten van ruwe materialen lieten stevige winsten zien door de hoop dat deze bedrijven sterk zullen profiteren van het economische herstel van de coronacrisis.

De andere belangrijke aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien ondanks het nieuwe slotrecord van de Dow-Jonesindex op Wall Street. Beleggers namen weinig risico in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde 1,8 procent hoger op 29.331,37 punten. De staalproducenten Nippon Steel en JFE Holdings behoorden tot de sterkste stijgers met winsten tot ruim 8 procent. Technologiebedrijven stonden onder druk in navolging van de koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten.

Nissan

Nissan dikte 3 procent aan. De Japanse autoproducent verkocht zijn belang van ongeveer 1,5 procent in de Duitse branchegenoot Daimler, eigenaar van Mercedes. Nissan wil de opbrengst gebruiken voor de verdere ontwikkeling van elektrische auto's.

In Shanghai, waar beleggers ook terugkeerden na een lange vakantieperiode, noteerde de beursgraadmeter tussentijds 0,1 procent in de min. De Hang Seng-index in Hongkong klom 0,5 procent. De Chinese vaccinmaker Sinopharm kelderde ruim 7 procent in Hongkong na berichten dat de Verenigde Staten zich achter het voorstel scharen om patenten op coronavaccins vrij te geven.

De All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent. Peking liet weten de economische dialoog met de Australische overheid te staken. Australië en China zijn in een handelsconflict verwikkeld sinds Canberra vorig jaar de internationale gemeenschap opriep om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus.

Meer uit Financieel

Automaker GM stijgt op Wall Street na verhoging dividend

NEW YORK (ANP) - General Motors behoorde woensdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De autofabrikant kondigde aan meer dividend te zullen uitkeren en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen om aandeelhouders te belonen. Ook gaf GM weer een winstverwachting af voor het hele jaar. In oktober werd die verwachting nog ingetrokken als gevolg van de wekenlange staking bij het bedrijf. Door de kosten van de staking rekent GM nu wel op een wat lagere jaarwinst dan eerder werd voorzien. Het aandeel steeg desondanks zo'n 10 procent.

1 uur geleden
Voorzitter klimaattop Dubai: geen gesprekken over fossiele deals

DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.

2 uur geleden
Inflatie in Duitsland verder gedaald in november

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

2 uur geleden
Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

3 uur geleden
Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

3 uur geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

4 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

4 uur geleden