Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalbedrijven en autofabrikanten helpen Nikkei vooruit

Staalbedrijven en autofabrikanten helpen Nikkei vooruit

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in in Tokio won maandag terrein. Vooral de grote Japanse staalbedrijven lieten stevige koerswinsten zien dankzij sterke vooruitzichten van Nippon Steel. Ook de Japanse autofabrikanten, die later in de week met cijfers komen, werden flink hoger gezet.

Daarnaast verwerkten beleggers de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar een tegenvallend banenrapport leidde tot speculatie dat de rente in de Verenigde Staten nog lang laag zal blijven. Door de haperende banenmotor lijkt de Amerikaanse economie nog niet overhit te zijn en hoeft de centrale bank zijn steunbeleid niet terug te schroeven.

De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 29.518,34 punten. Nippon Steel dikte bijna 5 procent aan. De op twee na grootste staalproducent ter wereld verwacht dit jaar meer winst te boeken dan analisten hadden verwacht. Sectorgenoten JFE Holdings en Daido Steel stegen tot bijna 7 procent. Autofabrikant Nissan, die dinsdag de boeken opent, klom 4 procent. Concurrent Toyota brengt woensdag de resultaten naar buiten en werd 1,8 procent hoger gezet. Techinvesteerder SoftBank, die deze week ook met cijfers komt, won 1,7 procent.

De Chinese beurzen lieten kleine minnen zien. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,3 procent. De All Ordinaries in Sydney klom 1,1 procent dankzij een sterke toename van het Australische ondernemersvertrouwen in april. De Kospi in Seoul was een positieve uitschieter met een winst van 1,6 procent. Vooral de grote Zuid-Koreaanse technologiebedrijven, zoals Samsung (plus 1,6 procent), werden opgepikt in navolging van de koerswinsten in de Amerikaanse techsector.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

4 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

6 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

8 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

9 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

10 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

10 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

20 uur geleden