Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Sprintbom' Mark Cavendish start in ZLM Tour

'Sprintbom' Mark Cavendish start in ZLM Tour

HEINKENSZAND - Tien jaar na zijn laatste deelname aan de ZLM Tour verschijnt wielrenner Mark Cavendish dit jaar opnieuw aan de start van de Nederlandse etappekoers. De voormalig wereldkampioen uit Groot-Brittannië wil deze zomer in de Tour de France het recordaantal etappezeges, dat hij nu nog deelt met Eddy Merckx, alleen in handen krijgen. Zijn laatste voorbereidingen daarvoor treft hij in de ZLM Tour. Die wordt verreden van woensdag 7 tot en met zondag 11 juni en begint met twee etappes in Zeeland. De gemeente Borsele en gemeente Veere ontvangen de profkoers met een proloog op de woensdagavond in Heinkenszand en de klassieke rit over de Zeeuwse eilanden tussen Westkapelle en ’s-Heerenhoek op de donderdag.

Het gaat hét sportverhaal van de zomer van 2023 worden: Mark Cavendish die het recordaantal etappezeges in de Tour de France naar 35 brengt’, aldus de organisatie van de ZLM Tour, Libéma Profcycling. 

‘Even leek het erop dat de Brit zonder nieuwe ploeg kwam te zitten. Half januari was daar echter het bericht dat Cavendish een contract heeft getekend bij World Tourformatie Astana Qazachstan, waarmee de kans op deelname aan de Tour de France en het winnen van die laatste Touretappe weer volop aanwezig is. En waar anders dan in de ZLM Tour kan een sprinter zijn topvorm aanscherpen in voorbereiding op de Tour de France?”, stelt Joost van Wijngaarden namens Libéma Profcycling. “Met de ZLM Tour willen wij de ideale voorbereidingskoers voor sprinters richting de Tour de France zijn. Dat niemand minder dan Mark Cavendish er met zijn nieuwe ploeg Astana voor kiest de ZLM Tour te rijden in aanloop naar zijn grote doel, bevestigt wat mij betreft die status.’

Topvorm

Vier keer eerder nam Mark Cavendish deel aan de ZLM Tour. In 2007 en 2008 wist hij steeds de afsluitende vijfde etappe te winnen. In 2012 en 2013 deed hij zelfs mee voor de eindwinst. Van etappezeges kwam het in die jaren niet, maar de sprinter van Isle of Man wist in 2012 wel beslag te leggen op de eindwinst, voor onder meer Lars Boom en Tom Dumoulin. 

Met een korte proloog en vier vlakke ritten heeft de Britse sprintbom dit jaar ook volop kans op succes. ‘Hopelijk raakt Cavendish dit seizoen nog één keer in topvorm en gaan we in juni mooie dingen van hem zien. Het zou erg mooi zijn als we hem nog een keer als winnaar mogen toevoegen aan onze erelijst’, aldus Van Wijngaarden.

Duel

Wil Cavendish een gooi doen naar winst in de ZLM Tour, zal hij in ieder geval moeten afrekenen met sterke blokken van World Tour-teams Jumbo-Visma, DSM en Alpecin-Deceuninck. Intermarché-Circus-Wanty staat onder voorbehoud op de voorlopige startlijst. De laatste ZLM Tour is gewonnen door de Nederlander Olav Kooij. Het lijkt waarschijnlijk dat hij ook in 2023 deelneemt en het duel aangaat met Cavendish. Afgelopen week vochten de twee ook al een aantal duels uit in de UAE Tour. 

Het startveld in de ZLM Tour 2023 wordt aangevuld met ProContinentale ploegen Bingoal-WB, Flanders-Baloise (beide België), Tüdor, Q36.5 (beide Zwitserland), Green-Project-Bardiani, Corractec (beide Italië), Burgos-BH (Spanje) en enkele continentale teams. ‘Juist ook de kleinere continentale teams zijn een belangrijke pijler onder de ZLM Tour. Door hen op dit niveau een podium te bieden, dragen wij met ons evenement bij aan de ontwikkeling van Nederlands wielertalent.’

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Aalscholvereiland als ongerepte natuur

Een maand geleden waren we figuurlijk geland op het schijnbaar onbewoonde eilandje in de Oostvest. Hoewel het eilandje geen kliffen heeft, maar juist makkelijk toegankelijk is voor rustzoekende dieren, eindigde die aflevering wel met een cliffhanger: wie zijn behalve vier schildpadden nog meer de vaste bewoners van dit eilandje? In maart, toen ik dit onderwerp uitkoos, zaten er steevast zo'n tien, twaalf aalscholvers op de in het water hangende takken, al of niet met gespreide vleugels. Nu is dat aantal veel lager; dat zal met het broedseizoen te maken hebben. Ze zijn nu vermoedelijk vooral druk op de Middelplaten in het Veerse Meer, waar een teruglopend aantal aalscholvers broedt.

7 uur geleden
Eén lichtgewonde bij kop-staartbotsing op de Deltaweg (N256)

WILHELMINADORP- Bij een incident op de Deltaweg (N256) tussen Goes en Wilhelminadorp is zaterdagmiddag één persoon lichtgewond geraakt. Vlakbij de verkeerslichten op de kruising bij de Langeweg vond een kop-staartbotsing plaats. De lichtgewonde werd ter plaatse behandeld en hoefde niet naar het ziekenhuis over te worden gebracht. 

8 uur geleden
Profibike Goes: Nieuwe winkel met bekend gezicht

GOES - Heel goed bereikbaar, direct naast een afrit van de A58 bij Goes kun je sinds een jaar terecht bij Profibike. Raoul de Regt is de vestigingsmanager van deze fietsenwinkel en ziet veel bekenden als klant de winkel binnenstappen.

1 dag geleden
Hennepkwekerij met 173 planten ontdekt in Buys Ballotstraat Goes

GOES - In een woning aan de Buys Ballotstraat in Goes heeft de politie donderdagmiddag een hennepkwekerij met 173 planten aangetroffen.

1 dag geleden
Landelijke pinstoring zorgt voor lange rijen en drukte

BEVELAND - Door een landelijke pinstoring is er een flinke drukte ontstaan in supermarkten en andere winkels. Rond 18.00 uur kwamen er duizenden meldingen binnen op AlleStoringen.nl. 

2 dagen geleden
Groene wimpel en zes blauwe vlaggen voor Noord-Beveland

WISSENKERKE - Ook dit jaar doet Noord-Beveland het goed tijdens de uitreiking van de Blauwe Vlag. Binnen de gemeente ontvangen vijf jachthavens de Blauwe Vlag, waarvan een met de Groene Wimpel. Ook het Banjaardstrand bij Kamperland krijgt een Blauwe Vlag. 

2 dagen geleden
Hevige regenval veroorzaakt wateroverlast in Borssele

BORSSELE - Vanuit verschillende plaatsen in Zeeland komen meldingen binnen van wateroverlast door de langdurige regenval. Onder meer in Borssele is de brandweer in actie gekomen.

2 dagen geleden