Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Springruiter Van der Vleuten verlost paardensportbond van druk

Springruiter Van der Vleuten verlost paardensportbond van druk

TOKIO (ANP) - Het ietwat verrassende brons van springruiter Maikel van der Vleuten op de Olympische Spelen heeft voor grote opluchting gezorgd bij de Nederlandse paardensportbond KNHS. Na de tegenvallend verlopen Spelen van Rio 2016, waar de paarden in alle disciplines buiten de medailles eindigden, móest er gepresteerd worden in Tokio.

"De financiering die we krijgen van sportkoepel NOC*NSF hangt voor een groot deel af van prestaties op de Spelen", zegt Iris Boelhouwer, sinds vorig jaar de technisch directeur van de KNHS. "Dan helpt het natuurlijk wel als je met iets tastbaars terug naar Nederland komt. Dat was al weer even geleden voor ons. Een olympische medaille blijft iets magisch, iedereen snakte daar naar."

Van der Vleuten (33) pakte met Beauville Z brons in de individuele wedstrijd. Vrijdag leidde Van der Vleuten de Nederlandse ploeg ook naar de finale van de landenwedstrijd. "Er zijn vijf, zes, zeven landen die heel goed zijn. Daar behoren wij ook toe", aldus Boelhouwer, de opvolgster van Maarten van der Heijden die tussen 2008 en 2020 technisch directeur was. Bij de Spelen van Londen 2012 zorgden de spring- en dressuurruiters voor maar liefst vier medailles: zilver voor springruiter Gerco Schröder en de springploeg, zilver voor dressuurruiter Adelinde Cornelissen, en brons voor de dressuurploeg, met toen nog Anky van Grunsven als boegbeeld.

"Verrassing is een groot woord, maar Maikel en Beauville hebben wel buitengewoon gepresteerd", zegt Boelhouwer. "Met het team maken we ook zeker kans." De dressuurploeg eindigde vorige week als vijfde in de landenwedstrijd, individueel deed Edward Gal (met Total US) het het beste met de zesde plaats.

Supertragisch

De eventingwedstrijd leverde Boelhouwer een slapeloze nacht op. Zowel Merel Blom als Janneke Boonzaaijer werd gediskwalificeerd. "Daar heb ik heel slecht van geslapen. En ik was niet de enige", aldus de technisch directeur. "Supertragisch, een zwarte dag. Toen dacht ik wel: hoe ver moet die gifbeker leeg? Gelukkig konden we woensdag weer lachen toen Maikel brons pakte."

Boelhouwer, die naar eigen zeggen als jong meisje al gek op paarden was, komt uit de mediawereld. Ze was directeur bij Endemol voordat ze bij de KNHS in dienst trad. "Het bevalt voor 200 procent." Tijd om rustig te wennen aan haar nieuwe baan kreeg ze niet. Eerst het coronavirus, begin dit jaar volgde de uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke en dodelijke rhinovirus dat ertoe leidde dat het internationale wedstrijdprogramma wederom werd onderbroken. En kort voor de Spelen bleek dat dressuurruiter Dinja van Liere niet met haar toppaard Hermes naar Tokio kon gaan vanwege een administratieve blunder. "Het waren wel heel veel extremiteiten in één jaar", zegt Boelhouwer.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden