Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spreidingswet asielzoekers blijft voorlopig geldig

Spreidingswet asielzoekers blijft voorlopig geldig

DEN HAAG (ANP) - De omstreden spreidingswet voor de eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten blijft gelden tot het moment dat de wet officieel is ingetrokken, zei minister-president Dick Schoof in het Kamerdebat over de regeringsverklaring. Voor de intrekking van die wet moet een "volledig wetstraject worden doorlopen", voegde hij daaraan toe. Dat vergt minimaal enkele maanden. Ondertussen wordt gewerkt aan de asielcrisiswet die het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB wil.

Die wet moet het asielzoekers moeilijker maker om een verblijfsvergunning te krijgen. De komende tijd worden asielzoekers die naar Nederland komen, opgevangen, benadrukte Schoof.

"De minister van Asiel en Migratie is er zich ten volle van bewust dat we asielzoekers die nu in Ter Apel aankomen, niet op het gras willen hebben", benadrukte Schoof op verontruste vragen van partijleider Mirjam Bikker (ChristenUnie).

Protestacties

Zij verwees onder meer naar eerdere protestacties her en der in Nederland tegen de komst van nieuwe locaties voor asielopvang, waaraan PVV'er Marjolein Faber deelnam. Bikker vraagt zich af of gemeenten wel willen meewerken aan de opvang van asielzoekers onder deze minister, in een periode waarin nog steeds een groot tekort is aan opvangplekken.

De minister zal zich "vol inzetten, met alle gemeenten, om ervoor te zorgen dat er opvang is voor diegenen die ons land op dit moment bereiken", zei Schoof. Dat staat volgens hem los van de "inspanning die dit kabinet wil doen om grip op die migratie te krijgen en om de instroom te beperken".

Toezegging

CDA-partijleider Henri Bontenbal probeerde Schoof een toezegging te ontfutselen, met het verzoek om de intrekkingsprocedure van de spreidingswet pas te starten als "de hele asielketen op orde is". Dat is in zijn ogen "op het moment dat er niet meer wordt gesleept met asielzoekers in bussen, maar dat de druk op Ter Apel daadwerkelijk is afgenomen. Zodat dit kabinet niet bewust ook chaos creëert in het land", zei Bontenbal.

Schoof wilde die toezegging niet doen. Het intrekken van de spreidingswet wordt "in samenhang bezien" met het maken van de asielcrisiswet en aanpassing van de Vreemdelingenwet. "Daarbij is zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid", zei Schoof. Het gaat om juridische zorgvuldigheid, voegde hij daar aan toe.

Vorige zomer puilde het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel regelmatig uit en moesten asielzoekers noodgedwongen op het gras slapen.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

21 uur geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

23 uur geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

1 dag geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

1 dag geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

1 dag geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

1 dag geleden