Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SPOT ON! – Middelburgs brugwachtershuisje Schroebrug in de spotlights

SPOT ON! – Middelburgs brugwachtershuisje Schroebrug in de spotlights

MIDDELBURG - Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes zal het huisje bij de Schroebrug in de spotlights worden gezet als onderdeel van het lichtkunstproject SPOT ON! Het project vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat elk brugwachtershuisje wordt voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk waarin één dichtregel uit het gedicht centraal staat dat door stadsdichter Aschwin van den Abeele voor het huisje bij de Schroebrug is geschreven.

Op zondag 4 december om 17:00 uur volgt een receptie in het Ondernemerslokaal, te Zusterplein 8. Met begeleiding van klassieke muziek door het Zeeuws Concert en ingeluid door wethouder van Kunst en Cultuur Middelburg Eduard Smit.  Het lichtkunstwerk wordt om 18:00 uur onthuld bij de Schroebrug. Het brugwachtershuisje aan de Schroebrug is gedurende de wintermaanden in de avonduren en vroege ochtend verlicht.

Heen en weer
Stadsdichter Aschwin van den Abeele schreef de dichtregel. Hij liet zich inspireren door de woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke betekenis van het brugwachtershuisje omschreven. Het brugwachtershuisje aan de Schroebrug werd onder andere getypeerd met woorden als ‘heen en weer’, ‘haast’, ‘water(land)’. Het gedicht sluit aan bij de betekenis en belevenis van het huisje voor de omwonenden en voorbijgangers. In het kader van SPOT ON! wordt ook in Zwolle, Haarlem, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Utrecht, Apeldoorn, Den Bosch, Almere, Maastricht en Groningen een brugwachtershuisje met een lichtkunstwerk verlicht. De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel in ieder huisje. SPOT ON! is in iedere stad ongeveer twee maanden te zien.
Het ontwerp van de twaalf unieke lichtkunstwerken is van architectonisch vormgever Marco Broeders (Dongen, 1970). Hij werkt onder de naam Co2RO en veelal in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven. Mothership droeg Marco Broeders voor als kunstenaar. Zij begeleiden ook de productie van de lichtkunstwerken. SPOT ON! werd in Middelburg mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds provincie Zeeland en Stichting Vrienden van Boei.

Over de Stichting Brugwachtershuisjes
Het project SPOT ON! is een initiatief van de Stichting Brugwachtershuisjes die zich sinds 2012 inzet voor herbestemming van leegstaande brugwachtershuisjes in Nederland. Bruggen worden meer en meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Met als gevolg dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de 10 jaar dat de stichting Brugwachtershuisjes actief is hebben inmiddels ongeveer 100 huisjes een andere, nieuwe functie gekregen.

Meer uit Middelburg

Verleng uw rijbewijs makkelijk en snel online

DOMBURG - Verloopt uw rijbewijs binnenkort of wilt u uw rijbewijs uitbreiden met een categorie? Dat kan online, veilig en snel. Uw hoeft maar één keer naar het gemeentehuis in Domburg te komen en het rijbewijs ligt dan al na 2 werkdagen voor u klaar. 

11 minuten geleden
Totale leegverkoop kledingwinkel Leger des Heils

MIDDELBURG - Dinsdag 23 en donderdag 25 juli is er totale leegverkoop in kledingwinkel van Leger des Heils in Middelburg. Alles 1 + 1 gratis. 

4 uur geleden
Boskalis Beach Cleanup Tour Vrouwenpolder en Neeltje Jans

DOMBURG - Van 1 tot en met 15 augustus ruimen duizenden vrijwilligers in 30 etappes weer de hele Noordzeekust, van Cadzand tot Schiermonnikoog, op. Op 3 augustus is er een etappe op het strand bij Vrouwenpolder en 4 augustus bij Neeltje Jans. 

18 uur geleden
Auto en scooter komen met elkaar in botsing op de Torenweg

MIDDELBURG- Op de Torenweg heeft zondagmiddag een ongeval plaatsgevonden. Op de voorrangskruising met de Spinhuisweg kwamen een auto en een scooter met elkaar in botsing. De bestuurder van de scooter kwam ten val en werd door de ambulancedienst ter plaatse medisch onderzocht. Hij hoefde niet overgebracht te worden naar het ziekenhuis. 

20 uur geleden
Man (21) met kapmes in broeksband loopt slingerend onder invloed op rijbaan

MIDDELBURG- Aan Het Groene Woud is zondagmorgen een 21-jarige man uit Vlissingen aangehouden. De man liep slingerend over de rijbaan en bleek onder invloed van alcohol te zijn. Tevens had de man een kapmes in zijn broeksband. De man is overgebracht naar het politiebureau. Het mes is in beslag genomen. 

1 dag geleden
Auto raakt van de weg en komt achterwaarts in sloot tot stilstand

ARNEMUIDEN- In een flauwe bocht van de A58 in de rijrichting van Vlissingen is zondagmorgen bij Arnemuiden een auto van de weg geraakt. De auto kwam achterwaarts in een sloot terecht. De medewerkers van de ambulancedienst hebben de betrokken personen medisch onderzocht. De oorzaak van het ongeval is onbekend.

1 dag geleden
Taxi raakt van de weg en komt via droge sloot op akker tot stilstand

ZOUTELANDE- In een bocht van de Zoutelandseweg (N288) is zaterdagavond een taxi van de weg geraakt. Hierna kwam de taxi via een droge sloot tot stilstand op een akker. De politie heeft diverse personen gehoord. Er raakte gelukkig niemand gewond.

1 dag geleden