Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spinnentelling: de kruisspin doet het weer wat beter

Spinnentelling: de kruisspin doet het weer wat beter

LEIDEN (ANP) - De 'winnaar' van de Spinnentelling 2021 is de kruisspin, gevolgd door de grote trilspin en de gewone huisspin. Er zijn gemiddeld per tuin meer kruisspinnen geteld dan in de afgelopen droge zomers. Dat concludeert het EIS Kenniscentrum Insecten na de telling van vorig weekend. Dat was de negende editie.

Belangstellenden konden de hoeveelheid spinnen in hun eigen huis en tuin doorgeven. Er is op 208 adressen geteld.

De kruisspin staat meestal bovenaan de lijst van meest getelde spinnen. Maar in 2020 waren er opvallend minder in de tuinen te vinden. De verklaring zou volgens de deskundigen kunnen liggen in de drie hete, droge zomers daarvoor. Dit jaar was de zomer natter.

In 2015 werden er gemiddeld per tuin 24 kruisspinnen waargenomen, in 2016 waren dat 37 en in 2017 kwam het op 15. Daarna kwamen de droge zomers met gemiddeld 8 kruisspinnen per tuin in 2018 en 6 in zowel 2019 als 2020. Dit jaar trok het weer aan, met gemiddeld bijna 13 kruisspinnen per tuin, becijfert het kenniscentrum op de site Nature Today.

Meer uit Binnenland

Leden GroenLinks en PvdA buigen zich over verdere samenwerking

APELDOORN (ANP) - De leden van GroenLinks en PvdA kunnen elkaar zaterdag weer beter leren kennen. Op een dubbel congres in Apeldoorn buigen ze zich over de vraag op welke manier hun partijen de samenwerking kunnen voortzetten, die in 2021 langzaam in gang is gezet. Eerder hadden de leden van de linkse partijen al ruimhartig ingestemd met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ook voor de Europese verkiezingen in juni is één GroenLinks-PvdA-programma gemaakt.

2 uur geleden
Cabaretier Sjaak Bral maakt expositie over Haagse Harry

DEN HAAG (ANP) - De Haagse cabaretier Sjaak Bral heeft een tentoonstelling gemaakt over zijn door wijlen stripmaker Marnix Rueb verzonnen stadgenoot Haagse Harry. Die expositie is vanaf zaterdag te bezoeken in het Haags Historisch Museum aan de Hofvijver.

2 uur geleden
Openbaar vervoer staat 3 minuten stil uit protest tegen geweld

DEN HAAG (ANP) - Treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams staan zaterdagavond om 22.30 uur drie minuten stil. Winkels op stations houden dan de deuren dicht. Het is een protest tegen het geweld waar ov-personeel geregeld mee te maken krijgt.

2 uur geleden
Bloemencorso trekt veel bekijks in Bollenstreek

NOORDWIJK (ANP) - Naar verwachting een miljoen mensen komen zaterdag af op het jaarlijkse Bloemencorso in de Bollenstreek. Vijftien praalwagens trekken van Noordwijk naar Haarlem. Onderweg worden onder meer de kernen van Voorhout, Sassenheim, Lisse en Hillegom aangedaan. "Langs de hele route staat het vol, vooral in de dorpskernen is het een groot feest", verwacht een woordvoerder.

2 uur geleden
Heb effect uitspraak over Wilders onderschat, zegt Van der Burg

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt het effect te hebben onderschat van zijn uitspraak over PVV-leider Geert Wilders die deze week leidde tot spanningen aan de formatietafel. Tijdens een interview in het radioprogramma Met het Oog op Morgen klinkt evenwel geen excuses uit de mond van de VVD'er.

3 uur geleden
Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

7 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

10 uur geleden