Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spiegeldepot van Boijmans klaar voor opening door koning

Spiegeldepot van Boijmans klaar voor opening door koning

ROTTERDAM (ANP) - Het veelbesproken depot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het eerste voor publiek toegankelijke museumdepot ter wereld, is klaar voor de opening vrijdagmiddag door koning Willem-Alexander. Het gebouw, in de vorm van een schaal, is bekleed met 1664 panelen van spiegelglas, in totaal 6609 m2, waarin Rotterdam, de hemel en de voorbijgangers weerspiegelen. "Ik weet nu al dat dit het gebouw wordt waarvoor de meeste selfies zullen worden gemaakt", zei de Rotterdamse cultuurwethouder Said Kasmi. Hij sprak in aanloop naar de opening tijdens een bijeenkomst op de bovenste etage, 35 meter boven de begane grond. Kasmi vindt de te verwachten toeloop "geweldig voor de economie voor de stad".

Architect Winy Maas vindt wat er nu bereikt is "wel stoer" en zal moeite hebben om afscheid te nemen van het project. "Ik wil hier eigenlijk niet weg. Ik zou hier bijna willen blijven slapen", zei hij bij dezelfde gelegenheid tussen de bomen op het dak: berken en dennen waarvan de wortels in elkaar grijpen zodat de bomen elkaar houvast bieden tegen de wind. Ze maken mede dat het depot zich volgens de architect "verzoent" met het park eromheen.

In het gebouw zijn de 151.000 internationale kunststukken vanaf 1400 met een gezamenlijke waarde van 8 miljard euro ondergebracht plus bijvoorbeeld kunstcollecties van de KPN en de Rabobank. Het gebouw heeft 94 miljoen euro gekost. Dat bedrag is deels bijeengebracht uit leningen, die over veertig jaar moeten zijn terugbetaald, en verder uit giften. Het geld voor de afbetalingen moet komen uit met name kaartverkoop en verhuur van ruimten. Al te wilde feesten kunnen er alleen niet worden gegeven, want trillingen door bijvoorbeeld gehos zijn niet goed voor de kunst.

Rondleidingen

Het oude depot van Boijmans voldeed allang niet meer, met name door de wateroverlast. Bovendien kon het museum altijd maar een fractie van zijn bezit laten zien. Nu kan alles worden getoond. Er kunnen in principe 1250 mensen tegelijk in het gebouw verblijven. Met de rondleidingen kunnen telkens dertien belangstellenden mee, met een gids en een beveiliger. Alle kunstwerken staan ook in een app waarmee bezoekers codes kunnen scannen voor een beschrijving ervan.

Museum Boijmans zelf blijft zeker tot 2028 dicht wegens renovatie en verbouwing. Daar gaat het straks weer om de kunst en de kunsthistorie zelf, in het depot gaat het om het zorgen voor kunst. "De helft van de mensen hier is bezig met het verzorgen van de kunstwerken. Daar zit veel schoonheid in", zegt directeur Sjarel Ex.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden