
SP'er: fraudewet was bewust hard, niemand begreep noodzaak
DEN HAAG (ANP) - De fraudewet waarmee het eerste kabinet-Rutte de strijd tegen misbruik van uitkeringen flink opschroefde, was bewust hard, zegt oud-SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "Dat was helemaal de bedoeling, daar was de wetgever overduidelijk over." Tegelijkertijd was er van buitenaf juist "heel veel weerstand en kritiek" op de wet.
Karabulut werd donderdag verhoord over haar ervaringen en betrokkenheid bij het fraudebeleid van de overheid. De parlementaire enquêtecommissie doet onderzoek naar de ontspoorde fraudejacht sinds de jaren '90. De SP vond de plannen van het kabinet-Rutte I (2010-2012) om het fraudebeleid aan te scherpen veel te ver gaan, schetste Karabulut.
De fraudewet leidde ertoe dat mensen flinke boetes moesten betalen als ze te veel uitkering kregen doordat ze bijvoorbeeld verkeerde informatie hadden opgegeven. Het doel van de wet was om fraudeurs aan te pakken, maar veel goedbedoelende uitkeringsontvangers kwamen erdoor in de problemen, bleek al snel. Vanuit de Raad van State en de gemeenten kwam al harde kritiek op het voorstel van het kabinet, maar deze opmerkingen werden goeddeels in de wind geslagen.
'Gevoelens van de samenleving'
"Niemand kon echt goed begrijpen waarom deze stappen ineens gezet móésten worden, met mogelijk grote consequenties", getuigde Karabulut tegenover de enquêtecommissie. "De grootste zorg zat 'm in de rechtszekerheid die mogelijk onvoldoende geborgd zou zijn." Mensen die verkeerde informatie hadden ingevuld op overheidsformulieren moesten bijvoorbeeld zelf laten zien dat ze niet bewust sjoemelden om meer geld te ontvangen.
Deze week richt de enquêtecommissie zich op de fraudewet en breder op de politieke cultuur van ruim tien jaar geleden. Het fraudebeleid werd toen een stuk strenger, omdat er vanuit de politiek een harde roep was om misbruik harder aan te pakken. Uit eerdere verhoren deze week bleek al dat de steeds verder gaande fraudebestrijding lang niet altijd op zorgwekkende cijfers over de omgang van fraude was gebaseerd. Oud-minister Henk Kamp getuigde dat hij ook uitging van de "gevoelens in de samenleving" over fraudeurs.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
8 uur geleden