
SP'er: fraudewet was bewust hard, niemand begreep noodzaak
DEN HAAG (ANP) - De fraudewet waarmee het eerste kabinet-Rutte de strijd tegen misbruik van uitkeringen flink opschroefde, was bewust hard, zegt oud-SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "Dat was helemaal de bedoeling, daar was de wetgever overduidelijk over." Tegelijkertijd was er van buitenaf juist "heel veel weerstand en kritiek" op de wet.
Karabulut werd donderdag verhoord over haar ervaringen en betrokkenheid bij het fraudebeleid van de overheid. De parlementaire enquêtecommissie doet onderzoek naar de ontspoorde fraudejacht sinds de jaren '90. De SP vond de plannen van het kabinet-Rutte I (2010-2012) om het fraudebeleid aan te scherpen veel te ver gaan, schetste Karabulut.
De fraudewet leidde ertoe dat mensen flinke boetes moesten betalen als ze te veel uitkering kregen doordat ze bijvoorbeeld verkeerde informatie hadden opgegeven. Het doel van de wet was om fraudeurs aan te pakken, maar veel goedbedoelende uitkeringsontvangers kwamen erdoor in de problemen, bleek al snel. Vanuit de Raad van State en de gemeenten kwam al harde kritiek op het voorstel van het kabinet, maar deze opmerkingen werden goeddeels in de wind geslagen.
'Gevoelens van de samenleving'
"Niemand kon echt goed begrijpen waarom deze stappen ineens gezet móésten worden, met mogelijk grote consequenties", getuigde Karabulut tegenover de enquêtecommissie. "De grootste zorg zat 'm in de rechtszekerheid die mogelijk onvoldoende geborgd zou zijn." Mensen die verkeerde informatie hadden ingevuld op overheidsformulieren moesten bijvoorbeeld zelf laten zien dat ze niet bewust sjoemelden om meer geld te ontvangen.
Deze week richt de enquêtecommissie zich op de fraudewet en breder op de politieke cultuur van ruim tien jaar geleden. Het fraudebeleid werd toen een stuk strenger, omdat er vanuit de politiek een harde roep was om misbruik harder aan te pakken. Uit eerdere verhoren deze week bleek al dat de steeds verder gaande fraudebestrijding lang niet altijd op zorgwekkende cijfers over de omgang van fraude was gebaseerd. Oud-minister Henk Kamp getuigde dat hij ook uitging van de "gevoelens in de samenleving" over fraudeurs.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De draai van de VVD over de nationale CO2-heffing voor de industrie wekt verbazing en irritatie bij oppositiepartijen, maar ook bij regeringspartij NSC. De liberalen stemmen woensdag voor een oproep om de heffing zo snel mogelijk af te schaffen, terwijl ze eerder tegen waren. "VVD neemt afscheid van klimaat en gooit eigen klimaatminister voor de bus", zegt NSC-Kamerlid Folkert Idsinga op X.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump spreekt deze woensdag met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky. Dat zei demissionair premier Dick Schoof tegen de verzamelde Nederlandse pers. Er werd al van uitgegaan dat de twee elkaar zouden treffen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof hoopt dat de laatste dag van de NAVO-top "historisch" wordt. "Het is noodzakelijk dat we de last meer onderling gaan verdelen." De NAVO-lidstaten spreken naar alle verwachting woensdag af dat de NAVO-norm naar 5 procent van de totale economie gaat.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van de nationale CO2-heffing voor de industrie. Een voorstel daartoe van het CDA werd eerder weggestemd, mede doordat de VVD tegen was. Maar de liberalen maken nu een draai, bevestigt Kamerlid Peter de Groot na een bericht van De Telegraaf.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV wil de spreidingswet intrekken door middel van een voorstel om de asielnoodmaatregelenwet te wijzigen. De wet wordt donderdag behandeld in de Tweede Kamer. Ook coalitiepartij BBB heeft vier amendementen aangekondigd om de wet aan te passen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (basisonderwijs) wil de leerplichtige leeftijd verlagen van 5 naar 4 jaar. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat er nog veel moet gebeuren om dat mogelijk te maken.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is onder de indruk van de speech die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag hield in de Tweede Kamer. Zelensky maakte volgens Wilders goed de impact duidelijk van de onophoudelijke Russische raket- en droneaanvallen. "Dus indrukwekkend", aldus de leider van de grootste fractie in de Kamer.
16 uur geleden