Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speciale teams gaan Amerikaanse monumenten bewaken

Speciale teams gaan Amerikaanse monumenten bewaken

WASHINGTON (ANP/RTR) - Speciale teams gaan Amerikaanse monumenten bewaken om beschadigingen door betogers te voorkomen. Ze worden het komende weekeinde ingezet rond de feestdag 4 juli, Onafhankelijkheidsdag.

De afgelopen weken zijn tijdens demonstraties tegen racisme en politiegeweld beelden van beroemde personen van hun voetstuk getrokken. Volgens betogers waren zij een symbool van onderdrukking. De Amerikaanse president Trump wil verhinderen dat dit rond de viering van de onafhankelijkheid weer gebeurt.

De speciale teams moeten monumenten beschermen die tijdens het weekend van 4 juli door demonstranten kunnen worden vernield, aldus het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het departement zei niets over de omvang of samenstelling van de teams, hoeveel de inzet kost en hoe ze zullen ingrijpen. Ook is niet meegedeeld welke gedenktekens worden bewaakt en of er al specifieke dreigementen zijn gedaan.

Trump kondigde eerder al aan geweld in te zetten tegen demonstranten die gedenktekens beschadigen. Na de dood van een zwarte man door een blanke agent in Minneapolis en de daaropvolgende demonstraties, zijn staten, steden, universiteiten en musea al begonnen met het verwijderen van monumenten en andere gedenktekens en namen die als racistisch worden beschouwd.

Meer uit Buitenland

UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

3 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

13 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

16 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

21 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

3 uur geleden