Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speciale gezant Nederland in Afghanistan voor overleg met Taliban

Speciale gezant Nederland in Afghanistan voor overleg met Taliban

DEN HAAG (ANP) - Een gezant van het ministerie van Buitenlandse Zaken is donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul geweest voor overleg met de Taliban. Het was voor het eerst sinds eind augustus dat weer een Nederlandse diplomaat in de Afghaanse hoofdstad was. De ambassade daar is dicht.

Emiel de Bont is de recent benoemde speciale gezant voor Afghanistan van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was met een Duitse collega in Afghanistan. Zij spraken met de Afghaanse vicepremiers Abdul Ghani Baradar en Abdul Salam Hanafi en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Volgens het ministerie is er onder meer gesproken over het veilig evacueren van Nederlanders en Afghanen, noodhulp en mensenrechten. Buitenlandse Zaken benadrukt dat de ontmoeting geen erkenning van het Taliban-bewind betekent. Nederland wil zo'n 2000 mensen uit Afghanistan halen.

De Nederlandse ambassadeur voor Afghanistan verblijft tijdelijk in Qatar. In de Arabische Golfstaat is ook een vertegenwoordiging van de radicaalislamitische Taliban. De ambassadeur staat daarmee in contact. Qatar heeft geholpen bij het regelen van het bezoek van de gezant.

Meer uit Binnenland

Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

3 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

5 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

8 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

9 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

9 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

10 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

10 uur geleden