Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sparta begon met demo's in het weiland

Sparta begon met demo's in het weiland

KRABBENDIJKE – Gymnastiekvereniging Sparta bestaat in augustus 110 jaar. Daarmee mag de club uit Krabbendijke zich een van de oudste gymnastiekverenigingen van Zeeland noemen.

In augustus 1910 is Sparta opgericht door een aantal mannen en volgens de huidige voorzitter Karel Houtekamer was dit best bijzonder. “Zeeland zag er destijds toch wat anders uit dan nu”, vertelt hij. “Het beoefenen van gymnastiek, vrije expressie en het samen sportief bezig zijn was toen iets heel nieuws. Dat dat in zo'n klein dorp, met een toen heel gesloten gemeenschap, in verenigingsverband gedaan werd, was vooruitstrevend. Wij zijn één van de oudste gymnastiekverenigingen van Zeeland.”

Weiland

Was Sparta in het begin alleen voor mannen toegankelijk, later werden steeds meer vrouwen lid van de club. In de eerste jaren werd er gesport in een loods en demonstraties vonden plaats op een weiland. Omstreeks 1930 kwam er een gymzaal en werden er jeugdgroepen opgericht. Hoewel er in de loop van de jaren veel veranderd is, is de doelstelling van de club hetzelfde gebleven. “Aan bewegen wordt steeds meer belang gehecht”, stelt Houtekamer. “Ook vanuit de overheid wordt dit steeds meer gestimuleerd. Door de gemeente wordt veel opgezet, maar helaas verzanden veel initiatieven. Gelukkig heeft de vereniging een vaste, enthousiaste groep leiding die zich blijft inzetten. Het lijkt steeds noodzakelijker te worden dat kinderen gemotiveerd worden te bewegen, want sommigen kunnen nog geen bal vangen. Het is bijna angstaanjagend hoe slecht hun motoriek soms is. Een enthousiaste dorpsvereniging als Sparta kan een positieve bijdrage leveren aan de motorische ontwikkeling van kinderen.”

Duiventil

In 1970 werd er een nieuwe gymzaal gebouwd en in 2004 is die grondig gerenoveerd. Het aantal leden groeide gestaag door de jaren heen. “Krabbendijke heeft ongeveer 4500 inwoners en de club telt nu zo'n 170 leden. Dit aantal is redelijk stabiel”, vertelt Houtekamer. “De aanwas van onderaf blijft. We hebben bijvoorbeeld ook peutergym. De vereniging is er voor iedereen van twee tot tachtig jaar. Het is een echte dorpsvereniging en de meeste leden zijn trouw aan de club. Het is geen duiventil, zoals je dat bij sommige andere vereniging ziet, waarbij kinderen komen en gaan.

Clubkampioenschappen

De jeugd vormt bij Sparta de hoofdmoot. “Die geven we veel aandacht, zodat het jeugdledenaantal stabiel blijft.” Om het 110-jarig jubileum te vieren, hield Sparta onlangs clubkampioenschappen voor alle leden. De meisjes, uit de groepen drie tot en met acht, brugklas en ouder, hebben wekenlang geoefend om hun kunsten te vertonen. De jongens van groep drie tot en met zes verzorgden een demo. De clubkampioenschappen werden afgesloten met een officiële prijsuitreiking. “We doen niet mee aan de competitie, want dat kan niet in zo'n klein dorp. Daarom waren de clubkampioenschappen zo leuk. In de beleving van de kinderen was het een echte wedstrijd, met medailles en bekers. Het is een mooi dorpsgebeuren geweest. We proberen ook tijdens braderieën bijvoorbeeld onze activiteiten op een dynamische manier uit te zetten in het dorp om nog meer jeugd enthousiast te maken voor onze vereniging.”

Keurmerk

Binnenkort krijgt Sparta van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) het ‘Nijntje-keurmerk’. Daarmee mag de gymnastiekvereniging in Krabbendijke voor de peuter- en kleutergroepen het Nijntje-beweegdiploma in de lessen aanbieden. Het keurmerk is gebaseerd op de meest actuele kennis over de ontwikkeling van kinderen, zowel op motorisch als op sociaal-emotioneel gebied.

Kijk voor meer informatie over gymnastiekvereniging Sparta op www.spartakrabbendijke.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

8 uur geleden
Multifunctionaliteit is sleutel voor toekomst Johanneskerk in Kruiningen

KRUININGEN - Sommige gemeenten in Zeeland hebben 'm inmiddels ontvangen en Reimerswaal is binnenkort aan de beurt voor de overhandiging van de kerkenvisie. Hierin wordt onder meer de staat van de kerkgebouwen beschreven en de kansen en bedreigingen voor de toekomst. De Johanneskerk in Kruiningen is een rijksmonument uit de vijftiende eeuw en vernoemd naar profeet Johannes de Doper. “Het is een oude kerk, maar op zich in goede staat", vertelt voorzitter Wim Huissen van de kerkenraad van de Protestantse gemeente Kruiningen, die iedere zondag samenkomt in de Johanneskerk. “In 2015 was de laatste, gedeeltelijke restauratie." 

15 uur geleden
Fakkelactiviteit bij BASF door technische storing

KRUININGEN - Door een technische storing maandagavond bij BASF Antwerpen is er momenteel sprake van fakkelactiviteit. Het fakkelen kan mogelijk licht- en geluidhinder veroorzaken bij de buurgemeenten, waaronder de gemeente Reimerswaal. Dat meldt BASF. 

17 uur geleden
UPDATE: Slachtoffer steekpartij A58 bij Kapelle is man (50) uit Frankrijk

KAPELLE – De man die zondagmiddag gewond raakte bij een steekincident op de snelweg A58 bij Kapelle is een 50-jarige man uit Frankrijk. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden.

1 dag geleden
Gewonde bij mogelijke steekpartij aan het Jufferswegje in Kapelle

KAPELLE- Aan het Jufferswegje is zondagmiddag iemand gewond geraakt. De politie kreeg een melding dat er zou zijn gestoken. Of dit ook daadwerkelijk het geval is wordt nog onderzocht. De politie is met meerdere eenheden aanwezig. 

2 dagen geleden
Auto over de kop bij eenzijdig ongeval aan de Oude Rijksweg in Kruiningen

KRUININGEN- Op de rotonde op de kruising van de Oude Rijksweg met de Sluisweg is zaterdagavond bij een eenzijdig ongeval een auto op de kop in de berm beland. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De bestuurder verloor vermoedelijk de macht over het stuur door de slechte weersomstandigheden. 

2 dagen geleden
Kapelse middenstand steunt speel-o-theek

KAPELLE - Na een mailing aan de Kapelse ondernemers heeft speel-o-theek De Schatkist in Kapelle een prachtig bedrag gedoneerd gekregen. 

5 dagen geleden