Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sparta begon met demo's in het weiland

Sparta begon met demo's in het weiland

KRABBENDIJKE – Gymnastiekvereniging Sparta bestaat in augustus 110 jaar. Daarmee mag de club uit Krabbendijke zich een van de oudste gymnastiekverenigingen van Zeeland noemen.

In augustus 1910 is Sparta opgericht door een aantal mannen en volgens de huidige voorzitter Karel Houtekamer was dit best bijzonder. “Zeeland zag er destijds toch wat anders uit dan nu”, vertelt hij. “Het beoefenen van gymnastiek, vrije expressie en het samen sportief bezig zijn was toen iets heel nieuws. Dat dat in zo'n klein dorp, met een toen heel gesloten gemeenschap, in verenigingsverband gedaan werd, was vooruitstrevend. Wij zijn één van de oudste gymnastiekverenigingen van Zeeland.”

Weiland

Was Sparta in het begin alleen voor mannen toegankelijk, later werden steeds meer vrouwen lid van de club. In de eerste jaren werd er gesport in een loods en demonstraties vonden plaats op een weiland. Omstreeks 1930 kwam er een gymzaal en werden er jeugdgroepen opgericht. Hoewel er in de loop van de jaren veel veranderd is, is de doelstelling van de club hetzelfde gebleven. “Aan bewegen wordt steeds meer belang gehecht”, stelt Houtekamer. “Ook vanuit de overheid wordt dit steeds meer gestimuleerd. Door de gemeente wordt veel opgezet, maar helaas verzanden veel initiatieven. Gelukkig heeft de vereniging een vaste, enthousiaste groep leiding die zich blijft inzetten. Het lijkt steeds noodzakelijker te worden dat kinderen gemotiveerd worden te bewegen, want sommigen kunnen nog geen bal vangen. Het is bijna angstaanjagend hoe slecht hun motoriek soms is. Een enthousiaste dorpsvereniging als Sparta kan een positieve bijdrage leveren aan de motorische ontwikkeling van kinderen.”

Duiventil

In 1970 werd er een nieuwe gymzaal gebouwd en in 2004 is die grondig gerenoveerd. Het aantal leden groeide gestaag door de jaren heen. “Krabbendijke heeft ongeveer 4500 inwoners en de club telt nu zo'n 170 leden. Dit aantal is redelijk stabiel”, vertelt Houtekamer. “De aanwas van onderaf blijft. We hebben bijvoorbeeld ook peutergym. De vereniging is er voor iedereen van twee tot tachtig jaar. Het is een echte dorpsvereniging en de meeste leden zijn trouw aan de club. Het is geen duiventil, zoals je dat bij sommige andere vereniging ziet, waarbij kinderen komen en gaan.

Clubkampioenschappen

De jeugd vormt bij Sparta de hoofdmoot. “Die geven we veel aandacht, zodat het jeugdledenaantal stabiel blijft.” Om het 110-jarig jubileum te vieren, hield Sparta onlangs clubkampioenschappen voor alle leden. De meisjes, uit de groepen drie tot en met acht, brugklas en ouder, hebben wekenlang geoefend om hun kunsten te vertonen. De jongens van groep drie tot en met zes verzorgden een demo. De clubkampioenschappen werden afgesloten met een officiële prijsuitreiking. “We doen niet mee aan de competitie, want dat kan niet in zo'n klein dorp. Daarom waren de clubkampioenschappen zo leuk. In de beleving van de kinderen was het een echte wedstrijd, met medailles en bekers. Het is een mooi dorpsgebeuren geweest. We proberen ook tijdens braderieën bijvoorbeeld onze activiteiten op een dynamische manier uit te zetten in het dorp om nog meer jeugd enthousiast te maken voor onze vereniging.”

Keurmerk

Binnenkort krijgt Sparta van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) het ‘Nijntje-keurmerk’. Daarmee mag de gymnastiekvereniging in Krabbendijke voor de peuter- en kleutergroepen het Nijntje-beweegdiploma in de lessen aanbieden. Het keurmerk is gebaseerd op de meest actuele kennis over de ontwikkeling van kinderen, zowel op motorisch als op sociaal-emotioneel gebied.

Kijk voor meer informatie over gymnastiekvereniging Sparta op www.spartakrabbendijke.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Vrachtschip vaart stuurhut kapot bij Rilland

RILLAND - De schipper van een vrachtschip heeft woensdag zijn stuurhut kapotgevaren op het Schelde-Rijnkanaal bij Rilland. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

14 uur geleden
Vrachtschip vaart stuurhut kapot bij Rilland

RILLAND - De schipper van een vrachtschip heeft woensdag zijn stuurhut kapotgevaren op het Schelde-Rijnkanaal bij Rilland. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

17 uur geleden
A58 in beide richtingen dicht vanwege persoon op viaduct

KAPELLE - De A58 is vanochtend in beide richtingen afgesloten geweest ter hoogte van Kapelle. De hulpdiensten waren ter plekke bij een suïcidaal persoon.

1 dag geleden
Verkoeling zoeken in Reimerswaal en Kapelle

We zochten de afgelopen dagen massaal verkoeling langs de Kapelse en Reimerswaalse kust. Op de promenade van Wemeldinge is aan de berm goed te zien hoe droog het is. Deze week zou het koeler en natter moeten worden.

3 dagen geleden
Jongeren worden onwel na pechgeval met bus bij Kapelle

KAPELLE - De hulpdiensten zijn vrijdagmiddag gealarmeerd voor een ongeval op de snelweg A58 ter hoogte van Kapelle. Eenmaal ter plaatse bleek het om onwel geworden passagiers van een touringcar te gaan. 

6 dagen geleden
Kapelle heeft Wemeldingeloop in Nationale Sportweek

WEMELDINGE - Op zaterdag 17 september is de 4e Wemeldingeloop. 

6 dagen geleden
Informatieavond over ontwerp Zanddijk Yerseke

YERSEKE - De Zanddijk-Molendijk is de route van en naar Yerseke. Op dit moment is de weg niet veilig genoeg. Daarom heeft de provincie besloten de Zanddijk te verbreden en een nieuwe verbindingsweg te maken naar Yerseke en bedrijventerrein Olzendepolder.

1 week geleden