Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

LOS ANGELES (ANP/RTR) - SpaceX en zijn topman Elon Musk zijn aangeklaagd door acht ex-medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij zijn naar eigen zeggen ontslagen nadat zij hun zorgen hadden geuit over vermeende seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwen. In de aanklacht staat dat Musk met zijn gedrag een "alomtegenwoordige seksistische cultuur" bevorderde bij SpaceX.

De werknemers, vier vrouwen en vier mannen, zeggen te zijn ontslagen na het verspreiden van een brief. Daarin stelden zij dat Musk een "afleiding en schande" was. Ook drongen zij aan bij leidinggevenden om zich uit te spreken tegen seksueel getinte opmerkingen die Musk op social media plaatste.

Verder staat in de aanklacht dat vrouwelijke ingenieurs van SpaceX te maken hebben met intimidatie en seksistische opmerkingen. Deze waren "beledigend, veroorzaakten leed en maakten inbreuk op het welzijn", zo staat in de aanklacht. Als zij zich uitspraken tegen de werkcultuur, werden hun klachten genegeerd.

Reactie SpaceX

SpaceX ontkent fout te hebben gehandeld en dat de werknemers terecht zijn ontslagen voor het overtreden van het bedrijfsbeleid.

Een van de betrokken medewerkers meldde via haar advocaten dat de rechtszaak een poging is om SpaceX verantwoordelijk te houden en veranderingen te stimuleren. "We hopen dat deze rechtszaak onze collega's aanmoedigt om sterk te blijven en te blijven vechten voor een betere werkplek", zei zij in een verklaring.

Aantijgingen WSJ

The Wall Street Journal bracht eerder op de dag nog naar buiten dat Musk vrouwelijke medewerkers van SpaceX achterna zat voor seks. De Amerikaanse krant meldde dat op basis van interviews en verklaringen. Hij zou seks hebben gehad met een werknemer en een voormalige stagiaire. Ook heeft hij volgens de krant een vrouw gevraagd of zij zijn baby's wilde krijgen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden