Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Southwest Airlines zakt op Wall Street, Chinese aandelen omhoog

Southwest Airlines zakt op Wall Street, Chinese aandelen omhoog

NEW YORK (ANP) - Southwest Airlines behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij verklaarde de komende dagen met een zeer gereduceerde capaciteit te zullen vliegen vanwege de extreme weersomstandigheden in grote delen van het land. Southwest schrapte afgelopen weekend en op maandag al duizenden vluchten door het winterweer.

Vergeleken met andere maatschappijen als American Airlines en Delta Air Lines schrapte Southwest veel meer vluchten. Dat kwam de luchtvaartmaatschappij op kritiek te staan van Amerikaanse transportautoriteiten, die een onderzoek aankondigden. Het aandeel werd bijna 6 procent lager gezet. Andere luchtvaartmaatschappijen als United Airlines, American Airlines en Delta Air Lines verloren tot 1,6 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent lager op 33.168 punten. De brede S&P 500 zakte 0,4 procent tot 3829 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,8 procent tot 10.409 punten. De graadmeters staan voor de maand december flink in het rood en koersen af op het slechtste beursjaar sinds 2008.

Grenzen China

Beleggers op Wall Street verwerkten het nieuws dat China na drie jaar van isolatie zijn grenzen weer opent. China liet onder meer weten dat reizigers die naar China gaan vanaf 8 januari niet meer in quarantaine hoeven.

Chinese bedrijven met beursnoteringen op Wall Street profiteerden van de verdere heropening van de Chinese economie. Webwinkelconcerns JD.Com en Alibaba stegen allebei tot bijna 5 procent. De Chinese voedselmarktplaats Pinduoduo klom 3,5 procent.

Nio

De Chinese fabrikant van elektrische auto's Nio, die ook een notering heeft in New York, zakte daarentegen 5 procent. Het bedrijf verwacht in het laatste kwartaal van 2022 minder auto's af te leveren dan eerder gedacht na leveringsproblemen en de vele coronabesmettingen in China.

Tesla zette de daling voort en verloor zo'n 5 procent. Volgens persbureau Reuters zal de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's de productie in zijn belangrijke fabriek in Shanghai in januari op een laag niveau houden door langer dicht te blijven rond de viering van het Chinees Nieuwjaar, dat op 22 januari begint.

De euro was 1,0619 dollar waard, tegen 1,0624 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 79,86 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 84,13 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Aandacht voor resultaten Aegon en Lucas Bols op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon en drankenconcern Lucas Bols. Topman Lard Friese van Aegon sprak in een handelsbericht van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025.

10 minuten geleden
EasyJet verwacht 'recordzomer' door sterke vraag naar vliegreizen

LUTON (ANP) - EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

12 minuten geleden
Akkoord geeft boeren en tuinders weer perspectief, volgens LTO

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is tevreden over het nieuwe coalitieakkoord. "Dit geeft boeren en tuinders perspectief", heeft LTO-voorzitter Ger Koopmans gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

23 minuten geleden
Ondernemersvereniging evofenedex blij met regeerakkoord

ZOETERMEER (ANP) - Het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB biedt "genoeg aanknopingspunten om de positie van handels- en productiebedrijven te versterken", reageert de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

26 minuten geleden
MKB-Nederland vooral blij met 'wat niet in coalitieakkoord staat'

DEN HAAG (ANP) - MKB-Nederland is vooral tevreden over wat er niet in het coalitieakkoord staat. Dat heeft voorzitter Jacco Vonhof gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

34 minuten geleden
Europese consumentenbonden klagen Chinese webwinkel Temu aan

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond treedt samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens hen maakt Temu gebruik van verboden technieken om consumenten te beïnvloeden en houdt de webwinkel zich niet aan nieuwe Europese wetgeving.

1 uur geleden
Werkloosheid loopt licht op tot 3,7 procent in april

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. In april zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was dat nog 3,6 procent. De toename van de werkloosheid sluit volgens het CBS aan bij het verslechterde economische beeld van Nederland in april. Het aantal WW-uitkeringen nam wel licht af.

1 uur geleden