
South Carolina neemt strenge anti-abortuswet aan
COLUMBIA (ANP) - De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Henry McMaster, heeft donderdagavond (lokale tijd) een wet ondertekend die bijna alle abortussen in de staat verbiedt. De nieuwe wet staat alleen abortussen toe onder bepaalde omstandigheden, zoals verkrachting, incest, of als het leven van de zwangere in gevaar is.
Het is een van de strengste abortusverboden, die abortus niet toestaat zodra er een hartslag bij de foetus is vastgesteld. Wie dat toch doet, riskeert een gevangenisstraf. Een foetus heeft na zes weken al een hartslag, maar over het algemeen wordt in de Verenigde Staten een foetus pas na 24 weken als levensvatbaar gezien.
Planned Parenthood, de Amerikaanse gezondheidsorganisatie voor vrouwen, noemt de wet ongrondwettelijk en heeft een rechtszaak tegen de staat aangespannen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde in 1973 dat de grondwet het abortusrecht van vrouwen beschermt.
Verschillende staten hebben soortgelijke abortuswetten als in South Carolina aangenomen, waarbij de meeste nog worden aangevochten in de federale rechtbank. In 2019 werd een soortgelijke abortuswet in Iowa nietig verklaard door staatsrechtbank. "Het staat buiten kijf dat een dergelijke hartslag merkbaar is ver voordat de foetus levensvatbaar is" was de conclusie van het vonnis in Iowa.
McMaster, een Republikein, noemt een verbod op abortus een van zijn prioriteiten is. "Er kloppen nu heel veel gelukkige harten in South Carolina", zei hij tijdens het ondertekenen van de wet.
Meer uit Buitenland
TEHERAN (ANP/DPA) - In Iraanse steden zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de militaire aanvallen op hun land. De demonstraties volgen op de grootschalige Amerikaanse luchtaanvallen in de nacht van zaterdag op zondag op nucleaire installaties in het land.
33 minuten geledenPARIJS (ANP) - Een op nationale schaal gehouden feest in Frankrijk, het Fête de la Musique, is dit weekeinde in meerdere plaatsen ontsierd door incidenten en vechtpartijen. Franse media melden dat er meer dan 370 mensen zijn gearresteerd en dertien agenten gewond zijn geraakt.
1 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - De NAVO-landen zijn het eens geworden over een nieuwe, veel hogere norm voor defensie-uitgaven. Ook laatste dwarsligger Spanje verzet zich niet langer tegen de nieuwe afspraak om 5 procent van de economie aan defensie en ondersteunende zaken te besteden, zeggen diplomaten. Daarmee is de weg vrij voor de leiders van de 32 NAVO-landen om die op hun top in Den Haag te bezegelen.
2 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Voor Oekraïne en de partners van de NAVO in het Oosten is op de NAVO-top in Den Haag toch wat meer tijd ingeruimd. NAVO-chef Mark Rutte spreekt af met de Oekraïense president en kopstukken van de Europese Unie, en woensdag met de Amerikaanse president Donald Trump en Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.
3 uur geledenBUSHEHR (ANP/AFP/RTR) - Iraanse media melden een "enorme" explosie in de provincie Bushehr. Daar staat de enige Iraanse kernreactor.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later op zondag bijeen op verzoek van Iran. In de nacht van zaterdag op zondag vielen de Verenigde Staten de belangrijkste nucleaire installaties van Iran aan met zware bunkerbommen.
4 uur geledenDUBAI/TEHERAN (ANP/RTR) - De speciale Hoge Veiligheidsraad van Iran moet volgens Iraanse media een besluit nemen over de eventuele sluiting van de belangrijke zeestraat tussen Iran en Oman, de Straat van Hormuz. Het Iraanse parlement is zondag akkoord gegaan met de sluiting naar aanleiding van de Amerikaanse aanvallen op het land.
4 uur geleden