Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sony en Nintendo zakken op nipt hogere Japanse beurs

Sony en Nintendo zakken op nipt hogere Japanse beurs

TOKIO (ANP) - Sony en Nintendo behoorden vrijdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio. Techbedrijf Sony is door een groep Amerikaanse consumenten aangeklaagd omdat het de prijzen voor zijn PlayStation-games kunstmatig hoog zou houden. Nintendo kwam met sterke kwartaalcijfers, maar de vooruitzichten van de fabrikant van spelcomputers en games vielen tegen. Andere technologiebedrijven lieten wel stevige koerswinsten zien en hielpen de Japanse beurs aan een nipte winst.

Sony verloor 2 procent. Het bedrijf staat sinds twee jaar niet meer toe dat bedrijven als Amazon, Best Buy en Walmart de codes voor zijn downloadbare games verkopen. Daarmee kan Sony volgens de klagers als monopolist zijn eigen te hoge prijzen rekenen. Nintendo zakte 1,8 procent. Door het vele thuiszitten vanwege de coronapandemie bleef de vraag naar games en spelcomputers van Nintendo sterk. Het bedrijf waarschuwde wel voor de chiptekorten die de productie van spelcomputers kan verstoren. Ook verwacht Nintendo dat de verkoop van zijn spelcomputer Switch dit jaar zal afnemen.

De Nikkei in Tokio ging uiteindelijk met een plusje van 0,1 procent het weekeinde in op 29.357,82 punten. De chipbedrijven Tokyo Electron en Advantest stonden in de kopgroep met winsten tot ruim 2 procent. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat de noodtoestand in Tokio waarschijnlijk zal worden verlengd tot eind mei vanwege de aanhoudende verspreiding van het coronavirus.

De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,3 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong daalde een fractie, ondanks sterke Chinese handelscijfers. Volgens Peking is de uitvoer van het land in april met 32,3 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De export viel daarmee veel hoger uit dan economen hadden verwacht. Ook de import groeide meer dan voorzien. De handelscijfers wijzen op een aanhoudend sterk herstel van de op een na grootste economie ter wereld.

Meer uit Financieel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

18 minuten geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

9 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

11 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

14 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

15 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

17 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

17 uur geleden