Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sonja Holleeder toont zich onwrikbaar in verklaringen tegen broer

Sonja Holleeder toont zich onwrikbaar in verklaringen tegen broer

SCHIPHOL (ANP) - Evenals haar zus Astrid vorige week blijft ook Sonja Holleeder bij haar belastende verklaringen tegen hun broer Willem. Sonja nam maandag, tijdens het eerste deel van haar getuigenverhoor in het proces in hoger beroep tegen Holleeder, geen woord ervan terug. Ze weet zeker dat haar broer achter meerdere moorden zit, waaronder die op haar partner Cor van Hout in 2003.

Holleeder (63) staat in hoger beroep terecht voor het uitlokken van vijf liquidaties en is daarvoor door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange celstraf. De verklaringen van zijn twee zussen vormen een even beladen als bepalend onderdeel van het bewijs. Hij ontkent alle beschuldigingen.

Aan de moord op Van Hout gingen twee mislukte aanslagen vooraf, in 1996 en 2000. Volgens Sonja Holleeder heeft haar broer ook in die aanslagen de hand gehad, nadat hij was overgelopen naar het ‘kamp’ van de criminelen John Mieremet en Sam Klepper. Beiden zijn later eveneens geliquideerd. Van Hout was daarvoor een criminele handlanger van Willem Holleeder; beiden waren onder meer betrokken bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur in 1983.

Geld

"Hoe kan je dat doen?" vroeg Sonja Holleeder zich maandag hardop af, tijdens haar ondervraging door de rechters van het gerechtshof. "Dat je overloopt naar moordenaars, tegen je bloedgabber?" Bij de aanslag op Van Hout in 1996 kwamen Sonja en haar zoontje met de schrik vrij. Zij zaten bij Van Hout in de auto toen hij werd beschoten. Van Hout raakte zwaargewond. Sonja Holleeder zei dat ze vergeefse pogingen heeft ondernomen om het tot een verzoening tussen haar broer en haar partner te laten komen.

Holleeder zou hebben gejaagd op het met misdaad verdiende fortuin van Van Hout en, na diens dood, op de criminele erfenis. "Hij moet geld hebben, hij moet alleen maar geld hebben, nog meer geld hebben", aldus Sonja Holleeder daarover. In het onderzoek naar de erfenis heeft Sonja Holleeder zelf na jarenlang getouwtrek een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie.

De getuigen Astrid en Sonja Holleeder leggen hun verklaringen af in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol in een speciale cabine, vanwege hun veiligheid. Zij zijn niet zichtbaar voor pers en publiek. Ook worden zij uit het zicht van hun broer gehouden. Bij de rechtbank waren destijds eveneens dergelijke voorzieningen getroffen. Niettemin kwam het toen tot soms hevige, emotionele confrontaties tussen de beklaagde en zijn zussen. Die zijn in hoger beroep tot dusver uitgebleven. Dinsdag gaat het verhoor van Sonja Holleeder verder.

Meer uit Binnenland

Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

58 minuten geleden
Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag het voorarrest van een 53-jarige vrouw uit Sittard met drie maanden verlengd. De vrouw wordt ervan verdacht haar moeder bewust een te hoge dosis insuline te hebben toegediend, waardoor de bejaarde vrouw kwam te overlijden. Volgens het openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord.

1 uur geleden
Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

4 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

7 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

8 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

11 uur geleden