Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Songfestivaluitslag niet aangepast na ontdekken verdachte stemmen

Songfestivaluitslag niet aangepast na ontdekken verdachte stemmen

TURIJN (ANP) - De uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival wordt niet meer aangepast. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de eindrangschikking bevestigd nadat er de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar mogelijke stemfraude bij de jury's van zes landen.

Zonder de betrokken landen te noemen meldde de EBU zaterdagnacht bij het bekendmaken van de punten in de finale dat er "verdachte patronen" waren geconstateerd bij het uitdelen van de jurypunten in de tweede halve finale. De punten van deze landen werden voor de halve finale en finale daarom herberekend. De EBU keek daarbij naar de gegeven punten van buurlanden.

De overkoepelende songfestivalorganisatie meldt nu dat het gaat om Azerbeidzjan, Georgië, Montenegro, Polen, Roemenië en San Marino. Vier van de zes jury's hadden de andere vijf landen in hun top vijf geplaatst en de twee andere in hun top zes of top zeven. Bij de andere vijftien landen die mochten meestemmen in de tweede halve finale stonden vier van deze zes landen juist bij de onderste zes.

Ongekend

De betrokken landen hadden de afgelopen dagen om opheldering gevraagd. Vanwege de "ongekende" omvang van de onregelmatigheden blijft de EBU echter bij de eerdere beslissing om de jurypunten van deze landen te wissen en ook in de finale niet mee te nemen. De EBU noemt de "integriteit van het stemproces essentieel voor het succes" van het songfestival.

Van de drie betrokken landen haalden Azerbeidzjan, Polen en Roemenië overigens wel de finale. Polen eindigde met een twaalfde plaats als hoogste, net onder de Nederlandse inzending S10. Oekraïne won het songfestival. Kalush Orchestra haalde met het liedje Stefania liefst 631 punten binnen, 165 meer dan de Britse zanger Sam Ryder.

Meer uit Entertainment

Philippe Geubels en Erik van Muiswinkel in nieuwe De slimste mens

HILVERSUM (ANP) - Philippe Geubels, Erik van Muiswinkel, Anniko van Santen en Tim Senders behoren tot de deelnemers van het nieuwe seizoen van De slimste mens. Op maandag 11 juli start het twintigste seizoen van de kennisquiz op NPO 2.

2 dagen geleden
Dit najaar nieuw seizoen van Holleeder-serie Judas

HILVERSUM (ANP) - Het nieuwe seizoen van de serie Judas is dit najaar te zien op Videoland. Het tweede seizoen, met als titel Judas II: Dagboek van een Getuige, is het vervolg op Judas dat in 2019 op de streamingdienst verscheen.

2 dagen geleden
Hoge onderscheidingen voor choreograaf Ton Wiggers van Introdans

ARNHEM (ANP) - Ton Wiggers, de oprichter en scheidend directeur van het dansgezelschap Introdans, heeft zaterdagavond van prinses Margriet de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uitgereikt gekregen. Wiggers ontving de onderscheiding in Stadstheater Arnhem na afloop van de laatste voorstelling van het theaterseizoen. In de pauze had hij al de Gouden Erepenning van de provincie Gelderland ontvangen.

3 dagen geleden
Sean Penn aanwezig bij hoorzitting Capitool-bestorming

WASHINGTON (ANP) - Sean Penn was donderdag een opvallende aanwezige bij de publieke hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021 onderzoekt. De 61-jarige acteur was naar eigen zeggen slechts aanwezig om "als burger te observeren", meldt CNN.

5 dagen geleden
Advocaat betwist DNA-vondsten na overval op Nikkie de Jager

ROTTERDAM (ANP) - De advocaat van Eddie N. (25), die wordt verdacht van de gewapende overval op YouTube-ster Nikkie de Jager en haar vriend, zet vraagtekens bij de DNA-sporen die van de Rotterdammer zijn gevonden in de woning van de slachtoffers. Dat zijn DNA zat op koorden die door de overvallers zijn achtergelaten, biedt volgens de raadsman te weinig bewijs dat N. bij de overval betrokken was. Hij pleitte voor vrijspraak.

6 dagen geleden
Rolling Stones kondigen nieuw optreden SIXTY-tour aan

BERLIJN (ANP) - The Rolling Stones hebben nog een optreden aangekondigd voor hun SIXTY-tour. De Britse band zal op 3 augustus te zien zijn in het Berlijnse theater De Waldbühne in Duitsland.

6 dagen geleden
Hadewych Minis en Jacob Derwig genomineerd voor Toneelprijzen

AMSTERDAM (ANP) - Hadewych Minis en Jacob Derwig maken dit jaar kans op respectievelijk de Theo d'Or en de Louis d'Or, de toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Minis is genomineerd voor haar rol in Girls & Boysen Derwig vanwege Verdriet is het ding met veren.

1 week geleden