
'Sommige supermarkten hebben het nu wel heel moeilijk'
UTRECHT (ANP) - Niet alle supermarkten draaien de laatste dagen 'kerstomzetten' door de hamsterwoede vanwege de virusuitbraak. Supers aan de grens zien hun omzet juist sterk teruglopen. Ook veel supermarkten in stadscentra, op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties noteren een diepe min, en veel grootgrutters op universiteitsterreinen zijn inmiddels zelfs gesloten.
Hierop wijst het Vakcentrum voor zelfstandige retailondernemers. Volgens de organisatie, waarbij 2800 ondernemers zijn aangesloten, hebben de supermarkten aan de grens last van de beperkingen van het grensverkeer, dat nagenoeg niet meer mogelijk is. Het rooskleurige beeld voor de supermarktbranche dat afgelopen dagen uit verkoopcijfers naar voren kwam zou daarom niet voor de hele branche gelden.
"We zien nu ook een ander tafereel ontstaan", stelt de organisatie verder. "De consument weet in veel gevallen de zelfbedieningsgroothandel te vinden. Dat raakt niet alleen de supermarkt, maar ook de foodspeciaalzaak heeft er last van. Ook van onze achterban met non-foodspeciaalzaken, met name kookwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen, ontvangen we zorgelijke geluiden."
Het Vakcentrum erkent dat op dit moment tijdelijk een brede voedselvoorziening noodzakelijk is. Maar volgens de organisatie is het ook belangrijk dat er niet een ongelijk speelveld ontstaat. Op een "natuurlijk moment" zou er daarom weer heel duidelijk paal en perk gesteld moeten worden aan de ongelimiteerde openstelling van bijvoorbeeld de Makro en de Sligro. "Wat ons betreft in ieder geval vanaf het moment dat de horeca weer opengaat", aldus het Vakcentrum.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.
4 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.
11 uur geleden